14 aug. 2011

Bombino - Agadez

Asteptari: Omara „Bombino“ Moctar este un tip de 31 de ani din Niger care face parte din seria oamenilor care au schimbat casetele pe CD-uri promovate de plan international. Vorbim bineinteles despre muzica din desertul Sahara sau Tuareg, ca sa fiu si mai exact.

Rezultat: Incet – incet microbul numit „blues de desert“ patrunde tot mai adanc in gusturile muzicale agreate de semnatarul acestor cronici muzicale. Dominatia a inceput cu excelentul Tinariwen - Imidiwan:Companions si a continuat mai apoi cu Tamikrest, iar ultimul pe aceasta lista este acest Bombino. Un tip care a avut sansa sa inregistreze un cover dupa Rolling Stones "Hey Negrita" – chiar alaturi de Keith Richards si Charlie Watts. A mai facut pe ghidul in excursia pe care a facut-o Angelina Jolie prin Niger si a cantat en – gros. Sansa lui adevarata a venit insa atunci cand un regizor american a calatorit prin orasul care da titlul acestui CD si a auzit din intamplare o caseta cu Bombino. A facut si un documentar cu el, iar restul, its history..

Fiindca avem de-a face cu niste muzici care se afla la congruenta dintre stilurile africane si modul de interpretare „vestic”, categoric piesele astea sunt cat se poate de fierbinti. Si asta nu doar fiindca sunt legate intr-un fel sau altul de desertul Sahara. Riff-urile de chitara creeaza o armonie de nedescris cu instrumentele traditionale africane, iar faptul ca melodiile astea sunt cantate exclusiv in limba Tamasheq  le confera un miraj aparte. Structura si complexitatea compozitiilor sunt de admirat, iar piesele curg criminal de bine una dupa alta. "Tigrawahi Tikma" (Bring Us Together) si "Azamane" (My Brothers United), incurajeaza oamenii din regiune sa lupte pentru identitatea lor, dar cireasa de pe tort este “Iyat Idounia Ayasahen,”(Another life), o melodie care pe parcursul a noua minute te face sa plutesti intr-o lume imaginara dominata de un amalgam de blues, rock si influente africane cum rar am mai pomenit. Evident si restul pieselor au acel vino – ncoa care te face sa fii vrajit instanteu de bluesul de desert. E o muzica hipnotica, care nu are cum sa nu te unga la suflet, un disc pe care-l recomand cu bratele deschise oricarui ascultator de pe aceasta Planeta.


Recomandari: Pentru masele largi, fara exceptii demografice sau de sex….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu