Bohemian Betyars - Boros u. 1

Asteptari: Daca e sa dam crezare povestilor, Bohemian Betyars a luat nastere in 2009 intr-o noapte in care s-a consumat multa palinca si vin, la initiativa unor tineri pasionati de Goran Bregovic si Gogol Bordelo din oraselul maghiar Miskolcz. Boros u 1 este albumul de debut al trupei care conform acelorasi povesti au niste show-uri strasnice...

Rezultat: Prelucrarile folclorice au ocupat intotdeauna un loc special in muzica botezata generic „pop”, dar in ultima vreme am eu impresia ca exista un soi de reviriment. Nu e vorba de world sau folk – pop, ci de acea directie in care peste chestii autentice se toarna cu nemiluita atitudine punk. Nu e vorba defel de acea muzica din Tezaur Folcloric.  E o prelucrare zgomotoasa a cantecelor de betie. Peste care maghiarii toarna cu nemiluita chitari distorsionate si portii de ska. Absolut previzibil textele se situeaza undeva in zona distractiei stropita din belsug cu alcool.
Carevasazica n-ar trebui sa ne mire pe nimeni ca una din melodiile de pe acest disc (care este dealtfel si prima lor piesa compusa) este intitulata Vioara, Vin, Palinca. Single-ul care promoveaza discul are parte de un refren cat se poate de facil, iar din text aflam ca „Ez a legény olyan mulya, azt se tudja, hova dugja / Megkérdezte anyjátul, elöl dugja-e vagy hátul. („Flacaul asta e atat de nestiutor incat a intrebat-o pe mama lui daca trebuie s-o introduca in fata sau in spate“).  Fara indoiala, e un disc care nu se recomanda a fi ascultat acasa in linistea noptii si nici cu vecinul care tocmai a venit sa-i imprumuti o cana de zahar. E clar ca lumina zilei: piesele astea au un sarm aparte atunci cand sunt ascultate in toiul noptii la vreun open – air sau alaturi de mai multe sticle de whisky in jurul mesei.

Single-ul care promoveaza discul (Megjöttek a fiúk)  are parte de o energie deosebita din care aflam ca „Ez a legény olyan mulya, azt se tudja, hova dugja / Megkérdezte anyjátul, elöl dugja-e vagy hátul. („Flacaul asta e atat de nestiutor incat a intrebat-o pe mama lui daca trebuie s-o introduca in fata sau in spate“). Desi pe ici pe colo se mai regasesc mici artificii care duc cu gandul in zona rock psihadelic, prea multe variatii stilistice nu se regasesc in cele 16 track-uri (14, daca excludem intro-ul si outro – ul), mesajul clar fiind „have some fun“. E un soi de Zdob si Zdub. Sau si mai aproape, ceva in genul formatiei timisorene Popa Sapka, doar ca spre deosebire de acestia din urma au texte numai in limba maghiara. Fapt care nu e atat de tragic, daca stau sa ma gandesc ca la momentul optim in care trebuie ascultate piesele astea o sumedenie de oameni nu stapanesc nici limba materna prea bine. Carevasazica distractie fara granite, un disc cu miros de alcool, fratilor!

Recomandari: Pentru aceia care n-au mai fost in stare sa se deplaseze dupa concertul Bohemian Betyars pana la pultul cu CD-uri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Amala - Românie Hai!

Ravi Hazard – Clepsidra

Toulouse Lautrec - Dejun pe iarbă