11 oct. 2010

Fun Loving Criminals - Classic Fantastic

Ca si inspiratie si originalitate discul nu are cum sa depaseasca nota unu din cele zece posibile. Nimic nu aduce aici a hituri ca The Fun Lovin' Criminal, Korean Bodega sau Love Unlimited. Ce sa mai zicem de Scooby Snacks. Din pacate, Classic Fantastic dezamgeste profund fiind o investitie utila doar in cazul persoanelor care au tricouri originale cu Huey, Brian si Steve.
De ce au devenit cunoscuti cei de la Fun Loving Criminals? Fara indoiala datorita genialului refren „Running around robbing banks/all wacked off of Scooby Snacks“, piesa care a continut sample-uri din filmele lui Quentin Tarantino. Asta se intampla acum 15 ani, cand albumul lor de debut Come find yourself surprindea lumea cu un mix eclectic de hip hop, rock, funk, blues si chiar putintel jazz. Desi majoritatea textelor lor au de-a face cu tema New Zork, baietii au devenit cunoscuti in special in Europa de Vest, fapt ce demonstreaza inca o data ca zicala nimeni nu-i profet in tara sa se aplica si in U.S.A. Dupa cinci ani de pauza, americanii care intre timp s-au mutat in Anglia cu bagaje cu tot au revenit cu un disc care se vrea clasic. In ciuda numelui usor confuz, nu e best - of, e un disc nou - nout care are colaborari cu Roots Manuva si Paul Keye.

Daca prima piesa numita Mars n-are nici un fel de savoare in ea, melodia care da si titlul discului este unul din momentele bunicele ale baietilor, fiind un fel de hip hop imbogatit cu riff-uri rock si specificul vocal al celor de la FLC. Originalitatea acestui disc nu prea este de gasit niciunde, mai ales in piesa The Original, care este un "repeat" al unor formule demult uzitate si cu niste efecte imprumutate parca din Cypress Hill. Keep on yelling realizata impreuna cu Roots Manuva sufera de mediocritate, la fel ca marea majoritate a pieselor de pe acest disc. La capitolul ciudatenii se cuvine sa facem o precizare cat se poate de serioasa: piesa Conversations With Our Attorney este cea in care amatorii de Strutter isi pot auzi favoritul zicand ceva de Fun Loving Fucking Criminals. Evident intr-un limbag care cuprinde o puzderie de cuvinte necenzurate. Din pacate, acest interludiu se inscrie si el in momentele mai putin penibile ale albumului. O licarire de speranta se intrevede si in She sings at the sun, care muzical duce materialul in zona Kool and The Gang, ceea ce nu e un lucru neaparat rau. Doar ca textele solistului Huey - altadata atat de izbutite - contribuie si ele din plin la sentimentul de mediocritate pe care il emana discul. Pe alocuri baietii se situeaza undeva intre Bloodhoung Gang si Barry White, ceea ce nu este neaparat rau. Doar ca atunci cand toate piesele sunt construite pe acelasi calapod, e ceva care nu "merge". Aici are cea mai mare hiba: Classic Fantastic e monoton, incolor fara surprize.

Au supravietuit si interludiile jazzy si imaginea de gangster si beat-urile de hip hop cat se poate de "calde". Doar ca...Fun Loving Criminals incearca disperati sa meraga pe drumul batatorit de albumele anterioare, dar fara acea doza de "nebunie" care i-a caracterizat in trecut. Ca si inspiratie si originalitate discul nu are cum sa depaseasca nota unu din cele zece posibile. Nimic nu aduce aici a hituri ca The Fun Lovin' Criminal, Korean Bodega sau Love Unlimited. Ce sa mai zicem de Scooby Snacks. Din pacate, Classic Fantastic dezamgeste profund fiind o investitie utila doar in cazul persoanelor care au tricouri originale cu Huey, Brian si Steve.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu