Ringo Starr - Y Not
Chiar daca la vara implineste 70 de ani, tobarul din Beatles, Ringo Starr, inca mai face albume. Y Not are parte de o lista de colaboratori impresionanta. Categoric, fanii Beatles vor gasi elemente dragalase printre cele zece melodii. Ceilalti raman cu impresia ca e un album solid, dar usor de uitat. Nostalgic, produs bine, fara "hibe" majore, atemporal...si totusi fara acel "vino - ncoa" care separa albumele dragalase de cele mirifice.
Ringo Starr a fost considerat intotdeauna "oaia neagra" a formatiei. In timp ce toata lumea sublinia talentele de compozitor ale lui Paul McCartney, John Lennon si chiar George Harrison, Ringo a ramas oarecum in umbra. Odata cu destramarea grupului, in 1970, fiecare dintre ei a pornit pe un drum solo, Ringo editand chiar in acelasi an albumul Sentimental Journey. Discul Y Not, aparut zilele acestea este al 15-lea disc din cariera sa. Majoritatea acestora au navigat pe linia pop rock dar ocazional a mai cochetat si cu muzica country. Chiar daca existau glume cum ca Ringo era singurul membru de care Beatlesii se puteau dispensa oricand, felul in care a batut tobele in legendarele melodii ale formatiei s-au integrat perfect in sound-ul trupei. Ringo Starr bate in continuare la tobe si face discuri pentru ca asta e mesria lui. E clar ca nu e obligat sa faca asta. Asadar noul sau album Y Not are un avantaj. E o chestie sa poti alege virtual orice muzician cu care vrei sa colaborezi. Pe acest disc Ringo este producator pentru prima oara in cariera, dar ii are alaturi intr-o forma sau alta pe Dave Stewart (Eurytmics), Richard Marx, Joss Stone, Glen Ballard, Van Dyke Parks, Gary Wright sau Joe Walsh. O lista impresionanta, fara indoiala.
Fill in the blanks, piesa care deschide albumul il are la chitara pe Joe Welsh (ex Eagles) si are darul de a pune lucrurile la punct in ceea ce priveste energia rock pe care o emana acest disc al tobarului de 69 de ani. Eminenta cenusie a trupei Eurytmics, Dave Stewart este omniprezent in piesa Time care aduce un optimism sanatos mai ales prin refrenul sau: „Forget about the yesterday/ Today is the best day of our lives“ (Hai sa uitam de ieri, azi e cea mai buna zi a vietii noastre). Piesa Who s your daddy n-are nici o legatura cu personajul cu acleasi nume de la Kiss FM-ul autohton. Pe parcursul a catorva minute de retro soul o auzim aici pe solista care a repurtat atat de mare succes cu albumul ei The Soul Sessions, Joss Stone. Celalalt membru supravietuitor al Beatles-ilor, Paul McCartney se regseste la bass in melodia Peace Dream. Dar adevarata sa contributie la acest album o constituie piesa Walk with you, fara indoiala cea mai buna melodie a albumului, unde Mecca desi este backing vocal straluceste. Veriga slaba este chiar piesa care da titlul acestui album care in afara de o repetitie enervanta nu reuseste defel sa fie ascultabila. Pe ici pe colo carcotasii mai pot sesiza momente mai putin inspirate, dar per ansamblu acestea pot fi trecute cu vederea datorita unei productii "bridge".
Unul din plusurile acestui material discografic il reprezinta fara indoiala solo-urile de chitara simple dar de efect. Poate chiar si corurile feminine folosite cu mult discernamant. Pe de alta parte, simpla insiruire a numelor care au colaborat la acest disc la care se adauga faima binemeritata a lui Ringo Starr ridica niste pretentii. Categoric, fanii Beatles (care nu-s deloc putini, dupa cum se stie) vor gasi elemente dragalase printre cele zece melodii incluse pe disc. Ceilalti raman cu impresia ca e un album solid, dar usor de uitat. Nostalgic, produs bine, fara "hibe" majore, atemporal...si totusi fara acel "vino - ncoa" care separa albumele dragalase de cele mirifice.
Comentarii
Trimiteți un comentariu