28 feb. 2011

Charles Bradley - No Time For Dreaming

Asteptari: Charles Bradley are o poveste scoasa parca din basme. Dupa ce si-a trait majoritatea vietii ca bucatar, cu ceva vreme in urma a inceput sa sustina show-uri tribut James Brown prin cluburi din New York. Unde a fost remarcat de un cautator de talente care i-a propus sa scoata un album de debut. Pana aici poate nu e nimic interesant. Dar cand o sa va spun ca domnul care paseste acum in lumea muzicii are 62 de ani? Eh, asa mai merge…
Rezultat: „Uite un disc misto, care e parca o calatorie in trecut. Parca e fratioul mai mic a lui James Brown“, mi-am spus inca de la primele acorduri ale acestei auditii. Mai apoi, afland ca e vorba de un album de debut pentru un muzician care are 62 de ani mi-am permis sa exclam Waw!

E clar ca esti tentat sa bagi mana-n foc ca acest Charles e un soi de Otis Redding. Sau ca aceste piese ar fi putut aparea undeva prin anii 60 – 70. Daca asculti mai cu atentie s-ar putea sa descoperi niste subtilitati in productie care n-aveau cum sa fie facute in acei ani. Dar acestea sunt amanunte minore, per total “suna” de parca ar fi o auditie de pe gramofonu lu bunica. Instrumentele de suflat, percutia, vocile background, vibrafonul si chitara ritmica amintesc de o muzica soul cat se poate de autentica, iar timbrul sonor aduce adesea a James Brown. Categoric single-ul The World (Is Going Up In Flames) este cel mai misto moment al albumului, piesa avand parte de un pian magic si o tema care se concentreaza asupra chestiilor nasoale care se intampla in lumea de astazi. Printre track-urile care au un sarm aparte merita mentionata si melodia care da titlul albumului.

Fara indoiala, discul asta ar fi putut sa apara si cu vreo cinci decenii in urma. Cu toate acestea, dupa ce l-a imitat cu succes pe James Brown, domnul in varsta de 62 de ani a reusit sa scoata un album in care piesele au substanta. Si nu sunt cover-uri, motiv pentru care automat urca in topul simpatiilor. Una peste alta, e o auditie placuta pentru aceia care iubesc muzica soul. E un disc facut cu suflet, iar acest lucru razbate de departe!

Recomandari: Pentru toti acei care se simt OK atunci cand din difuzoare se aud piese ca Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine sau I Got You (I Feel Good)" .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu