8 oct. 2010

Dolly Parton - Live from London

Cand rostesti numele de Dolly Parton automat iti vin in minte doua lucruri: country si bust generos. Sau viceversa. Discul de fata cuprinde 15 melodii "beton" din cariera doamnei care a declarat recent ca a compus vreo 3.000. Nu e rock n roll, dar nu dauneaza nimanui.
Cand spui Dolly Parton te gandesti automat la doua lucruri: country si bust generos. Sau viceversa. De la albumul ei de debut aparut in 1967, a scos vreo 50 de discuri, ultimul material de studio fiind Backwoods Barbie, care a aparut in 2008 si a fost promovat si prin 17 concerte in Europa. Doua dintre acestea au avut loc in incinta celebrei arene O2 din Londra, loc din care provine si muzica de pe acest CD (si DVD-ul aferent).

Se prea poate ca in tarisoara noastra regina country-ului, actualmente in varsta de 64 de ani, sa nu fie atat de celebra precum mai la vest de noi.   Mai in gluma, mai in serios, sanii mari au ajutat-o uneori in cariera. Dar nu numai. Acum doi ani medicii i-au recomandat acesteia sa evite orice efort cateva saptamani, motiv pentru care un turneu american a trebuit sa fie amanat. Motivul? Sanii mari ii cauzau dureri de spate....

Discul de fata cuprinde 15 dintre cele mai bune piese ale cantaretei iar pentru a incapea pe disc multe din dialogurile dintre piese au fost "taiate", ceea ce pe alocuri da sentimentul ca asculti inregistrari dintr-o serie de concerte nu dintr-unul singur. Chiar daca nu contine piese noi este un album de ascultat cu urechile ciulite pentru oricine care are ceva in clin sau in maneca cu muzica country in general si cu Dolly in special. Pe plan muzical nu sunt prea multe surprize, gasesti cam toate cantecele la care te-ai astepta. Celebra 9 to 5 are un vibe cat se poate de american, iar Shinola suna si ea cat se poate de corect.

Nu putea sa lipseasca de aici nici The Grass is blue, melodia care recent a fost interpretata si de Norah Jones. Printre punctele tari ale acestui concert se numara si Here You Come Again sau Islands in the Stream.  Se prea poate ca multi melomani sa ridice un pic din sprancene cand din boxe se aude piesa I will always love you. Nu, nu e nici o greseala. Nu e un cover dupa Whitney Houston, chiar daca piesa cu pricina a devenit slagar mondial si datorita versiunii ei inclusa in filmul The Bodyguard.
Piesa a fost cantata in original de regina muzicii country si a mai avut versiuni si cu Kenny Rogers, Linda Ronstadt sau chiar LeeAnn Rimes. Ascultand varianta din concert a I will always love you nu poti decat sa te gandesti cat de brutal a fost ea masacrata in interpretarea nu mai putin celebrei Whitney Houston. In piesa Coat of Many Colors" se face referire la faptul ca Dolly provine dintr-o familie saraca, care a avut nu mai putin de 12 copii.

Intr-un interviu dat anul trecut de Dolly in emisiunea lui Larry King, regina country a declarat ca a scris de-a lungul anilor peste 3.000 de melodii. Din fericire aici sunt prezente doar 15, exact de ajuns cat sa fie o auditie convenabila. Nu e rock and roll, dar e o auditie placuta, care nu dauneaza nimanui. De ascultat pentru cei infectati cu microbul country si de toate urechile care au nevoie de putintel de diversitate. Nu musca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu