2 sept. 2011

David Guetta - Nothing but the beat

Asteptari: Francezul care in luna noiembrie implineste 44 de ani si-a inceput cariera ca DJ si producator muzical prin anii 80. Albumul sau de debut Just a little more love a aparut in 2002 iar doi ani mai tarziu a revenit cu Guetta Blaster, care continea printre altele si The world is mine. Nothing but the beat este cel de-al 5-lea album al artistului, care vine la doi ani dupa One Love.


Rezultat: Ironic sau nu, a fost o vreme in care The World is Mine era o piesa „necomerciala“ in discoteci. Sigur, se mai scapa pe ici pe colo, dar nu era trendy, fiindca nu avea acel refren dobitocesc cu care ne servesc producatorii de dance in zilele noastre. Intre timp David Guetta a ajuns un star in adevaratul sens al cuvantului, un fel de Mick Jagger al beat-urilor pop – dance, un tip cu care toata lumea vrea sa lucreze. Dar carui fapt i se datoreaza aceasta ascensiune?
Omul acesta a gasit reteta secreta, cea in care se combina ritmurile eurodance cu lalaiala R & B sau hip – hop tipic americana, scotand pe tarabe un produs intercontinental care s-a propagat ca un virus temut in toate colturile Planetei. Vorba care spune ca nu poti repara ceva care nu e stricat se potriveste ca o manusa acestui Nothing but the Beat. Aceleasi „carlige” digerabile ale muzicilor moderne colorate cu texte insipide, aceeasi „adunare” a vedetelor care stau in fata microfonului, aceleasi compozitii care vor deveni unul cate unul slagare internationale. Acelasi prost gust care a devenit o virtute in acea zona a muzicii care din cand in cand ne loveste cu Dansa Cuduro sau La gente est muy loca.

Daca aveati impresia ca numai romanasii nostri scot texte tampitele pe banda rulanta, ascultati inceputul melodiei Nothing Really Matters, in care talentele vocale sunt asigurate de marele Will.i.am: „Watching the world/Watching them all go insane/Look at them all/Looking them do evil things/So I go out and dance/Party my problems away/Look at me now/Look at me dancing again/In a club nothing really matters“. Desigur, muzica asta n-a avut parte nicioadata de prea multe aforisme sau poezii, dar exista momente in care orice om normal are impresia ca cei care creeaza asemenea perle sunt niste cercetatori secreti care au misiunea de a testa pana unde poate merge stupizenia omenirii. Nicki Minaj, Ludacris, Akon, Snoop Dogg, Jessie J, Timbaland, Sia, Flo Rida, Chris Brown, Lil Wayne si inca cativa care mi-au scapat se inghesuie in fata microfonului pentru o serie interminabila de piese de genul „lets have a good time and forget about Boc“ care au darul de a plictisi pana si cainele tolanit la capatul strazii. Overall, e o adunatura de single-uri menite a fi introduse in heavy – rotation – ul posturilor de radio, construite pe aceeasi structura cu voci diferite. Dealtfel, una din piesele de aici poarta inspiratul titlu de Repeat, caracterizand cat se poate de exact subtilitatea stilistica a discului. Ah, si era sa uit de unul din cele penibile momente ale albumului, acela in care Timbaland si Dev declara la unison I just wanna fuck. Singurul lucru care face ca acest material discografic sa se pricopseasca cu o stea este CD-ul numarul doi, ce cuprinde cateva melodii mai de Doamne ajuta. Exista posibilitatea ca cei sub 23 de ani sa se regaseasca pe deplin in aceasta abureala  dominata de simplitate si accesibilitate. Dar asta nu schimba cu nimic datele problemei, Nothing but the Beat ramanand dupa cum ii sugereaza si titlul un disc in care ritmul si-a pierdut orice forma de maiestrie.

Recomandari: De facut cadou, in cazul in care te grabesti foarte tare la o onomastica si hotii tocmai te-au pradat de ultima sticla de vin ascunsa-n spais. Exista insa posibilitatea ca gazda sa-ti dea cu CD-ul in cap. Sa nu spuneti ca n-ati fost avertizati....

4 comentarii:

  1. Nu sunt un fan al lui, nu stiu ce sa zic, Zoli, oare peste vreo 40 de ani o sa mai stie lumea cine-a fost domnnul Guetta? :)
    Cica a ramas fara permis de conducere pe viata in Franta ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Comparativ cu One Love (care e un moment de referinta in industria pop) albumul asta mi se pare si mie mai neinspirat, mai slab in idei.
    Mi se pare totusi deplasat sa privesti muzica asta si sa o comentezi din punctul de vedere al ascultatorului de Pink Floyd. Nothing But The Beat este un album slăbuț întradevăr, dar este un album pop-dance si nimic mai mult. Este adresat clar mediei 18-25 de ani, consumator de Britney, Rihanna, B.E:P., Inna, Alexandra Stan, etc, este clar destinat sa intre in HR la radiourile Hot Dance Airplay (Zu, Kiss,NRJ, 40 Principales,etc..) , deci nu inteleg răutățile spuse de tine...poate vroiai sa le adresezi societatii in care traim si nu ai avut alta ocazie mai buna decat recenzia acestui album. Apropo de versuri, poate ai putea sa si dai exemple de texte inteligente, cu mesaj, in vreun cântec pop- nu cred ca ai sa găsești, sorry dar ăsta e genul și atât.
    In altă ordine de idei , Guetta încă mai umple stadioane.
    cu stimă, Jo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Jo,
    Nu comentez din punctul de vedere al ascultatorului de Pink Floyd din simplul fapt ca ascult o gramada de chestii noi din acelasi aluat cu Guetta, dar ceva mai inspirate. Texte inteligente in muzica pop - dance? Da, ai o jumatate de adevar aici, e greu de gasit asa ceva, dar de la inteligenta la tampenie e cale lunga. Mi-am exprimat opinia visavis de Guetta (care by the way mi-a placut in trecut) si nimic mai mult. Stiu ca Guetta umple stadioane dar pot sa-ti dau o mie de alte exemple care fac acelasi lucru.
    Mersi de feedback si te mai astept cu pareri pe site,
    Cu stima,
    Zoli

    RăspundețiȘtergere
  4. poate e un pic off-topic, si repet ca intradevar nu mi se pare nici mie un album foarte reusit , dar uite rezultatul: 11 piese in top 40 BBC !!!,: http://www.bbc.co.uk/radio1/chart/dancesingles . Omul asta bate record dupa record, si cred ca de-abia acum poate sa inceapa sa cante ”The World is Mine”. Ar trebui sa fim corecti si sa admitem ca faptele bat cuvintele, si faptele astea sunt : http://www.apple.com/euro/itunes/charts/top10dancesongs.html (by the way , asta e top de vanzari , deci e for real !)
    Pentru a aprecia ce face Guetta iti recomand calduros sa ajungi intr-o joi in Ibiza la Pacha ( unde el are un rezidentiat neintrerupt din 2002) , sa-l vezi mai deaproape ,sa vezi ce muzica pune si ce conexiune isi creeaza cu publicul , cu fanii, si atunci probabil o sa revii la sentimente mai bune....:)
    Keep up the good work , see you when september ends :P

    RăspundețiȘtergere