Cosmin TRG - Simulat

Asteptari: Cosmin Nicolae alias Cosmin TRG si-a facut debutul ca DJ in anul 2002 la festivalul timisorean TM Base. In scurt timp a devenit cunoscut si ca producator pentru piese ca Broken Heart, Oi Killa, EP-ul Missed Calls sau pentru colaborarile cu Martyn, Benga, Breakage si DJ Zinc.  Este considerat cel mai cunoscut artist roman de muzica electronica alternativa la nivel global iar Simulat este albumul lui de debut. 

Rezultat: Intr-o tara cat de cat normala, Cosmin TRG ar trebui sa fie prezent pe toate gardurile. Cel putin cele care sustin ca se ocupa cu muzica electronica. Motivele sunt multe. Fie pentru ca release-urile lui au luat nastere la Citrus, Soul Jazz, Subway sau Hessle Audio, fie pentru faptul ca melodiile sale se regasesc in playlist-urile unor nume ca Mary Anne Hobbs, Laurent Garnier, N-Type, Distance, Appleblim sau DJ Palotai. Ca sa nu mai amintesc de aparitiile sale la Sonar si Fabric (Londra), Red Bull Music Academy Toronto si cate si mai cate.
Desigur, cunoscatorii il au pe Cosmin TRG la inima. Iar daca e sa vorbim de muzica electronica romaneasca nume ca Rhadoo, Raresh, NTFO si altii ne fac cu adevarat cinste peste hotare. Nu Play & Win, Inna si alde astia. Care sunt pop (corn) dragilor, nimic mai mult.....

Albumul de debut Cosmin TRG a aparut la 50 Weapons, casa de discuri a celor de la Modeselektor, despre care daca nu stiti nimic ar trebui sa va spun ca este grupul favorit al lui Thom Yorke (Radiohead). Stabilit actualmente la Berlin, Cosmin TRG are parte de cuvinte de lauda din partea unor site-uri ca ResidentAdvisor sau Pitchfork, ca sa amintesc doar cateva medii internationale respectabile, care au acordat spatii generoase si cuvinte de lauda pentru acest Simulat. Nu fac parte din categoria acelora care sunt innebuniti dupa techno, dar spre deosebire de multe alte albume din aceasta ‚felie”, ceea ce curge de aici e cat se poate de divers. Probabil ca e o greseala sa etichetezi strict techno muzica lui Cosmin. Si asta pentru ca  pe parcursul celor 45 de minute de muzica urechile avizate dau piept cu o serie de alte influente. Alaturi de piese cat se poate de abrazive (Amor y Otros sau Ritmat) muzicianul o „arde” si in chestii mult mai cinematice folosite mai degraba in muzicile ambientale decat in sound-ul Derrick May, cum ar fi Infinite Helsinki, care nu e departe de plaja sonora a unor arhitecti sonori de genul lui Ennio Moricone sau Brian Eno. Un alt moment de „calm” este atins in piesa "Interstellar Inflight Entertainment", insa single-ul Fizic –care promoveaza acest disc - are menirea de a te arunca din nou in valtoarea ringului de dans. Printre momentele de o deosebita savoare se numara si piesa care inchide acest disc "Form Over Function", care are parca putintel din ritmul folosit odinioara de Paul Kalkbrenner.

Cosmin TRG a fost dintotdeauna un tip care a facut muzica greu de etichetat. A activat cand in zona dubstep, cand in garage, cand in 2 step, iar albumul lui de debut construit in mare parte in jurul cuvantului techno are parte de o sumedenie de fatete stilistice, fiind un soi de curcubeu al muzicii electronice moderne. Fiindca piesele se invart undeva in jurul a 5 minute, albumul curge cat se poate de natural fara sincope si momente de plictiseala. De mare efect e si faptul ca intr-o lume in care producatorii se inghesuie sa realizeze muzici cat se poate de abstracte, Cosmin TRG pare sa mearga pe alte carari, nefiindu-i frica sa foloseasca portiuni sonore extrem de melodice. Din fericire, aceasta chestiune nu altereaza defel sound-ul underground al discului, ceea ce e o mare realizare. 

Recomandari: Pentru amatorii de muzici electronice adevarate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Amala - Românie Hai!

Ravi Hazard – Clepsidra

Toulouse Lautrec - Dejun pe iarbă