19 aug. 2011

Risk Risk - This is 1983

Asteptari: Despre Risk Risk n-am reusit sa aflu prea multe. Conform Discogs, la capitolul „performer si aranjamente muzicale“ il avem pe Risk Risk. Care conform celor de la Astro Chicken Records (care e raspunzatoare pentru acest debut) „foloseste generatoare de sunet analogice, propria sa voce si o pereche de ochelari de soare Carrera pentru a creea synth – pop classic“. Misto, nu?

Rezultat: Cati ani aveai in 1983? In functie de raspuns, e clar daca vibrezi sau nu pe acest disc. P-atunci, subsemnatul era mandrul posesor al unui casetofon Phillips (mono, evident!) si asculta cu urechea lipita de difuzor emisiunile muzicale de la Radio Europa Libera, Radio Luxemburg s.a.m.d. Fiindca muzica serioasa declanseaza emotii si stari, auditia acestui disc provoaca o excursie care iti readuce pe retina casetele crom  AGFA, tigarile Vikend si parkerele care se vindeau in Ocska Piac – ul din strada Mures, locatia cea din urma fiind arhicunoscuta pentru cei care se pot mandri cu buletin „adevarat“ de Timisoara.
Mai apoi, excursia te teleporteaza intr-un loc in care toata lumea asteapta cu sufletul la gura maratonul de filme de la Treci Kanal. Incet – incet revin amintirile duminicilor in care circulau masinile cu numar par sau impar sau de videoclipurile  pe care aveai ocazia sa le vezi numai la „videoteca“. Revival-ul asta persista de ceva vreme in industria actuala si a generat o sumedenie de comeback-uri, de genul  OMD, The Human League, Pet Shop Boys sau Duran Duran. Dar si o sumedenie de nume noi din categoria La Roux sau Hurts, care se hranesc din atmosfera acelor ani dar peste care adauga „artificii” actuale.  Cei de la Risk Risk nu altereaza defel muzica acelor ani, albumul lor fiind unul care ar fi putut lejer sa apara chiar in anul mentionat in titlu. Din fericire nu are auto – tune si nici texte updatate anilor nostri. E o nebunie specifica anilor 80, cu bunele si relele acelor ani....

Cand am auzit prima oara Digital Love automat mi-am adus aminte de  vremurile in care Kraftwerk faceau legea in clasamente. Nu doar datorita textului care face referiri la Pocket Calculator (Plugging in, my home computer. Pressing buttons, to load the program). Pe masura ce o asculti de mai multe ori piesa iti mai poate genera asemanari cu Ballet Dancer – ul celor de la The Twins. Si chiar nitel Digital Emotion care cantau sarmanta Go go yellowscreen. Pe parcursul celor zece piese esti bombardat cu o serie de amintiri, de genul Man without Hats, Gary Numan sau Ultravox, ca sa amintesc doar cateva. Temele abordate sunt cat se poate de puerile dar se inscriu perfect in logica acelor ani, cand rimele se nasteau doar fiindca cuvintele se potriveau...Cam asa e I’m a dancer in the dark. I like dancing in the park!, aici. Cand ajungi la Streetwalk (piesa al carei videoclip a fost inregistrat cu o camera Sony BetaCam din 1984) esti bombardat cu o energie pe care n-ai putea-o dobandi nici dupa un bax de Red Bull iar Are we on air e o alta bucatica pur si simplu adorabila.  Adventures in Modern Lifestyle si Wake Up sunt doua exemple de piese pur si simplu reusite, cu armonii mirifice si melodicitate superba. Exista si momente mai putin reusite cum ar fi Limousine Talk sau Riders in the night, dar vorba piesei de final Imagination, discul asta trimite un „S.O.S. for you“. Adica un SMS mai antic care demonstreaza ca 80s au fost o perioada in care muzica suna cu totul altfel. Mainstream-ul suna altfel, mai exact. Nu e o capodopera, dar debutul celor de la Risk Risk e o auditie mai mult decat agreabila pentru 80-isti.

Recomandari: Pentru cei care au vazut la viata lor cum arata o caseta....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu