6 nov. 2010

Charlie Haden - Sophisticated Ladies

Avem de-a face cu un super – album in primul rand fiindca alaturi de celebrul basist si compozitor intalnim vocile celebrelor Melody Gardot, Diana Krall, Norah Jones, Cassandra Wilson, Ruth Cameron sau Renée Fleming. Melodiile de aici sunt standarde ale jazz-ului. Desigur, atunci cand aduni pe un singur disc cele mai apreciate voci ale jazz-ului modern e clar ca albumul nu are cum sa treaca neobservat. Sophisticated Ladies e aproape ca o compilatie cu „whos who” in jazz-ul modern. Dincolo de incontestabilul talent al lui Charlie Haden si trupa sa Quartet West, e cat se poate de misto faptul ca albumul readuce in memorie „oldies but goldies” din perioada filmelor alb – negru.
Asteptari: Charlie Haden face parte din seria figurilor legendare ale jazz-ului, fiind cunoscut in buna parte gratie asocierii lui cu saxofonistul Ornette Coleman, fiind considerat unul din cei mai respectati basisti si compozitori de jazz din zilele noastre. A editat numeroase albume atat cu Ornette, cat si cu John McLaughlin, Yoko Ono, Ringo Starr, Dizzie Gilespie sau Keith Jarett.

Rezultat: Avem de-a face cu un super – album in primul rand fiindca alaturi de celebrul basist si compozitor intalnim vocile celebrelor Melody Gardot, Diana Krall, Norah Jones, Cassandra Wilson, Ruth Cameron sau Renée Fleming. Melodiile de aici sunt standarde ale jazz-ului, piesa – titlu fiind o compozitie semnata Duke Ellington and Irving Mills din 1932. Povestea melodiei My Love and I este una cat se poate de dragutica. Piesa a fost inclusa initial in coloana sonora a filmului Apache. Initial Charlie a interpretat aceasta piesa in varianta instrumentala pe discul sau Always say goodbye. Mai apoi, a descoperit ca piesa cu pricina avea si versuri scrise de Johnny Mercer, dar care n-au fost niciodata inregistrate pe disc. Asa s-a nascut ideea, iar Cassandra Wilson a acceptat bucuroasa sa cante pe aceasta piesa. Si Melody Gardot reuseste sa faca o treaba uimitoare pe varianta ei la If I’m Lucky.

A Love Like This e o alta piesa de aici care a facut furori in alte vremuri. Aparuta initial ca si coloana sonora a filmului For Whom The Bell Tolls” – cu Gary Cooper si Ingrid Bergman – remake-ul acesta beneficieaza de interpretarea de exceptie a sopranei Renée Fleming, mai putin cunoscuta pentru pasiunea ei vizavi de jazz. Printre capodoperele acestui disc se mai numara Goodbye (cu Diana Krall) sau All wind (Norah Jones). Una din melodiile discului este o piesa trubut adusa lui Hank Jones, un alt celebru compozitor si pianist dfe jazz american care a decedat in luna mai a acestui an.

Desigur, atunci cand aduni pe un singur disc cele mai apreciate voci ale jazz-ului modern e clar ca albumul nu are cum sa treaca neobservat. Sophisticated Ladies e aproape ca o compilatie cu „whos who” in jazz-ul modern. Dincolo de incontestabilul talent al lui Charlie Haden si trupa sa Quartet West, e cat se poate de misto faptul ca albumul readuce in memorie „oldies but goldies” din perioada filmelor alb – negru.

Recomandari: Pentru o portie sanatoasa de jazz clasic stropit cu cateva din cele mai trendy voci ale momentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu