2 feb. 2011

Adele - 21

Asteptari: Adele este o tanara solista care se poate mandri cu doua premii Grammy castigate in 2009 si care cu albumul ei de debut 19 a reusit sa faca ceva valva in lumea pop britanica si nu numai. Albumul ei secund care cuprinde 11 piese se anunta a fi un bestseller, daca nu pentru altceva macar in prisma faptului ca a intrat direct pe locul intai al topului britanic.
Rezultat: Fiindca plictiseala in anumite cercuri e destul de mare, e cat se poate de cool sa inventezi stiluri muzicale noi. Bunaoara, prima piesa a albumului 21 a fost descrisa de catre Adele drept o piesa „dark bluesy gospel disco“. Ce-o mai fi si asta? Nimeni nu stie. La trei ani distanta de albumul de debut care a purtat numele de 21, solista vrea sa dea impresia ca s-a maturizat.

Din pacate, multe momente ale albumului lasa impresia ca Adele a capitulat in fata muzicii „la moda”. E drept, exista aici si doua momente decente: single-ul Rolling in the Deep si Rumour has it. Guess what? Acestea palesc in fata tonelor de piese lacrimogene compuse direct pentru marea masa a oamenilor, adica acel gen de muzica destinat acelora care asculta radioul in timp ce pregatesc borcanele de zacusca pentru iarna. Fie ca e vorba de Turning Tables sau Dont you remember sau alte balade „la comanda” muzica asta nu are cum sa te unga la suflet in cazul in care posezi o anumita cultura muzicala. Eventualele comparatii cu Amy Winehouse sau Duffy nu-si prea au rostul, fiindca spre deosebire de numele amintite anterior, Adele se complace intr-un film mult prea „linistit”, cu balade trase parca la indigo si o acuta lipsa de originalitate. Pentru a sublinia acest aspect, materialul acesta ne ofera si o mostra de cum sa nu faci un cover niciodata, fiindca Love Song-ul celor de la The Cure suna cat se poate de inspipid, incolor si inodor. Desi in luna mai implineste 23 de ani, Adele suna mult prea „old“, discul asta fiind unul care chiar daca ar fi fost cantat de Tracey Thorn n-ar fi sunat OK. E misto sa pari mai matur decat esti in realitate, dar majoritatea pieselor de aici suna mult prea jenant pentru a fi ascultate a doua oara.

Recomandari: Doar pentru momentele in care pregatiti borcanele de zacusca pentru iarna. Sau acelea in care ati terminat de citit toate revistele aflate la coafor....De evitat pentru toti acei care au ceva in clin sau in maneca cu arta numita muzica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu