8 oct. 2010

Mihai Traistariu - Best Of

Nu stiu cine ar putea sa guste asa ceva. Cei care au afinitati cu muzica slagaroasa romaneasca de pe vremuri, poate. Nope, pentru aceia exista de exemplu compilatia 80 de ani de muzica in 80 ani de radio. Care include si Tornero, dealtfel. Chiar nu se gaseste nimeni sa-i scrie o piesa ca lumea acestui "mester" al octavelor?
Pana sa fie pe buzele multora cu Tornero, Mihai Traistariu a fost celebru cu  „La mare la soare/Fetitele sunt goale/Femei adevarate/Agata-le pe toate“. Sau „Banii si fetele/Ne mananca zilele/Ooouuuoo, banii“. Din pacate nici una din aceste piese din epoca Valahia nu sunt prezente aici. Nu de alta, dar ar fi fost momente de stand up comedy muzical. Din fericire nu e prezent nici colegul sau din Valahia, Costi Ionita. Motivele de bucurie se rezuma insa aici. Din pacate e un album prost, insipid, incolor. O pierdere de vreme. Din fericire albumul vine numai cu o revista care are un nume feminin parca....
Je t aime este un cover dupa Lara Fabian. Inutil de precizat ca incomparabil de prost. Nu atat prin vocea lui Traistariu, care pe tot parcursul este cat se poate de OK. Ci prin restul elementelor care mai conteaza in muzichie: instrumentatie, linie melodica s.a.m. d. Prima piesa lenta a acestei compilatii din capitolul productie proprie este Cat de frumoasa esti. Com on, in vremurile astea sa pui un asemenea titlu unei melodii? Fiesta continua gratie textului. Cat de frumoasa esti asta seara/Ti-o spun desi nu e prima oara/Ma inalt cu tine peste ceruri /Te simt in mii de feluri /Si te doresc mereu mai mult“. OMG suna cat se poate de slagaros a la Mamaia.  Tornero este unul din putinele momente bune ale acestui best of. O piesa bunicica, dar care nu compenseaza defel kilogramele de piese insipide si incolore presarate cu mult sarg printre cele 16 melodii ale acestui album. E grav daca astea sunt Best Of din cariera muzicianului.
Dimmi si or no are din nou un negativ scris parca in anii 80 si instrumente asijderea. Vocea canteretului este una intr-adevar una speciala, doar ca sufera intens la inspiratie.  „Este pentru prima oara/Cand in suflet se strecoara/Ce ? ... Iubirea.../Este pentru prima oara/Cand iubirea ma-nfioara .../Stai, stai, stai...“. Profund nu? E o particica din piesa Iti dau. Ceva ce suna a Anda Adam. Care totusi era ceva mai inspirata pe Ajutor: „ajutor!!!!!!AAAAA/e cineva in casa mea/la mine in dormitor/ma striga pe nume nu stiu cine e/strig 911 cineva sa vina repede“.  Puerto Rico nu este un cover dupa piesa celebra cu acelasi nume interpretata de Vaya Con Dios. Este ceva "de corazon", un latino cu o instrumentatie facuta parca in vremurile de aur ale TVR-ului.
All the time impreuna cu Nico este o piesa care probabil acum 30 de ani ar fi avut succes chiar si in topurile internationale. Dar de atunci formula pe care merg cei doi muzicieni a fost incercata de atatea ori incat s-a demonetizat complet.  Aproape toate piesele incep cu "uhhh yeahhh". Ceva in care Traistariu isi face talentul la aptitudini vocale. Un talent pe care nu i-l contesta nimeni, dar care accentuat prea mult risca sa fie penibil.
Ultimele piese ale discului par a fi mai fioroase. Par a avea o instrumentatie ceva mai noua si un feeling mai modern. Cum e Come On. Sau I love your way. Nitel mai saltarete, fara lipici, totusi.  Fiindca epoca refrenelor cu La la la a trecut demultisor. La fel si instrumentatia de tip Coco Jumbo. If you wanna dance tonight este o piesa la care parca totusi avem ceva mai "fresh". Voci de robot, ritm alert, cochetat cu muzica dance. Si totusi, nada. Interesant este modularea vocii lui Traistariu,. Parca ar fi Amanda Lear. Ni kuai le ma are inserat celebrul text „un dos tres“ dar e la fel de Coco Jumbo.  Avem si Ave Maria, frumos cantat, dar fara a face prea multe valuri. Dealtfel aceasta este si reteta din care e construita aceasta compilatie. O voce buna, demonstratii vocale de forta, nesustinute insa defel de originalitate si modernism.

Best of-ul acesta este al 11-lea material discografic din cariera lui Traistariu. Nu stiu cine ar putea sa guste asa ceva. Cei care au afinitati cu muzica slagaroasa romaneasca de pe vremuri, poate. Nope, pentru aceia exista de exemplu compilatia 80 de ani de muzica in 80 ani de radio. Care include si Tornero, dealtfel. Chiar nu se gaseste nimeni sa-i scrie o piesa ca lumea acestui "mester" al octavelor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu