8 oct. 2010

Mary J Blige - Stronger with each tear

Avem aici un material "decent" pentru iubitorii genului, bine slefuit si produs cat se poate de profesionist. Dar care nu are nici pe departe vreo melodie de profunzimea celei numite Family Affair. Recomandabil a se asculta in bucatarie atunci cand se pregateste zacusca care va salaslui in borcane pana anul viitor...
Stiati ca banalul cucurigu este kykyryky in ceha, kikeriki in germana si gaggalago in islandeza? Sarim peste onomatopee si ajungem la interjectii. Ca de pilda uhh, ahh. Foarte convenabila treaba pentru a nu exprima nimic, nu? Uhh, ahh este titlul unei piese cantate de Boys 2 Men prin 1991. Asa rapid, mai gasim chestiunea si in piesa cantata de Gina G - Uhh, ahh, Just a litlle bit, dar si in monstruozitatea aceea de melodie a lui DJ Otzi cu Hey Baby. Care la refren sublinieaza aceeasi chestie: Uhh. Ahh. E ceva care se aude si pe majoritatea produselor din categoria R & B made in America. Deci nu avea cum sa lipseasca nici din cel de-al 9 - lea album discografic editat de Mary J Blidge numit Stronger with each tear. Un material "decent" pentru iubitorii genului, bine slefuit si produs cat se poate de profesionist. Dar care nu are nici pe departe vreo melodie de profunzimea celei numite Family Affair.
Asa cum ii sade bine oricarui material discografic care apare in U.S. si aici avem parte de o serie de gosti pe piese. E vorba de T.I., Rodney Jerkins si Drake. Nume care cu siguranta au rezonanta peste Ocean si fac probabil vanzari mai mari. Fiindca una din piese se numeste In the kitchen, am identificat si exactitate locul unde un asemenea album poate fi ascultat cap - coada: in bucatarie atunci cand se pregateste zacusca care va salaslui in borcane pana anul viitor. Sau in timpul cat functioneaza automatul de cafea, daca n-aveti talente in ale artei culinare.

Incep cu sfarsitul pentru ca aici se gaseste unica piesa care iese din tiparele clasice ale R & B - ului modern. Colour este o surpriza destul de placuta, insa daca punem la socoteala ca trebuie sa asculti nu mai putin de 11 melodii pentru a ajunge la ea, situatiunea e clara. Cine a auzit deja single-ul The One (cantat impreuna cu Drake) stie la ce sa se astepte de la acest album. Muzica slefuita la infinit, care nu suna deloc rau, doar ca este atat de liniara incat poate fi pusa lejer langa o rigla, nimeni nu va sesiza diferenta. Good Love si Each Tear reusesc si ele sa fie putintel interesante, chiar daca se inscriu perfect in trendul descris putintel mai sus.

Categoric, amatorii de R & B care fac parte din armata de fani a Mary J Blidge se vor inghesui sa spuna ca este unul din cele mai bune albume ale ei din ultima vreme. Ceilalti, care au ascultat-o pe celebra solista fie numai si in Family Affair sau superbul duet cu U2 pentru The One, vor avea serioase probleme in a sustine asa ceva. Scurt pe doi: Stronger with each tear este un disc bun de ascultat in CD playerul din bucatarie, iar daca n-aveti asa ceva in aceasta locatie, porniti radio-ul: exista sanse sa auziti acelasi pop slefuit chiar si la mirificele noastre chestiuni care-si spun pe nedrept posturi de radio.


Ce ar mai fi de remarcat? Poate doar folosirea efectului de Auto Tune pe single-ul The One. Auto Tune este un fel de Photoshop pentru industria audio. Care a devenit oarecum celebru in piesa Believe cantata de Cher. Daca in zilele noastre oricine poate arata mai slab sau sa aibe pielea cat se poate de stralucitoare, de ce n-ar exista si ceva care sa-ti faca vocea sa sune perfect? S-atunci de ce sa-ti mai faci probleme de acuratete a vocii cand s-a inventat Auto - Tune - ul? Chestiunea este practic un software ce recunoaste frecventele notelor si le poate modifica. Carevasazica daca nu ai cantat un Mi perfect, producatorul “trage” de nota pana aceasta e exact acolo unde ar fi trebuit cantata. Asa se explica de ce unii cantareti suna altfel pe CD, iar live dau cu batu-n balta. Auto - Tune - ul se foloseste si pe la noi (Puya), dar e omniprezent si-n industria de dincolo. Efectul a devenit extrem de popular printre cantaretii din intreaga lume fiind totodata si extrem de criticat. Printre cei care au scris o melodie speciala pe acest subiect se numara si Jay Z al carui single principal din albumul The Blueprint3 este intitulat D.O.A. - The Death of the Auto Tune. Pana atunci insa va mai spun doar ca recomand acest album tuturor acelora care au un jeep, s-au saturat de hip hop si sunt innebuniti dupa cum suna boxa aia mare de bass.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu