8 oct. 2010

EDDA muvek - Atok es aldas

Echivalentul maghiar al formatiei Iris, Edda Muvek a editat discul cu numarul 30 din cariera. Dincolo de legenda, ascultatorul este bombardat cu piese energice ce au parte si de mult nerv, iar pentru cei care asculta cu placere si azi Van Halen sau Scorpions, albumul poate fi o auditie cat se poate de placuta.
27 de discuri de aur, 4 de platina si doua de diamante. Cam asta e pe scurt bilantul formatiei maghiare Edda Muvek, una din cele mai cunoscute trupe de rock din Ungaria, care a vandut peste 5 milioane de discuri. Trupa s-a format in 1974 in orasul maghiar Miskolc, un oras cunoscut sub denumirea de orasul otelului. In anul 1998 formatia a scos primul album in limba engleza Fire and rain. Atok es aldas este cel de-al 30-lea album al trupei maghiare care cuprinde 14 piese ale caror texte sunt in mare parte despre dragoste, exceptia facand una care acuza in masa clasa politica din tara vecina....

Piesa A csend igazsága este una dintre cele mai interesante constructii de pe acest disc, una in care vocea solistului Pataky Attila este cat se poate de percutanta. Dealtfel pe parcursul intregului album vocea acestuia nu si-a pierdut defel din prestanta si chiar daca pe alocuri sound-ul de rock poate parea pe ici pe colo nitel prafuit, materialul este unul din cele mai bune din istoria recenta a formatiei. Acordurile de rock clasic isi fac simtita prezenta inca de la primele acorduri ale melodiei A fény és a szeretet, o alta demonstratie de rock pur, fara „alterari” ale stilurilor actuale si totusi foarte bine executat. Unica referire la clasa politica din tara vecina este cea din A jóllakott csapat (echipa care a s-a saturat), al carei text poate fi adaptat cat se poate de perfect si pentru dragii nostri politicieni. „A nagy csapat, a jóllakott, Egy egész országot ellopott! Övék lett minden zsíros falat: Ilyen a jóllakott nagycsapat!“ se poate traduce prin „Echipa mare, care s-a saturat/ A furat o tara intreaga/ Fiecare imbucatura e a lor/ Asa e echipa care s-a msaturat“. In timp ce multi critici din tara vecina au condamnat faptul ca baietii s-au aruncat in condamnarea politicienilor, altii au sesizat faptul ca aceasta luare de atitudine este cat se poate de necesara.

A test szava nu reuseste sa surprinda la prima auditie dar se inscrie perfect in sound-ul rock din anii 70 – 80 al trupei. Balanta este echilibrata de Egy fordulóból o melodie care are „lipici” si pentru urechile care nu pricep textul defel. Discul beneficieaza si de o balada cat se poate de echilibrata care poarta titlul de Elsiratlak, gyönyörű szerelem, un fel de Scorpions – Still loving you bine realizat care spre sfarsit devine extrem de zgomotoasa, asa cum ii sade bine oricarei melodii de acest tip. Amatorii de riff-uri teribile de chitara vor fi bucurosi la auzul piesei Kavarunk care beneficieaza de o claviatura cat se poate de interesanta pe alocuri iar refrenul a la Bon Jovi este deasemenea acceptabil. Lerázom magamról aduce a Jump-ul celor de la Van Halen iar Mert így volt jó propune din nou o balada sensibila. Ott leszünk si Sírj nyugodtan se inscriu in sonoritatile rock ale discului iar Szép vagy, szép vagy are un text cat se poate de izbutit: „Esti frumoasa, esti frumoasa / Ca un mar de aur / Si pe dinafara si pe dinauntru / Ai forme izbutite“. Újra és újra descrie cat se poate de exact sentimentul rock pe care il ai dupa auditia acestui disc: din nou si din nou!

Edda Muvek este un fel de echivalent unguresc al celor de la Iris. Spre deosebire de noi insa, vecinii nostri au avut in anii 80 o sumedenie de trupe de acest gen. Si care mai canta si azi cu mult succes. Ca Lokomotiv GT, Piramis sau Omega. Evident, bariera lingvistica este aceea care a facut ca aceste trupe sa nu fie apreciate la adevarata lor valoare in intreaga lume. Poate mai putin la Omega, care a reusit cat de cat. In ceea ce priveste situatiunea la Edda, daca piesele lor ar fi cantate in limba engleza, ar avea „lipici” si-n vest. Chiar si astazi. Cui se adreseaza acest disc? Celor indragostiti de Van Halen, Scorpions sau Iris, celor care manca rock pe paine si pot face abstractie de texte.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu