Discul primaverii? Posibil. Caro Emerald.....

Discul are proprietati bioterapeutice: poate fi folosit ca stimulent al sistemului nervos care sa-ti redea pofta de viata. Te face sa observi cu deosebita atentie frumusetea copacilor de pe strada pe care iti tarasti pasii  zilnic si sa uiti de ghiolbanii care circula pe ea. E un melanj mirific de ska, rumba, rap, soul, cocktail – jazz, movie – soundtrack, soul si lista poate continua.  Suna a Doop, Peggy Lee, The Andrew Sisters, Parov Stelar, Club des Belugas, Pink Martini, Puppini Sisters – si lista poate continua pentru mult timp.... Descoperirea primaverii? Maybe....


A fost odata ca niciodata o prea/frumoasa fata care a studiat vocea la conservatorul din Amsterdam. Caroline van der Leeuw, nascuta in 26 aprilie 1981 a devenit mai apoi una din cele sase soliste ale unei trupe numite Philharmonic Funk Foundation, o orchestra alcatuita din nu mai putin de 44 de persoane. Single-ul cu care a cucerit in vara anului trecut intreaga suflare a Olandei s-a nascut oarecum din greseala. Piesa Back it up a fost scrisa de doi producatori olandezi si unul canadian pentru un grup pop din Japonia. Fiindca solista la care s-au gandit producatorii n-a putut sa onoreze invitatia de a aparea pe melodie, au apelat la Caro. Restul cum se spune e istorie. Back it up a devenit unul din marile hituri ale verii trecute in Olanda, iar cel de-al doilea single aparut la sfarsitul anului trecut, A night like this a avut aceeasi soarta, fiind foarte bine primit. Albumul de debut Deleted Scenes From The Cutting Room Floor a aparut la inceputul acestui an si a stationat timp de opt saptamani pe prima pozitie a topului din Olanda. In plus, dupa ce a cazut din aceasta onoranta pozitie, discul a revenit miraculos, ocupand chiar si-n aceasta saptamana prima pozitie a aceluiasi top. Inspirat din muzica si filmele anilor 40 si 50, Caro si producatorii ei au creat un sound unica care se potriveste ca o manusa vocii ei seductive. Albumul are in el de toate: de la ballroom jazz-ul anilor 50 la tangouri cinematice sau mambo Toate acestea imbogatite cu accente pop ale zilelor noastre. Si nu in ultimul rand cu beat-uri dance actuale. Ba chiar si cu scratch-uri.

Inca de la primele acorduri ale piesei A night like this e clar pentru toata lumea ca oamenii acestia au pus mult suflet in aceasta muzica. Alaturi de aceasta constatare piesa debordeaza de o prospetime inexplicabila fiind un amestec de jazz  si pop foarte bine “executat”, un smash – hit care vrajeste de la prima auditie. Absolutely Me este fara indoiala incadrabila in aceeasi categorie, scratch-urile adaugand un plus de consistenta piesei. Chiar daca atunci cand asculti piesele olandezilor ai parte de o sumedenie de deja – vu – uri piesele lor au darul de a lovi din prima. Cum e de exemplu Back it up, care suna de parca tocmai te-ai fi trezit la viata dupa un accident. Cu o energie debordanta si ritmuri contemporane, melodia e un adevarat diamant, chiar daca pe ici – colo are si cateva pasaje mult prea pop. Bucati de swing si doo – wop sunt prezente din plin si-n melodia Dr. Wanna Do. Care aduce pe alocuri cui Frankie Lymon and the Teeneagers.Dar si cu Cartea Junglei. O scumpete de piesa, ce mai! Doua dintre piese au ca si intro un pasaj care n-are cum sa nu-ti aduca aminte de I will survive-ul Gloriei Gaynor. E vorba de I know that he s mine si You don’t love me. Riviera Life are si ea un aer cat se poate de misterios, iar Stuck suna si ea izbitor de familiar. Sa fie cumva tema din Schwab si DJs in the row? Neesential, caci este pur si simplu dementiala.. Desigur, exista si momente care ar fi putut fi evitate. Unele aranjamente muzicale sunt la granita kitch-ului, dar vocea solistei reuseste sa acopere aceste mici inadvertente. Din cele 12 piese care alcatuiesc acest disc de debut lipseste o balada care sa-I puna in evidenta vocea solistei. Cu toate acestea e un debut cat se poate de solid. Care are parte de ska, rumba, rap, soul, cocktail – jazz, movie – soundtrack, soul si cate si mai cate.
In functie de ceea ce a ascultat urechea ta in trecut, dupa ascultarea acestor piese se pot face diverse “asocieri”. Fie ca iti suna a Doop, Peggy Lee, The Andrew Sisters si ale lor Boogie Woogie Bugle Boy, Parov Stelar, Club des Belugas, Pink Martini, Puppini Sisters – si lista poate continua pentru mult timp – muzica olandezilor are proprietati bioterapeutice. Discul celor de la Caro Esmerald poate fi folosit ca stimulent al sistemului nervos care sa-ti redea pofta de viata. Te face sa observi cu deosebita atentie frumusetea copacilor de pe strada pe care iti tarasti pasii zilnic si sa uiti de ghiolbanii care circula pe ea.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Amala - Românie Hai!

Dixie Krauser - Kill Tumor

Toulouse Lautrec - Dejun pe iarbă