17 aug. 2011

Rotfront - Visafree

Asteptari: Rotfront este o trupa germana formata din ucraineanul Yuriy Gurzhy (cunoscut ca jumatate a duo – ului Russendisko DJ) si maghiarul Simon Wahorn, care activeaza din 2003 in diverse formule. Albumul de debut al lor a aparut in 2009 sub numele de Emigrantski Raggamuffin, iar Visafree este cel de-al doilea album ce contine 15 piese.


Rezultat: Simpla enumerare a membrilor Rotfront e indeajuns ca sa-ti dai seama cam in ce ape se scalda germanii astia. Cand pui laolalta un ucrainean, doi unguri, un australian si cinci germani, rezultatul e cat se poate de previzibil: e un ghiveci construit pe ritmuri world (etno, daca va place mai mult). Carevasazica o ciorba care include ska, reggae, dancehall cumbia, klezmer, hip – hop, turbopolka, ritmuri mediteraniene si nu in ultimul rand riff-uri rock.
Alaturi de cei doi fondatori ai trupei, bucatarii care au construit acest ghiveci se numesc Max Barkshish (clarinet, saxofon), Dan Freeman (sax), Anke Luchs (trombon), Jan Pfenning (tobar), Doryka Gryllus (o actrita maghiara care a aparut in filme ca Irina Palm, Der Knochenmann sau Soul Kitchen) si Mad Milian (rap).

Dincolo de multitudinea de stiluri inglobate in acest ghiveci, fara sa vrei iti sare in ochi - sau in urechi, ca sa mai fiu exact – faptul ca unele piese sunt cantate in engleza, germana, rusa sau maghiara. Sau chiar toate patru la un loc, of course.  Printre temele abordate de acest Visafree se numara frumoasa senzatie pe care o poti avea atunci cand esti un superstar la tine in sat (Village Superstar) sau cat poate fi de misto sa amesteci vodka cu usturoiul (Vodka & Garlic). Din fericire Live is life nu e cover dupa Opus, ci dupa cum ii zice si un vers e ceva despre „Lets get serious about getting fun“. O piesa care pe alocuri aluneca intr-un soi de Rage against the Machine pe ritmuri balcanice. Ghiveciul asta e unul care are un gust autentic, chiar daca pe alocuri e putintel – putintel “tras de par”. Are si umor cu nemiluita, ca de exemplu in Real Berlin Weeding in care se poate auzi: He ask me, do you wanna be my future ex wife? Ar fi total unfair sa nu amintesc de faptul ca exista aici o piesa care are parte si de niste tricouri care se pot comanda de pe Internet. Pe langa minoritatile nationale, oamenii o “dau” si cu altfel de chestii asijderea in Gay, Gypsy and Jew, care incepe cu sagalnicul vers Our country is so proud of you!. Desigur, muzica asta poate fi inteleasa la maxim atunci cand fiecare om din public a baut cel putin o sticla de whisky. Sau una de vodka si juma de kil de usturoi, vorba cantecului. Poate fi misto in momentele cand ai chef de topaiala pe la vreun open – air dar e mai putin reusita cand o asculti acasa la casti. Spre deosebire de celelalte trupe din aceasta tagma, rapperul da un aer cat se poate de misto combinatiei iar faptul ca muzica asta e amestecata in proportii aproape egale face ca produsul sa fie unul „echte“,  fara brizbriz-uri.

Recomandari: Pentru cei ce iubesc whisky si vodka. Usturoiul nu e neaparat necesar….

5 comentarii:

  1. Ascult albumul si inevitabil tot la Soul Kitchen imi zboara mintea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, misto filmul, indubitabil...dar Rotfront iti plac?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, e un condiment-mix muzical interesant.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fain blogul tau, revin periodic la el cand am timp, ca mare amatoare de muzica de toate culorile, cand am nevoie de inspiratie si de o parere autorizata ;). Multe din recomandarile tale mi-au picat cu tronc rau de tot, cum e asta, Rotfront. Multam mult! Carmen.

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc de aprecieri, te mai astept cu comentarii, propuneri, sesizari, reclamatii:)

    RăspundețiȘtergere