19 apr. 2010

Pixies fara punk? Monser, asta e ....

NonStopErotik este Pixies fara punk. La capitolul compozitii nea'  Francis sta bine de tot avand doua piese stralucite (Cinema Star si Six Legged Man) dar si o sumedenie de balade mai mult sau mai putin reusite. Cel de-al 18-lea album solo al muzicianului se inscrie in sertarul rock decent si este recomandat fanilor Pixies. De evitat pentru cei care asculta prea mult radioul in zilele noastre.
Asteptari: In buletin il cheama Charles Michael Kittridge Thompson IV. Melomanii il stiu de Frank Black. Sau de Black Francis. Un tip care de la destramarea celor de la Pixies (din 1993) scoate albume oridecate ori are chef, fie solo, fie alaturi de trupa Catholics, sau chiar sub numele de Grand Dutchy. Iar NonStopErotik este al 18-lea album solo. 
Rezultat: Discul are parte de un cover dupa Wheels (apartinand trupei Flying Buritto Brothers) si  – dupa cum ii sugereaza si titlul – este o colectie de cantece inspirate din dragostea lui Frank vizavi de anatomia feminina. Apogeul este atins cu piesa When I Go Down On You, in refrenul careia suntem informati cat se poate de oficial de preferintele sexuale ale muzicianului in varsta de 45 de ani. E o balada dominata de pian dedicata cunninlingus-ului. Tot la capitolul balade se inscrie si piesa care da titlul albumului, care suna de parca ar fi Wonderful Tonight-ul lui Eric Clapton. Curios, pentru liderul trupei Pixies. Wild Son suna de parca ar fi o balada a celor de la The Doors cantata intr-un program de cover-uri defel reusit intr-un bar cu mult pre mult fum. Majoritatea pieselor se inscriu insa in sertarul cu rock decent. Lake of Sin – care deschide albumul – descrie perfect spectrul sonor al acestuia. O my tidy sum este scoasa din monotonie de prestatia fostul tobar al trupelor Captain Beefheart si Pere Ubu, in timp ce Rabbits pare scoasa din context, fiind veriga slaba. Reminescente ale Pixies-ilor de alta dat’ se fac auzite in Six legged man, care reuseste sa fie unul din cele mai bune momente ale acestui NonStopErotik. In schimb piesa care inchide acest disc Cinema Star uimeste prin latura dark, fiind mai degraba un Sonic Youth decat Pixies. Categoric, e piesa care are cel mai mult „nerv“.
Recomandari: Ca si compozitii, nea’ Francis este ca de obicei la inaltime. Muzical e Pixies fara punk. Cu balade pretabile pentru orice bar, chitara acustica, synth-uri prietenoase si doua momente stralucite (Six legged man si Cinema Star). De ascultat pentru fanii Pixies si cei care detin albumele solo ale lui Black Francis. De evitat daca n-ati auzit vreodata Debouser si ascultati prea mult posturile de radio din tara noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu