16 nov. 2010

Easy Star All - Stars - Dubber side of the moon

Asteptari: Easy Star All-Stars e un colectiv de muzicieni din zona reggae, care a colaborat ca backing – band cu o serie de artisti, dar din cand in cand a mai scos si albume sub nume propriu. In 2003 echipajul acesta a reinterpretat celebrul disc Dark Side of the Moon, dandu-i titlul de Dub Side of the moon. Acum patru ani, trupa a realizat Radiodread, un album dupa piesele de pe OK Computer de Radiohead, iar anul trecut altul dupa Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band de The Beatles.


Rezultat:Nu e o treaba tocmai usoara sa realizezi un album in varianta dub si dubstep dupa cel de-al 8-lea disc al celor de la Pink Floyd. Iar dupa sapte ani sa faci un cover dupa cover pare si mai ciudat, la prima vedere. Dubber side of the moon e un material de remixuri realizat dupa cover-uri. Suna ridicol, nu-i asa? Chiar daca accentele reggae ale pieselor s-au pastrat intr-o masura mai mica sau mai mare, de aceasta data stilistic curcubeul e unul mult mai cuprinzator. Trebuie sa marturisesc faptul ca niciodata n-am fost un fan declarat al muzicii reggae. E ceva care din cand in cand e misto de ascultat, dar nu in mod constant. Ei bine, dupa auditia acestui disc, pare-se ca reggae-ul a mai urcat cateva pozitii in preferintele stilistice personale, gratie unor constructii sonore absolut fulminante prezente pe Dubber side of the moon.


Remixul piesei On the run e unul cat se poate de emblematic pentru ceea ce au intentionat acesti muzicieni sa realizeze. Liniile de synth sunt pastrate intacte fata de varianta originala, dar piesa capata o alta stralucire gratie ritmului de drum and bass, care se potriveste ca o manusa creatiei. Una din cele mai reusite reinterpretari de pe acest disc este piesa Time, ale carei voci sunt subliniate de cateva sound-uri de synth cat se poate de decente si nici chiar sound-ul de dubstep care razbate pe ici pe colo nu dauneaza defel piesei. O alta varianta mai mult decat misto de aici este Money. Remixul executat de The Alchemist este unul cat se poate de inspirat si reuseste sa cantoneze piesa in vremurile noastre, fara a-i altera defel izul ei initial. Careul de asi este completat de varianta celor de la Dreadzone la Us and them, fara indoiala cea mai „electronica” piesa de pe acest Dubber side of the moon.

Una peste alta, e un disc surprinzator care contine o combinatie neobisnuita de ritmuri si directii stilistice. Desi aparent acest melanj este unul bizar, oamenii acestia reusesc sa imbine chestiunile in mod decent, materialul discografic fiind unul cat se poate de inovator.

Recomandari: Pentru toti aceia care sunt curiosi de imbinari inedite ale unor stiluri.

Un comentariu:

  1. Salutare, intresant blog, m-a surprins placut buna ta documentare si stilul concis de a informa despre biografia acestor artisti. Bravo!

    RăspundețiȘtergere