25 iul. 2011

Yes - Fly from here

Asteptari: Una din cele mai reprezentative trupe de progressive – rock din intreaga lume, Yes, s-a format in 1968 la Londra, a vandut de-a lungul timpului vreo 50 de milioane de discuri si a trecut printr- serie de schimbari de componenta. Fly from here este cel de-al 21-lea album de studio al trupei si vine la zece ani dupa Magnification. 

Rezultat: If I could turn back time – vorba unui hit cantat de Cher – si fila calendarului ar arata anul 1981, categoric acest disc ar putea fi o capodopera. Dar oare in 2011, Fly from home mai are vreo relevanta? Si da si nu. In sprijinul primei parti a afirmatiei ar fi amanuntul conform caruia discul asta suna profi si ne reintroduce in frumoasa lume e adevaratului progressive – rock, in vremuri in care compozitiile pieselor erau cu totul si cu totul o alta mancare de peste. Pentru “nu” ar fi bine de amintit amanuntul ca asa ceva s-a mai facut. De multe ori. Si-n plus, unde e Mr. Andreson? Nu stiu altii cum sunt, dar Yes fara Jon Anderson e ca si berea fara alcool. 
E cat se poate de adevarat ca noul solist al trupei, canadianul Benoît David face o treaba cat se poate de decenta. Cu toate acestea, exista unele lucruri care nu prea pot fi inlocuite, pur si simplu.

In multe privinte, discul asta seamana cu albumul Drama, editat de Yes prin 1979. Dealtfel are parte chiar si de aceeasi componenta, minus Mr. Andreson, of course. Si nu e singura legatura: daca e sa ne luam dupa producatorul Trevor Horn, multe bucati din acest disc au fost compuse chiar in anii din preajma albumului Drama. Si n-au intrat la vremea respectiva pe nici un disc. Sa nu va mire atunci sound-ul. Polizat foarte bine de celebrul Trevor Horn. E outdated? Categoric, dar nu suna deloc rau. 

Ce ar fi un album Yes fara o suita? Bucatile intitulate “Fly From Here” au momente decente in special in momentele “Sad Night At The Airfield,” si Madman At The Screens”, care poarta amprenta unica a celor de la Yes.  Ar mai fi de mentionat si “Bumpy Ride,”, care are semnatura clasica a lui  Steve Howe. Dincolo de suita, Life On A Film Set e construita pe scheletul unui demo din visteria formatiei Buggles. Daca asteptati un hit de genul Owner of a lonely heart, va soptesc un secret: nu exista asa ceva p-aici. Fanii inraiti ai Yes-ului vor avea parte de un disc cat se poate de enjoyable. Ceilalti….vor avea parte de un disc misto, care ar fi putut sa sparga topurile acu 30 de ani…

Recomandari: Pentru toti cei care stiu ca Yes nu e un cuvant pe care esti obligat musai sa-l zici boss-ului de la job.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu