16 feb. 2011

Beatsteaks - Boombox

Asteptari: Trupa germana Beatsteaks a luat nastere in 1995 la Berlin si e considerata un pilon important in aria punk – rock – ului din aceasta tara. Spre deosebire de Die Ärzte, oamenii acestia canta preoponderent in limba engleza, iar noul lor album Boombox cuprinde 11 piese.

Rezultat: Primul meu contact cu cei de la Beatsteaks a avut loc cu vreo patru ani in urma, cand in urma unui interviu cu un muzician german care a poposit in Timisoara, acesta a declarat ca Beatsteaks e cea mai cool trupa din lume. Recunosc, n-am ramas mult prea impresionat de punk – rock – ul destul de salbatic practicat de ei la vremea respectiva. Chiar daca nu am ascultat intreaga discografie a oamenilor, e vizibil de la o posta ca pentru acest material oamenii s-au mai cizelat. Sau ca sa fim mai diplomatici, trupa s-a maturizat, ceea ce la urma urmei e si de inteles, avand in vedere ca Boombox este al saselea material discografic din cariera germanilor.

Se prea poate ca punkerii inversunati sa fie deranjati de faptul ca Beatsteaks aluneca ocazional si in teritoriile ska si reggae. Ba chiar si in albia rock-ului oarecum „classic”, pe ici pe colo. Milk & Honey descrie perfect aceste nuante si imi aminteste in unele portiuni de Morrisey, ceea ce nu poate fi rau defel. Cea mai placuta surpriza a fost insa Cheap comments, in care la cateva riff-uri am avut impresia ca ii ascult pe Midnight Oil. Chiar si maniera de interpretare vocala aduce nitel a Beds are burning, dar refrenul este cat se poate de exploziv. Fanii punk-ului „adevarat” vor asculta la maxim Bullets From Another Dimension, iar daca tocmai tanjiti dupa o balada punk – rock va recomand sa nu sariti peste Under A Clear Blue Sky.  E un ghiveci variat, care poate fi confuz pentru vechii fani ai trupei, dar care e destul de comestibil pentru cei care stiu sa asculte si altceva decat punk. Fara indoiala, noua directie a trupei le va aduce fani noi. Nu de alta, dar Boombox a intrat direct pe locul unu in clasamentul german de albume. Adica inaintea unor nume ca Adele sau Andrea Berg.  Pe final, am o intrebare intrebatoare: Oare cand va ajunge o trupa care canta un punk – rock – ska – reggae in fruntea topului romanesc de albume?

Recomandari: De evitat pentru punkerii inraiti. De consumat cu moderatie de cei care asculta cu satisfactie Green Day, Weezer sau Die Artzte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu