Alabama Shakes - Boys and Girls

Album Alabama Shakes
Tronc. Asta e cuvantul care descrie cel mai valabil, feeling-ul pe care mi l-au provocat cei de la Alabama Shakes, la prima auditie. Dincolo de interjectia care exprima surpriza si mirare, oamenii acestia au reusit sa-mi devina dragi din prima, m-au invaluit cu o stare de bine ivita aparent de nicaieri, m-au vrajit din prima. And that s what music all about, daca ma intrebati…. Dincolo de toate, povestea celor de la Alabama Shakes e un basm modern. Era odata ca niciodata, un orasel american de vreo 20.000 de locuitori in care o printesa si trei muzicieni se chinuiau sa cante cover-uri de la Led Zeppelin pana la Creedence Clearwater Revival, trecand prin bucati de Rolling Stones, Black Sabbath sau AC/DC.
Fiindca oraselul Athens din Alabama nu prea avea o “scena” in adevaratul sens al cuvantului, oamenii au inceput sa iasa prin alte orase mai mari, unde cantau patru reprize de cover-uri de cate 45 de minute fiecare, cu 15 minute de pauza intre ele, pentru 50 sau 100 de dolari! Sansa a venit in momentul cand au cantat in deschiderea trupei Drive by Truckers, moment in care un impresar a pus ochii pe ei, iar restul….e istorie.

Solista Brittany Howard are o voce care iti aminteste concomitent de Janis Joplin si Aretha Franklin: e un mix din acela de „2 in 1“ de rock si soul care te da pe spate, e cand dinamica cand sensibila, e exact ce trebuie. Printii ei (Heath Fogg -chitara, Zac Cockrell -bass si Steve Johnson – tobe) contribuie din plin la instaurarea regimului „Alabama Shakes rules“, printr-un profesionalism uimitor care da nastere unui ghiveci teribil de bine inchegat. E practic de necrezut ca Boys and Girls e discul de debut al acestor oameni.....Odata ajuns la etichete, lucrurile-s cat se poate de clare: ceea ce rasuna din cele 11 piese e rock de genul acela care se facea in anii 60. Lipseste cu desavarsire orice statement care face referire la fashion, „noise”-ul atat de specific indie – alternative – ului in care navigheaza orice trupa care are vreo chitara care nu suna penibil in zilele noastre sau orice urma de brizbriz-uri incluse in manualul aranjamentelor sonore actuale: e rock pur, nealterat, direct de la sursa. In cazul in care cautati cireasa de pe tort a acestui disc, ma vad nevoit sa va marturisesc ca hitul lor Hold on (cu memorabilele versuri „Bless my heart / Bless my soul / Didn’t think I’d make it to 22-years-old") e doar o particica din mirifica lume pictata pe note muzicale ale acestor muzicieni. Fie ca e vorba de Be Mine, care seamana ca doua picaturi de apa cu Janis Joplin sau You Ain’t Alone cu al ei aer de soul – blues – jam, piesele astea au o magie aparte, greu de „contabilizat” in cuvinte. Ici – colo urechea e tratata cu influente de gospel (I found you) sau r & b (Rise to the sun), dar cele 11 piese alcatuiesc un conglomerat solid, care pur si simplu n-are cum sa nu fie pe placul acelora care aprecieaza rock-ul pur. Mai e nevoie sa explic cele patru stele si jumatate acordate fara clipire acestui debut?

Comentarii

  1. It is really worth listening to this completely grown up, articulated band.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Amala - Românie Hai!

Ravi Hazard – Clepsidra

Toulouse Lautrec - Dejun pe iarbă