23 nov. 2012

Philip Glass - Rework: Philip Glass Remixed

Philip Glass Remixed
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud ca artistul „cutare” a scos un album cu influente dintr-o multitudine de stiluri, tind sa nu dau crezare vestii, caci marketing-ul e-n toti si toate. Ei bine, pun pariu ca cei care vor asculta cap – coada acest material discografic ce contine pe parcursul a doua CD-uri remixuri ale unor compozitii Philip Glass, vor avea parte de asa ceva. Urcehile desfundate vor percepe acilea fel si fel de „tendinte”, de la glitch – house la ambient, de la classic la chillwave, de la pop la jazz, si lista poate continua. Intr-o anumita masura e si normal sa fie asa, caci lista artistilor care au contribuit la acest proiect este cat se poate de variata. Aproape ca esti tentat sa spui ca discul asta e croit ca fiind un soi de „de toate pentru toti”, dar la o privire mai atenta, realizezi ca urechiusele obisnuite cu tonele de compozitii facile din topurile actuale ar putea fi foarte frustrate.
Si asta pentru ca nimic de aici nu seamna cu ceea ce se difuzeaza in nestire in zilele noastre pe canalele mass – media. Pe scurt, Remixed e un proiect ce contine viziuni eclectice si mirifice din visteria americanului nascut in 1937, care este considerat de multi pe buna dreptate drept cel mai influent compozitor al sfarsitului de secol 20.

Printre diamantele acestei compilatii se numara fara indoiala si incursiunea deosebit de reusita in poate cea mai cunoscuta lucrare a lui Philip Glass, „Einstein on the Beach”, celebra opera in patru acte care dureaza nu mai putin de cinci ore. Remixul Knee 1 a lui Nosaj Thing (producator american „axat” pe sound-uri hip – hop) te lasa pur si simplu fara cuvinte si poate avea darul sa-i faca pe multi sa isi reindrepte atentia spre celebra opera construita pe principiile destructurante imbratisate de postmodernisti. Binecunoscutul producator brazilian Amon Tobin face o treaba de mare efect in „Warda’s Whorehouse Inside Out Version“, track ce include cele mai noi „trenduri” in materie de muzica electronica iar cele aproape 13 minute ale track-ului Mad Rush Organ prind culori deosebite in „mainile” germanului cunoscut in lumea intreaga dupa pseudonimul Pantha Du Prince. Fiind vorba de o selectie aleasa pe spranceana e greu de stabilit care sunt punctele tari ale acestui material. Sau, mai exact, nimic de aici nu pare a fi de „umplutura”. Japonezul Cornelius isi aduce aportul cu senzationala parte de deschidere a operei Glassworks, iar Beck – principalul „vinovat” pentru acest proiect - trece in revista o serie de compozitii ale lui Philip Glass intr-o maniera pur si simplu de senzatie. Culmea, cele aproape 21 de minute ale contributiei lui Beck aici sunt cat se poate de interesante si bine executate. Desi per ansamblu, in termeni „clasici” acest material discografic n-are parte de „coeziune”, alaturarea ego-urilor atator artisti pe acelasi disc s-a dovedit a fi o treaba cat se poate de reusita, iar acest Rework Philip Glass merita ascultat pe repeat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu