3 iun. 2010

James Last, 70 de track-uri la 80 de ani

Aceasta colectie de hituri este una care se adreseaza tuturor raselor umane, indiferent de orientare politica cu varsta intre 5 si 100 de ani. Poate fi o delectare superba pentru tineri, un mic remember pentru parinti si o adevarata comoara pentru bunici. Cine nu a auzit de James Last, probabil ca nici nu o s-o faca de acum incolo. E un material care merita sa ajunga in casele tuturor, fiind nu numai o „carte de istorie” in lumea muzicii ci si o mostra de bun gust pentru oricine se apuca sa reinterpreteze cover-uri. Domnul Last e maestrul acestora si sunt putine sanse ca in urmatorii 100 de ani performantele sale in acest domeniu sa fie egalate.

Asteptari: I se spune si Hansi. Dar toata lumea il stie de James Last. Un muzician german nascut in 1929 care si-a inceput cariera in 1946 in Radio Bremen Dance Orchestra. Tineti-va bine: domnul Last se spune ca a inregistrat peste 190 de discuri de-a lungul timpului, care conform statisticilor s-au vandut in peste 100 de milioane de exemplare.

Rezultat: Eighty not out e un disc care celebreaza extraordinara cariera a muzicianului nascut sub numele de Hans Last. Acest material cuprinde nu mai putin de 3 CD-uri pe care se regasesc 70 de track-uri, care mai de care mai clasice, care beneficieaza de aranjamentul celebrului german. Si cand spun clasice, nu ma refer doar la cele din domeniul pop, caci discul cu numarul doi din aceasta colectie are piese ca Nunta lui Figaro, Eine kleine Nachtmusik.-ul lui Beethoven sau Madame Butterfly: sau Cantecul trist (Chanson triste) al lui Henri Duparc.

Evident, marea majoritate a pieselor sunt izvorate totusi din filonul „pop”, desi multe dintre acestea sunt din perioade in care acest termen n-a fost inca inventat. Fiecare va gasi ceva pe plac, fiindca selectia cuprinde piese de genul Song song blue (Neil Diamond), Knock Three Times (Tony Orlando si Down) dar si superba Close to you, aceasta din urma o melodie compusa de Burt Barach si Hal David, intepretata pentru prima oara de Richard Chamberlain, dar care a devenit hit in interpretarea celor de la The Carpenters in 1970.
Descoperirea unor piese de mult uitate confera un farmec deosebit acestei mostre de easy listening. Pentru cei care au fost prins vreodata Middle of the Road, aici se poate asculta o varianta inedita a piesei lor Soley Soley, absolut geniala. Absolut remarcabile sunt si micile medley-uri de cate doua- trei melodii grupate, printre ele numarandu-se You are the sunshine of my love/Never can say goodbye (aceasta din urma cantata de Jackson 5 si mai apoi de Gloria Gaynour sau Communards, ca sa amintesc doar cativa) sau Rock Around The Clock / See You Later Alligator / Hound Dog. Periplul pieselor evergreen continua cu La Bamba si chiar si Hey Baby, care suna de cel putin o mie de ori mai bine decat varianta nefericita a lui DJ Otzi la aceasta piesa, de exemplu. Printre diamantele acestei colectii superbe s numara si una din cele mai cunoscute piese evreiesti din intreaga lume, Hava Nagila (cintata de Dylan, Aznavour, Sinatra). Avem insa si mostre de disco: Yes Sir I can boogie sau Love is in the air.

Dar si piese putin cunoscute ca Orange Blossom Special (1938), Granada (1932) sau American Patrol (1885). Cea mai „noua” preluare de aici e My Heart will go on, iar alte piese demne de ascultat cu urechile ciulite sunt Spanish Eyes a lui Al Martino, (crooner-ul care a cunoscut consacrarea si datorita rolului sau din filmul Nasul), Blue Tango, In the mood sau Arrivederci Roma. Chiar daca multa lume are impresia ca The Lonely Shepherd e o piesa compusa de James Last, ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Piesa are autor necunoscut si a fost inregistrata de James Last alaturi de Ghorghe Zamfir. Desi a vandut atatea albume, James Last a avut doar doua hituri majore proprii de-a lungul timpului. Unul din ele, Biscaya e inclus pe aceasta culegere. Lipseste insa celalalt: melodia The Seduction, din filmul  American Gigolo.
Cine nu a auzit de James Last, probabil ca nici nu o s-o faca de acum incolo. Aceasta colectie este una care merita sa ajunga in casele tuturor, fiind nu numai o „carte de istorie” in lumea muzicii ci si o mostra de bun gust pentru oricine se apuca sa reinterpreteze cover-uri. Domnul Last e maestrul cover-urilor si sunt putine sanse ca in urmatorii 100 de ani performantele sale in acest domeniu sa fie egalate.

Recomandari: Aceasta colectie de hituri este una care se adreseaza tuturor raselor umane, indiferent de orientare politica cu varsta intre 5 si 100 de ani. Poate fi o delectare superba pentru tineri, un mic remember pentru parinti si o adevarata comoara pentru bunici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu