21 apr. 2011

The Amsterdams - Electromagnetica

Asteptari: The Amsterdams e o trupa din Bucuresti infiintata in 2006 care a cantat pe la BestFest, Peninsula si Stufstock si chiar si in deschiderea celor de la The Cranberries, anul trecut. Electromagnetica este cel de-al doilea album discografic al trupei si contine zece piese.

Rezultat: Urasc chestia asta, dar e un cliseu de care nu am cum sa scap: oridecate ori am ocazia sa ascult un album romanesc ma vad nevoit sa abordez recenzia aferenta din doua perspective. Iar concluzia este eminamente aceeasi: in comparatie cu ceea ce se canta pe la noi, albumul trupei X suna acceptabil, dar daca e sa compari acest produs cu oferta “de afara” lucrurile nu-s nici pe departe roz.
Afirmatia e valabila in genere in zona muzicii inglobate in particula rock, caci in muzica popcorn de exemplu diferentele dintre ei vs noi nu sunt atat de proeminente. Revenind la oile noastre, discul bucurestenilor de la The Amsterdams se vrea a fi unul din felia “indie – rock”, iar pentru ca adevarata patrie a acestui curent poarta numele de Great Britain, baietii si-au incercat norocul cu cateva concerte sustinute prin Glasgow, Edinburgh si Londra. Evenimentul in sine e comparabil cu urmatoarea stire utopica: o mana de bucatari romani au efectuat un turneu prin restaurante din Ungaria in cadrul caruia i-au invatat pe omologii lor din tara vecina cum se face un gulyas gustos. Fascinant, nu-I asa? Probabil ca daca bucatarii cu pricina ar fi inventat un hibrid intre gulyas si sarmale, rezultatul sa fi fost unul remarcabil. Poate ca daca The Amsterdams ar amesteca indie-ul rascantat de The Killers, Interpol sau Arctic Monkeys cu niscaiva influente din spatiul carpatic am avea parte de ceva interesant. Asa, avem parte de inca o trupa indie care canta acceptabil, dar nu aduce nimic nou sub Soare.

The Amsterdams erau descrisi in revista Maxim la un moment dat drept „o trupa romaneasca precum sucul de portocale abia iesit din storcatorul de fructe: fresh si acid“. Probabil ca aceasta afirmatie ar putea fi valabila pentru un meloman care n-a auzit never ever de nume ca Franz Ferdinand, Snow Patrol, Noisettes, Editors sau Pulp. In caz contrar, prospetimea cu care au fost etichetati cei de la The Amsterdams pute de la o posta a facatura. Chestie la care, hai sa fim sinceri, suntem maestri. N-as vrea sa induc ideea conform careia baietii astia sunt total neinspirati. Reiterez rationamentul conform caruia daca n-as fi ascultat vreodata in viata mea Suede (sau o tona de alte formatii britanice din care pare-se ca s-au inspirat baietii), probabil ca aceste constructii sonore care se lafaie pe cel de-al doilea album al bucurestenilor ar fi reusit sa-mi provoace un interes deosebit. Asa, nu pot decat sa constat ca avem de-a face cu o trupa care canta binisor dar este scufundata in idei muzicale care au fost folosite mult prea des pe alte plaiuri, cu ceva vreme in urma. Pe scurt, Electromagnetica e un album interesant pentru acei melomani care au impresia ca indie – rock – ul e ceva care se gaseste la raionul „produse proaspete“ si unul aproape acceptabil pentru oamenii care au degustat la vremea lor un Stone Roses, par example.

In ceea ce priveste cele zece melodii incluse in aceasta excursie prin cotloanele indie-ului, mood-ul etalat de acestea este unul cat se poate de static si moale pentru preferintele subsemnatului. De la Apologies-ul care ataca prea uzitatele portiuni de folk – rock pana la This Burial Ground s for two care incearca sa penduleze intre portiuni linistite si explozii de energie, prea multe momente inspirate nu-si gasesc locul. Daca ar fi sa aleg cireasa de pe tort de aici, aceasta ar fi indubitabil Island of Love, care contine pe alocuri un sound de clapa cat se poate de dragutel. Din pacate, niciuna din cele zece compozitii nu are acel „ceva” pentru a deveni un eventual hit cantabil la un concert open – air, aceasta fiind marea hiba a acestui Electromagnetica. Daca e sa analizam cu obiectivitate oferta de rock din piata muzicala autohtona, discul asta se situeaza undeva in plutonul de mijloc, cu o nota finala undeva in zona „de trecere”. In schimb, daca cautati cu ardoare inventivitate, lipiti-va urechea de ceva indie mai modern, de afara....

Recomandari: Pentru indie – kids care n-au auzit de trupele mentionate ca influente in aceasta recenzie.....

3 comentarii:

  1. Acest album e f reusit pt cine stie cu ce se mananca muzica. Din pacate nu trebuie sa ne asteptam sa fie f primit in Romania pt ca nu exista inca destula cultura muzicala


    http://septymoldovan.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt perfect de acord cu tine in privinta faptului ca nu exista inca destula cultura muzicala in Romania. Mai putin cu faptul ca e un album f. reusit, dar deh, e chestie de gustibus....

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacat ca Amsterdams (pe Electromagnetica) nu aduc mai deloc cu trupele pe care le-ai pus la influente. Sigur n-ai descarcat Adolessons?

    RăspundețiȘtergere