5 apr. 2011

Trilok Gurtu - 21 Spices

Asteptari: Percutionistul Trilok Gurtu ar trebui sa fie o figura cunoscuta timisorenilor, daca nu de alta, macar pentru faptul ca a cantat de doua ori in orasul nostru, ultima oara chiar in cadrul festivalului Plai de anul trecut. Alaturi de el se afla tobarul Simon Phillips si NDR Big Band din Germania.
Rezultat: Chiar si un om fara prea multa imaginatie poate ghici ca un amestec de muzicieni care provin din background-uri diverse nu are nici o sansa sa fie neinteresant sau plictisitor. Celebrul percutionist indian care a cantat de doua ori la Timisoara este considerat pe buna dreptate unul din cei mai buni maestri ai instrumentului numit tabla (specific Indiei) care si-a imbogatit universul sonor prin colaborari eminamente din zona jazz, printre cei cu care a colaborat numarandu-se John McLaughlin, Ralph Towner sau Jan Garbarek.
In schimb, Simon Phillips provine din zona rock a percutiei, printre cei cu care a lucrat de-a lungul vremurilor numarandu-se The Who, Mike Oldfield, Brian Eno, Toto sau Nik Kershaw. Simpla colaborare a acestor doi asi ai percutiei ar fi de ajuns pentru un album realmente interesant. Mai exista insa un plus, big band-ul german NDR. Pe scurt urechile degustatoare de asemenea bunataturi sunt intampinate cu un amalgam de sound-uri etnice si fusion a la Weather Report.

Cele 55 de minute ale acestui disc contin deopotriva inregistrari live si de studio si amesteca multe „borcane“. Alaturi de cei doi maestri ai percutiei si big band – ul amintit, in gasca au mai fost inclusi Michel Alibo (bass) si Roland Cabezas (guitar). In cele mai multe parti ale discului fuziunea e cuvantul de ordine, dar nu am sa ascund faptul ca pe ici pe colo exista si niste zone mai comfortabile, unde exista niste clisee monocrome. Din fericire acestea sunt maturate pur si simplu de prestatia de exceptie a protagonistilor acestui CD. Muzica de influenta latina se regaseste din belsug in piese ca Broken Rhythms sau 1-2 Beaucoup, in timp ce Balato si Jhulelal adauga arome de world – music. Multe din piesele CD-ului emana un aer de Jaco Pastorius iar titlul discului - 21 Spices – provine din numarul muzicienilor implicati in acest proiect. Ca si highlight, as alege chiar piesa care da titlul acestei excursii sonore, care pe parcursul a aproape zece minute reuseste sa sculpteze sound-uri cat se poate de mirifice.

Recomandari: Pentru cei ce vibreaza pe fusion si sunt curiosi de un mix interesant de big band cu spectacole de percutie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu