11 oct. 2010

Jimi Hendrix - Valleys of Neptune

Hendrix si aptitudinile sale muzicale sunt subiecte care pot fi tratate mult timp de acum incolo. Piesele lui rezista in timp si sunt adesea disecate si studiate. Dincolo de toate ele trebuiesc sa fie savurate. Sunt nemuritoare, ca si omul care le-a creat. Albumul mult asteptat este de neratat pentru fanii chitarii.


Fiindca in septembrie se implinesc 40 de ani de la moartea lui Jimi Hendrix - omul care a indeplinit rolul de Alha si Omega al chitarii electrice - oamenii din industria muzicala au cazut de acord ca ar fi momentul prielnic pentru a face din nou ceva banuti, asa ca au cautat adanc prin cotloane si au gasit cateva chestii numai bune de relansat. Albumul Valleys of Neptune, descris cu mare tam - tam drept un disc cu piese nemaiauzite cu legendarul chitarist, contine peste o ora de inregistrari din 1969, cu un an inainte ca Jimi Hendrix sa moara la Londra, la varsta de 27 de ani.

Deliciul sonor incepe cu Stone Free, prima melodie pe care Hendrix a compus-o in 1966 cand a venit in Anglia. Melodia a aparut ca partea B a single-ului Hey Joe. Ca si-n celelalte piese chitara este pur si simplu dementiala. Nu toate piesele se ridica la inaltimea originalelor. E si cazul celebrei Fire care suna mult mai altfel decat varianta cu care eram obisnuiti pana acum. La Hear my train a coming, cele peste sapte minute functioneaza cat se poate de perfect, iar Red House e si mai si, cu peste opt minutele de rock pur. Sunshine of Your Love a celor de la Cream este o varianta cat se poate de agresiva iar celalalt cover de aici Bleeding Heart (dupa Elmore James) este o varianta updatata a frumoasei melodii. Punctul culminant al albumului este piesa care da titlul discului, o superba confirmare a talentului unic al muzicianului. Un adevrata tur de forta este si Lullaby for the summer iar la capitolul „super“ se inscrie si piesa care inchide acest disc, instrumentala Crying Blue Rain.

Casa de discuri a profitat de aceasta lansare pentru a arunca pe piata si noi editii ale albumelor Are You Experienced?, Axis: Bold As Love, Electric Ladyland si First Rays of the New Rising Sun. Fiecare dintre titluri  includ un bonus DVD care contine interviuri cu membrii Jimi Hendrix Experience - Noel Redding, Mitch Mitchell, Billy Cox, producatorul lor, Chas Chandler si sunetistul Eddie Kramer.
Piesele acestui disc au fost inregistrate pe parcursul a patru luni din 1969, in perioada de dupa lansarea lui “Electric Ladyland” din 1968 si inaintea demararii ambitiosului proiect final al lui Hendrix – dublul disc “First Rays of the New Rising Sun”. Inregistrarile originale au fost rearanjate de Eddie Kramer, inginerul de sunet cu care Hendrix a lucrat inca din 1967, de la “Are You Experienced?”. De altfel, Kramer a si co-produs noul album, alaturi de Janie Hendrix, sora muzicicanului, si John McDermott.

Hendrix si aptitudinile sale muzicale sunt subiecte care pot fi tratate mult timp de acum incolo. Piesele lui rezista in timp si sunt adesea disecate si studiate. Dincolo de toate ele trebuiesc sa fie savurate. Sunt nemuritoare, ca si omul care le-a creat.

Un comentariu:

  1. Congratulation for you site!Beautiful!
    Enter at Bob Dylan Official Blog for fans
    http://jimi-hendrix-fanclub.blogspot.com/
    and leave a link to your blog for sending people to this article.
    Read the Jimi Hendrix SECRETS.
    ALL ALONG THE WATCHTOWER….
    Thanks!

    RăspundețiȘtergere