11 apr. 2012

Lemmy Caution - Dissension

Lemmy Caution Dissension
Sub numele de Lemmy Caution se ascunde aradeanul Salajan Mihai, iar daca e sa ne luam dupa descrierea oficiala avem de-a face cu un proiect "beat driven", in cadrul caruia colaboreaza cu mai mult de 10 artisti plastici romani. Daca faceti parte din degustatorii de muzici electronice „mai altfel” exista mari sanse sa fi auzit de un alt pseudonim de-al lui, Selfmademusic, cu care a lansat numeroase release-uri, toate gratis, printre care si un album cu 13 piese la Arhiva 7, numit "Somemonstersneverdie OST" (2005). Tot la capitolul detalii mai e de amintit ca muzicianul aradean mai face parte din grupurile Trei Pastori (rock-electronic, cu influente jazz, funk si new-disco), Kinema Ikon (colectiv de arta media), Biserica (colectiv de arta alternativa) si Chemical Compound (progressive metal band, hardcore). Primul album lansat sub numele de Lemmy Caution contine zece piese, una din ele fiind realizata alaturi de timisorenii de la Makunouchi Bento iar pentru cei care iubesc etichetele cu orice pret ceea ce se aude aici este un melanj de electronica, drum and bass si dubstep.
Inainte de a trage concluzii gresite, trebuie sa va marturisesc ca aceste compozitii difera destul de mult de ceea ce „se poarta“ pe la noi la petrecerile dubstep si drum and bass. Nu e o muzica conceputa exlusiv pentru picioare, iar acest amanunt se simte en – gros in toate cele zece track-uri care alcatuiesc albumul Dissension. 

Un alt amanunt demn de remarcat este faptul ca fiecare melodie are parte de o coperta grafica deosebita. Exista aici carari mai dark dar si compozitii mai vesele, dintre acestea din urma Everafter fiind fara indoiala cel mai accesibil moment al albumului. Dincolo de beat-urile dubstep, urechile avizate se pot delecta cu niscaiva influente din muzica electronica traditionala (a la Vangelis), si dati-mi voie sa cred ca in cazul in care piesa ar fi avut si niste  sample-uri vocale, rezultatul ar fi fost si mai spectaculos. Un alt punct de atractie al acestui debut este colaborarea cu timisorenii de la Makunouchi Bento (Alien Totem), o binemeritata infratire electronica Bega vs Mures. Dat fiind faptul ca cei trei au mai colaborat cu succes si la rescoruirea filmului ”The Call of Cthulhu”, piesa asta emana o tripla doza de „cinemascope“. In cazul in care ati ascultat compilatia de muzica electronica romaneasca Electroblog 1 year anniversary, probabil ca si "Lie To Me" va suna familar, si asta fiindca  melodia cu pricina a fost inclusa pe aceasta aparitie. Elsewhere, mai avem parte de Vifor, care amesteca cu buna stiinta diverse directii sau de Mecha Dada, care dincolo de trimiterea ei la dadaism reprezinta un alt moment reusit al acestei colectii. Desi poarta numele unei piese a grupului nord – irlandez Therapy? piesa Teethgrinder nu e defel un cover. Desigur, Lemmy Caution propune ceva care nu e digerabil pentru toata lumea. Dincolo de beat-uri trendy piesele sunt colorate cu artificii adesea imprevizibile. Ca si „verisorii” lui timisoreni de la Makunouchi Bento,  si aradeanul Lemmy Caution se invarte in zona aceea a compozitiilor care nu-s croite pentru a fi fredonate de toata natiunea: e muzica pentru urechi bine spalate, pentru creiere  care rezoneaza la experimente. E o muzica facuta cu suflet si pasiune si distribuita free, pentru cei care au urechi sa auda. Se poate descarca free de aici.


Un comentariu: