12 oct. 2010

Deine Lakaien - Indicator

Desigur, cea mai la indemana eticheta pentru muzica acestei trupe e darkwave. Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple, „felia” abordata de cei doi muzicieni fiind una mult mai colorata. Combinatia geniala dintre sunetele de vioara si sunetele cand calde cand reci de synth, confera trupei un statut aparte. Pe parcursul pieselor exista posibilitatea sa ai impresia ca asisti la o initiere in muzica medievala, gratie unui misticism distinct. Sau sa te trezesti purtat de val in lumea ce poarta titulatura de „industrial” sau chiar EBM. Ba chiar, pentru anumite portiuni ai putea suspecta ca plaja sonora include si bucatele de synth – pop, de vita nobila, se subintelege. Ernst Horn si Alexander Veljanov sunt niste calauze cat se poate de profesioniste pe drumul numit avangarda electronica, care cuprinde o sumedenie de stiluri intortocheate.
Asteptari: Desi exista pe piata de nu mai putin de 25 de ani, Deine Lakaien e o trupa care e greu de categorisit si care are un sound experimental distinctiv. Dupa cinci ani de pauza – in care Ernst Horn si Alexander Veljanov s-au dedicat proiectelor solo – muzicienii care si-au luat numele dintr-o piesa a celor de la Einstürzende Neubauten au revenit cu Indicator, cel de-al 9-lea material discografic.

Rezultat: Desigur, cea mai la indemana eticheta pentru muzica acestei trupe e darkwave. Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple, „felia” abordata de cei doi muzicieni fiind una mult mai colorata. Combinatia geniala dintre sunetele de vioara si sunetele cand calde cand reci de synth, confera trupei un statut aparte. Pe parcursul pieselor exista posibilitatea sa ai impresia ca asisti la o initiere in muzica medievala, gratie unui misticism distinct. Sau sa te trezesti purtat de val in lumea ce poarta titulatura de „industrial” sau chiar EBM. Ba chiar, pentru anumite portiuni ai putea suspecta ca plaja sonora include si bucatele de synth – pop, de vita nobila, se subintelege. Ernst Horn si Alexander Veljanov sunt niste calauze cat se poate de profesioniste pe drumul numit avangarda electronica, care cuprinde o sumedenie de stiluri intortocheate. Deine Lakaien merita sincere aprecieri si pentru ca se situeaza undeva intr-un no mans land: departe de trendurile actuale dar la o distanta apreciabila si de „incercarile“ unor muzicieni catalogate de unii drept experimente. E cu doua clase peste „experimente” si cu tot atatea peste facilul cotidian manifestat in muzica. Deine Lakaien surprinde prin portii consistente de mister si eleganta.

Indicator e un disc care te face sa uiti de semnificatia cuvantului compromis. Imigrant e una din cele mai care are o bogatie nestemata de sound-uri de avangarda. E unicul moment ceva mai „uptempo”, celelalre compozitii fiind mult mai linistite. One night face parte din seria pieselor de neratat de aici. La fel ca si Europe – care cu niste beat-uri intortocheate reuseste sa „prinda” din prima sau The old man is dead care emana o tristete apasatoare. Blue Heart debuteaza ca o balada care ai impresia ca ai auzit-o de o mie de ori inainte, dar pe parcurs, sound-ul cald este amestecat in doze ucigatoare cu elementele dark, generand o combinatie ucigatoare. Si single-ul Gone e cat se poate de interesant, practic albumul asta neavand parte de minusuri. Si totusi, daca e sa ne punem la treaba spiritul critic, as remarca faptul ca discul asta e poate prea calm.

Desi folosesc pe deplin o sumedenie de efecte care sunt prezente si-n muzica „pop”, cei doi muzicieniistiu sa le amestece in asa fel incat sa-ti dea impresia ca e ceva ce n-ai mai auzit. Compromisul nu e un cuvant care sa-i caracterizeze pe Deine Lakaien. Din fericire, aceasta aplecare spre latura darkwave este sustinuta de o creatie cu adevarat de exceptie. Albumele lor au definit mereu noi standarde in domeniul sofisticat al muzicii electronice. E o muzica ce poate fi destul de deprimanta pentru unii, dar extrem de expresiva. E Daine Lakaien, in doua cuvinte!

Recomandari: De consumat de catre toti aceia care nu se regasesc in muzica electronica facila care ne invadeaza urechile zi de zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu