5 apr. 2011

Nu:Tone - Words and PicturesAsteptari: Pe numele sau adevarat Dan Gresham, Nu:Tone e un muzician ce activeaza in drum and bass-ul britanic, mai exact in felia ce poarta denumirea de liquid funk a acestuia. Words and pictures este cel de-al treilea material discografic al acestuia, care vine la patru ani distanta de Back of Beyond.


Rezultat: Nu fac parte din categoria melomanilor care devoreaza muzicile de factura drum and bass. Cu toate acestea, trebuie sa recunosc ca albumul asta e una din cele mai placute surprize pentru urechile subsemnatului, evident daca e sa fac referire la acest stil de muzica. Felia asta de liquid funk – inventata de Fabio cu ceva vreme in urma – e una care reuseste sa imbine armonios percutia tipica a drum and bass - ului cu „caldura“ emanata de arhaicul funk, iar acest amanunt face ca Words and Pictures sa fie un disc consistent, plin de melodii solide, numai bune de ascultat in tihna casei sau pentru a intra in posesia unei energii pentru un party nebunatic. Dincolo de toate, motivul pentru care acest disc mi-a castigat simpatia e legat de faptul ca emana o diversitate sanatoasa, avand parte atat de piese din categoria downtempo cat si explozii de energie in care BPM-ul e periculos de ridicat. Mai apoi, ar mai fi si faptul ca melodiile au parte de colaboratori care adauga fiecare cate un strop de sarm compozitiilor. Natalie Williams face o treaba cat se poate de reusita pe patru piese, inclusiv pe Shine In – piesa care deschide albumul – o melodie in care drum and bass-ul isi da mana cat se poate de amical cu elementele muzicii pop.

Coming Back are parte de prestatia vocala a solistei Heidi Vogel si reuseste sa fie atractiva inca de la prima auditie, in special datorita instrumentalului reusit. Vocea lui Ben Westbeech in piesa The Feeling are un iz de Seal cat se poate de pregnant iar piesa The First Time are si ea o rezonanta aparte. Dealtfel aceasta melodie are o istorioara frumoasa, fiind cantata pentru prima oara de Peggy Seeger si fiind mai apoi preluata de mai multe cantarete celebre printre care meritam sa le amintesc pe Roberta Flack (daca va aduceti aminte de Killing me softly) sau Celine Dion. Unica piesa instrumentala (ma rog, care contine doar un sample de voce) este Set me free, o melodie care mie imi aminteste de vremurile bune ale lui Moby si care se recomanda a fi un alt highlight al discului. Spuneam de diversitate: ei bine Piece of you e un downtempo cat se poate de adorabil in care lucrurile raman cat se poate de chill si in care vocea solistei Stac aduce arome de muzica urbana soul. Cireasa de pe tort la capitolul piese linistite o reprezinta insa The Love Has Gone, care colorata de vocea lui Kyan este pur si simplu brilianta. Trebuie sa marturisesc sincer ca singura piesa fada de pe acest album mi s-a parut a fi Invisible, realizata alaturi de legendarii 4Hero.

Recomandari: Pentru oamenii open – minded care vor sa auda un album de drum and bass in care exista si suflet, nu numai ritm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu