11 oct. 2010

Corina Chiriac - O rochie de mireasa

In piesele in care imbratiseaza muzica usoara pura Corina Chiriac este cat se poate de inspirata. La capitolul texte, temele abordate sunt si ele acelea de altadat’. Pentru cine poate trece de cele doua derapaje cu muzichie aproape de petrecere, discul poate fi o auditie placuta. Suna bine pentru cei care au ascultat vreodata cotele apelor Dunarii la radio inainte de 89. Si pentru cei care iubesc piesele de genu’ How much is the doggie in the window.
Daca mai e cineva care nu stie, Corina Chiriac este una din cele mai de succes soliste de muzica usoara din anii 70 si 80, de pe meleagurile noastre. Noul ei album, O rochie de mireasa cuprinde 16 piese care vor face deliciul amatorilor de slagare de odinioara. 

Primele acorduri ale melodiei Basta, care deschide acest album sunt cat se poate de previzibile. Cu o instrumentatie tipica erei slagarelor, e o piesa care poate fi pe placul celor care au ascultat piesele Corinei Chiriac cu urechea ciulita s-acu 30 de ani. Putintel din constructia sonora a melodiei aduce a Gloria, hitul celebrei Laura Branigan. Urmatoarele doua piese Broscuta Fat Frumos si Cantecul cu portofel se inscriu  in aceleasi coordonate, acceptabile pentru cei interesati.

Dincolo de slagarele perfect acceptabile exista insa aici si derapaje. E viata mea debuteaza jenant: pana cand solista intra in “scena” se aud niste sunete de orga scoasa parca la un birt de manele. Din fericire vocea Corinei Chiriac salveaza din aparente iar pe parcurs piesa scapa de sonoritatile deranjante ale muzicii “moderne” de petrecere. Nici Harem n-are cum sa fie altfel. „A fost odata un sultan care avea un harem de peste 1000 de femei superbe Intr-o seara le-a spus: Dragele mele m-am indragostit de alt harem. Fetele nu s-au suparat si au hotarat sa faca ele un harem de barbati“. Este intro-ul piesei cu infuzie serioasa de ritmuri orientale care reuseste sa plictiseasca cat se poate de strasnic. Timp de peste cinci minutele suntem tratati cu un text in care ni se spune ca solistei ii plac doar „baietii frumosi, tandri foarte dulci si dragastosi“. Din fericire cele doua “accidente” sunt urmate de o melodie care mai inclina nitel balanta. Care chiar daca se numeste Kalinka Muka Tortosel (si merita o diploma speciala pentru cel mai insipid titlu de piesa din ultima vreme) iese din sfera amintita mai sus.

Printre cele 16 melodii incluse pe aceasta rochie de mireasa se numara si cateva delicii pentru iubitorii slagarelor. Cantate de o „fetita de succes“, dupa cum spune solista in piesa La varsta mea. Piesa care da titlul albumului seamana pe ici pe colo la maniera vocala de interpretare cu Patti Page si al ei celebru hit How much is the doggie in the window. Textele insa nu sunt chiar punctul forte. „Luni, cand ai vazut factura de mobil / M-ai acuzat N-ai grija de copil, din vina ta ajung eu la azil“, se spune in Ne certam si ne impacam. O alta moastra de tematica este „Vai vai domnu doctor ce ma fac cu dragostea?“. O surpriza in adevaratul sens al cuvantului este Rossignol de Moscou, o piesa care sublinieaza pe deplin vocea unica a solistei si este unul din cele mai bune momente ale discului. Finalul este un jam – session executat parca de big band-ul Radiodifuziunii Romane in programele radio de dinainte de 89, totusi. Cu influente etno, dar cu mult mult praf.

In piesele in care imbratiseaza muzica usoara veche Corina Chiriac este cat se poate de inspirata. La capitolul texte, temele abordate sunt si ele acelea de altadat’. Pentru cine poate trece de cele doua derapaje cu muyichie aproape de petrecere, discul poate fi o auditie placuta. Suna bine pentru cei care au ascultat vreodata cotele apelor Dunarii la radio inainte de 89. Si pentru cei care iubesc piesele de genu’ How much is the doggie in the window. Prinde la fel de bine si pentru cei care au fredonat vreodata „Sa - i amintiti va rog frumos adresa mea/Cand va intalniti cu fericirea/Casa cu flori , strada sperantei la parter“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu