9 oct. 2010

Bitza - Goana dupa fericire

Una din chestiile frumusele este dedicatia pentru artistii romani care folosesc efectul de voce numit auto - tune. E un disc decent doar pentru ascultatorii de rap, fie ei aia care-si probeaza subwooferul in masina cumparata de tata sau de cei care stiu sa asculte cu urechile desfundate acest stil muzical.
Mihai Bita a debutat intr-o trupa care se ocupa cu prelucrarea unor piese folclorice pentru ringul de dans. Probabil v-ati prins e vorba de Ro-Mania, pe care a parasit-o pentru o trupa de dance Deja Vu, inainte de a se "arunca" in curentul hip - hop (rap, daca va place), unde a ajuns la albumul numarul cinci din cariera, Goana dupa fericire.

Prima piesa a albumului In direct face un sumar scurt al discografiei artistului: „Sufletul orasului, 4, am 4 albume/Ies la rampa, chestii complexe-n piese“. Mai apoi avem parte de un sample dintr-o piesa Holograf. E vorba de piesa “Oriunde te vei afla” in care Dan Bittman nu face vocalizele sale previzibile, chestie ciudata dealtfel. Se stie ca simbioza dintre rock si rap a dat in trecut chestii absolut halucinante. Nu e cazul aici, chiar daca e o chestie decenta. Mai interesant este motivul pentru care producatorii albumului au ales taman o piesa necunoscuta din 1989 a Holograf-ilor pentru acest sample. Din fericire e din epoca cand Holograf canta oarecum rock.

Desigur cea mai "titrata" piesa din acest album este Straight from the sun, realizata in colaborare cu B Real si Young De. Celebrul membru al trupei Cypress Hill are la activ o lista impresionanta de artisti cu care a facut diverse featuring-uri. Printre ei se numara The Beastie Boys, Snoop Dogg, Eminem, Ice Cube, Pearl Jam, Dr. Dre, Mike Shinoda, Fear Factory, Nas, KRS One, Xzibit, LL Cool J, Warren G, Busta Rhymes, OutKast, Method Man & Redman, Everlast, House of Pain, Deftones, sau Sonic Youth. Din aceasta perspectiva, colaborarea lui Bitza cu el este una cat se poate de "adevarata". Piesa are parte si de un instrumental acceptabil si ar merita o promovare ca single.

In  caz ca cineva ar fi uitat pe intro-ul piesei „E totu bine“ muzicianul ne aduce aminte ca e el cel de pe "banda" printr-un saglanic „Doi zece, Bitza pe frecvente, Yo!“. O surpriza destul de placuta este instrumentalul de la „Pe strada mea“, cantat alaturi de Maximilian, luat parca din epoca de aur a rap-ului made in Franta. Tangential este abordat si un mesaj social anti - politicieni, cum ar fi in „Banii tac“: „Banii te fura, ca somnu cand te-ai imbatat/Ca guvernul Romaniei dupa ce-ai votat“. La texte Bitza reuseste sa faca o linie mediana intre explicit lyrics si unele cu mult talc. Cum ar fi „Politicieni corupti, e spagi, mi-e scarba/ Violenta, incalcari de drepturi, e o lume stramba/O lupta surda, nimeni nu vrea s-auda Sau se prefac si asta fiind ca cica viata-i scurta/Multi inca mai viseaza intr-un fel de metastaza/Cand altii bombardeaza, ataca, maltrateaza“ (Vezi cum faci).

Exista insa si texte pentru tot neatu' asa cum e si normal in rap cum ar fi in Timpul curge in pahare: „  Parc-am bagat un bax de redbull, sare pulsu/Neuronii derutati isi schimba cursu/-Ca la casele de schimb, oferta pe perete/Salut, n-aveti p-acolo 3 brunete ?“.  Apare undeva si vocea lui Artan pe piesa Alta zi dupa noapte care aduce niscaiva "timpuri noi", chiar si daca numai pentru cateva secunde. .

De apreciat este melodia Vrrr. o dedicatie deloc prietenoasa facuta artistilor romani care folosesc auto - tune -ul. De-alde Inna, Play and Win. Sau chiar si Puya in Undeva-n Balcani. „Asa frate. Da drumu la pian. Am vazut ca foarte multi cantareti folosesc auto-tune-ul in ultima vreme si m-am gandit sa fac si eu un slagar pe o piesa deja cunoscuta si de notorietate“. Si-ncepe Vrrrr.....o dedicatie meseriasa (pe calapodul piesei Death of the Auto Tune a lui Jaz Z), care se incheie cu „Va dorim felicitari“

Este un album decent pentru hip - hop -ul romanesc autohton care suna bine si pentru aceia care isi probeaza subwooferele in masina cumparata pe bani grei de „tata“ dar si pentru aceia care stiu sa asculte cu urechile desfundate acest stil de muzica. Nimic extraordinar, dar peste altele din peisajul autohton de profil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu