11 oct. 2010

The Knife - Tommorow In a Year

Nu e nici opera, nici electro, nici pop. E ceva aflat undeva in no man's land. Fara indoiala Tommorow In aYear nu va deveni un disc popular. Iar acei care cauta doar elementul de distractie in muzica cu siguranta nu rezista mai mult de doua minute din aceasta auditie. Cu toate acestea un lucru e sigur: cei de la The Knife nu au absolut nici o bariera muzicala!
Daca e sa ne luam dupa comunicatul oficial de presa, Tommorow, In a Year este o opera bazata pe celebra carte Originea speciilor a lui Charles Darwin. Discul este o colaborare intre The Knife si Mt. Sims si Planningtorock care cuprinde aparitii ale mezosopranei Kristina Wahlin Momme, actrita daneza Laerke Winter Andresen si muzicianul pop suedez Jonathan Johannson.

Vremurile in care The Knife cantau superba piesa Heartbeats au apus. Cel putin pentru acest proiect! Desi eticheta acestui disc este aceea de "opera" lucrurile nu stau chiar asa. Si asta pentru ca Olof Dreijer din The Knife a declarat intr-un interviu ca n-a auzit in viata lui o opera cap - coada. Asadar atunci cand cei de la Hotel Pro Forma l-au rugat sa scrie o coloana sonora pentru un spectacol bazat pe opera lui Charles Darwin, a luat-o ca pe o provocare. In cele 90 de minute ale acestui album nu prea exista melodie si nici ritm. In multe locuri lipsesc chiar si vocile. De fapt, la o auditie mai atenta descoperi ca ele sunt prezente, dar undeva in fundal, total atipic pentru muzichia vremurilor noastre. Vizavi de acest album nimeni nu poate avea asteptari. Nu prea stim la ce sa fim atenti, ce conteaza mai mult. De exemplu in Variatons of birds, avem de-a face cu peste sase minutele de noise - rock. Una din piesele de rezistenta ale acestui proiect este Coloring the pidgeons, care pe parcursul celor 11 minute este cea mai apropiata forma de muzica experimentala la care ne putem astepta. Dealtfel este total gresit sa ne referim la piese in acest disc, mai exact sunt momente muzicale care incearca sa inlature orice bariera stilistica imaginata vreodata de rasa umana.
Fara indoiala Tommorow in a year nu va deveni un disc popular. Iar acei care cauta doar elementul de distractie in muzica cu siguranta nu rezista mai mult de doua minute din aceasta auditie. Cu toate acestea un lucru e sigur: cei de la The Knife nu au absolut nici o bariera muzicala! De ascultat doar pentru cei chititi pe experimente. Nu e nici opera nici pop, e "no mans land".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu