14 nov. 2010

Agnes Obel - Philharmonics

Asteptari: Agnes Obel este o compozitoare si solista daneza care a devenit cunoscuta in Germania gratie piesei Just so, melodia fiind inclusa in campania de promovare a unei binecunoscute firme. Philharmonics este albumul ei de debut.

Rezultat: Probabil nu sunt singurul de pe aceasta Planeta care a observat faptul ca marea majoritate a copertilor actuale de discuri incep sa se incadreze intr-o banalitate apasatoare. Ei bine, nu e cazul cu acest disc care este unul iesit din comun din mai multe privinte. Inclusiv si din prsima faptului ca artwork-ul ne prezinta o poza cu adevarat magnifica, care nu are cum sa-ti fie indiferenta. Tonul auster al fotografiei e o introducere cum nu se poate mai adecvata in lumea acestui Philharmonics. Desi majoritatea pieselor sunt centrate in jurul unui pian „light”, muzica inventata de Agnes Obel e una care te cucereste prin simplitate si te face sa te scufunzi intr-un Univers paralel.

Influentele declarate ale tinerei soliste care traieste in Germania sunt extrem de variate. De la compozitorul Alfred Erik Lesley Satie pana la trupa Sonic Youth, e de exemplu cale lunga. Dar si de la Debussy la Bob Dylan. Si chiar de la Hitchcock la PJ Harvey. Tanara care a studiat in Roskilde – loc unde se desfasoara un celebru festival european dealtfel – reuseste sa surprinda printr-o voce cristalina ce aduce pe alocuri a Tori Amos, daca e sa ma gandesc la delicatetea cu care sunt abordate unele compozitii. Multe piese au darul de a crea o stare de contemplatie. 

Prezenta unei harfe discrete pe piesa Beast poate crea similitudini cu Joanna Newsom, dar preponderent ascultatorul este bombardat cu sound-uri de pian „langsam”, care risca sa creeze o stare de transa. Alaturi de magnificele Riverside Just so si Brother Sparrow discul cuprinde si un cover dupa o piesa a lui John Cale, Close Watch.

Unicul cusur al acestui disc e acela ca pentru ascultarea lui e nevoie de o atentie marita. E o auditie superba doar in conditiile in care reusesti sa te deconectezi total de lumea din jur. Merita efortul pe deplin, caci rezultatul e de un fast iesit din comun. Philharmonics e un melanj superb de violoncel, harfa, orga si celesta, un instrument muzical de percutie cu claviatura, ale carui sunete sunt produse prin lovirea unor placi de metal.

Recomandari: Dincolo de trenduri si categorisiri, recomand aceasta auditie pentru orice persoana care nu si-a pierdut latura aceea a sufletului care stie sa aprecieze frumosul....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu