18 iul. 2011

The Bongolian - Bongos for Beatnicks

Asteptari: Sub cat se poate de misto-ul nume de The Bongolian se ascunde un multi instrumentist numit Nasser Bouzida, care si-a inceput cariera in trupa britanica Big Boss Man. Bongos for beatnicks este cel de-al patrulea album 

Rezultat: De multisor n-am mai dat peste o asa explozie sonora de bun augur. Daca vreti o definitie cat se poate de exacta a cuvantului Funky, ar fi bine sa ascultati cu mare atentie si neperturbati de nimeni cele 12 piese ale acestui disc in care orga Hammond si breaks-urile isi fac de cap nepermis de mult, oferind o auditie care nu are cum sa nu te faca sa iti misti trupul. Beat-urile cu puternice arome de anii 60 si veselia excesiva a melodiilor iti creeaza un trip imaginar in care piesele se potrivesc ca o manusa pentru coloana sonora a oricarui film din acea perioada in care spionii erau la mare cautare. Excursia asta in tara numita Bongolia este cat se poate de palpitanta si poate genera zambete si buna dispozitie, chiar si-n mijlocul unei zile caniculare de vara.
Desi nu e inovator din cale afara, folosind mai degraba drumuri bine batatorite de altii, albumul asta ofera amatorilor de bongos, conga si alte asemenea minunatii de instrumente o auditie cat se poate de meseriasa. Daca e sa incepem cu cireasa de pe tort, aceasta este fara indoiala The Riviera Affair, primul single extras de aici, o superba combinatie intre sound-ul emanat din anumite piese semnate Fatboy Slim si alte bunataturi din acelasi borcan stilistic. La fel de dementiala e si V.C.O. o melodie in care sunetele psihadelice se amesteca mirific cu idei din visteria celor de la Beastie Boys, de exemplu. Piesele au insa si arome de The Doors (in special Moscow Queen), iar daca faceti parte din consumatorii de jazz cu siguranta veti asculta pe nerasuflate un alt punct de reper al acestui material sonor, numit Lauren’s The Clock Maker. In care Hammond-ul e exact acolo unde trebuie,. single ‘Give It To Me (On The Left Side)’ este cel de-al doilea single extras de pe album care inoata si el in zone stilistice minunate. Chiar daca accentul e pus pe lumea sonora a anilor 60, The Bongolian reuseste sa combine diverse chestiuni intr-un mod cat se poate de placut, astfel incat rezultatul final sa fie unul cat se poate de actual.

Recomandari: Pentru cei care vor sa serveasca o portie consistenta de muzica funky, cu un topping de orga Hammond care creeaza o veselie aparte.

Un comentariu:

  1. Genial!!! De mult nu am mai ascultat ceva atat de cool!
    Abia astept sa ascult acest album. Sa vad de unde il iau... :-?

    RăspundețiȘtergere