Butterflies in my stomach - Magic Store

Asteptari: Butterflies in my stomach este un proiect care a luat nastere in primavara anului anului 2005 avand in componenta patru din fostii membri ai trupei Baba Novac. Magic Store este albumul lor de debut care cuprinde zece piese care totalizeaza aproape 50 de minute de muzica.

Rezultat: Am auzit de Butterflies in my stomach in cateva ocazii, dar mi-au picat cu tronc cand i-am vazut cantand piesa Lucrurile Bune in cadrul emisiunii Garantat suta la suta. Oamenii inoata in curentul numit nu jazz (sau acid jazz, daca vreti), un soi de ciorba in care inflexiunile clasice ale jazz-ului sunt amestecate cu saruri funk si sosuri groovy, topping-ul fiind asigurat de „minunatii“ electronice arhiprezente si-n downtempo sau trip – hop. Desi pe plaiurile unde exista cultura muzicala curentul asta e mega – trendy, pe la noi lucrurile stau cu mult altfel.
Fiindca chiar si daca reusesti sa treci de Marea Masa – urechile obsedate de sound-uri Saxobeat, Dansul Pinguinului sau Jaga Jaga – dai peste o nisa cat se poate de divizata: fie peste conservatorii care nu pot accepta ca jazz-ul poate fi combinat cu sound-uri electronice pentru a suna bine in 2011 si „young generation“.  Din fericire, acestia din urma incep sa miste-n front. Din nefericire, distanta la care ne aflam de „lucrurile bune de afara“ se adanceste tot mai tare.

Desi e un album de debut, cele zece piese incluse aici sunt un soi de “best of” al formatiei, fiind realizate in decursul celor sase ani de existenta. Ca sa incep cu lucrurile bune, trebuie sa amintesc de piesa care da titlul discului, care reuseste sa dea un start meserias auditiei. Sau de Million Dolar Baby-ul care ii urmeaza, o piesa in care subsemantul a sesizat un usor aer de Blazzaj si un refren cat se poate de friendly, un eventual remix al acesteia putand genera o melodioara care si-ar croi drum in playlist-urile radiourilor. Tot la bunataturi e Bumblebee cu al ei inceput de trip – hop (plus uptempo-ul dragalas) sau Colours care te cucereste cu acel sound de clapa super – groovy. Meseriase sunt desigur si cele doua “hituri” Tricoul si Lucrurile Bune. Visavis de acasta din urma nu-mi prea explic cum se poate ca o melodie asa de prietenoasa (cu aer pop de-a dreptul) sa nu fi devenit slagar pe radio. Are text frumos, e radio – friendly si e burdusita cu un sarm aparte. Am eu impresia ca daca pe Magic Store oamenii astia puneau si mai multe texte in limba romana, impactul la mase ar fi fost mult mai mare.

Frumos ar fi sa sar peste lucrurile mai putin placute, dar n-o fac. Ma enerveaza faptul ca BIMS n-a insistat mai mult pe instrumentatii ceva mai moderne.  Daca asculti White Light, piesa pe care solista trupei BIMS a realizat-o alaturi de Matt Johnson de la Jamiroquai, cu siguranta te prinzi la ceea ce ma refer. Tot la carcoteala, mi se pare ca din loc in loc instrumentatia acopera nepermis de mult vocea. Carevasazica un producator muzical meserias ar fi mixat acest disc altfel.

Una peste alta, albumul asta are cateva portiuni foarte bune care le estompeaza pe cele mai putin placute, fiind per ansamblu un disc dragutel. Daca imi permiteti sa fiu nesmitit de sincer va spun ca albumul asta nu-mi provoaca fluturi in stomac. Nu e un disc care sa te dea pe spate, dar oamenii au o “atitudine” misto si idei bune. Sun pe drumul cel bun. Stiu, e un cliseu cat se poate de insipid, dar vrand – nevrand trebuie sa va reamintesc ca traim intr-o tara mai speciala. De aceea Magic Store este un album musai de posedat/ascultat/devorat. E magic pentru nu jazz-ul romanesc si decent pentru cel d-afara.

Recomandari: Pentru cei care vor sa asculte o trupa de nu – jazz made in Romania.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Amala - Românie Hai!

Ravi Hazard – Clepsidra

Toulouse Lautrec - Dejun pe iarbă