8 oct. 2010

Balkanbeats - A night in Berlin

BalkanBeats nu e pentru oricine si oricand. Recomandari: pentru cei care au urechea deschisa pentru valuri de ritmuri traditionale amestecate cu ritmuri moderne intr-un conglomerat care emana prin toti porii bun gust. Contraindicatii: nada. Mod de intrebuintare: atunci cand se consuma slivo, palinka, rachiu sau tuica, dupa preferinte.
Fiindca suntem blocati in niste dihotomii drastice, adesea ne este foarte greu sa sesizam nuantele. De aceea pentru o buna parte a celor care au buletin de Romania e greu de trasat o linie care sa demarce clar diferenta dintre balkan beats si manele. Exista un fel de Zid al Berlinului: tot ce este estic e susceptibil de manelism, iar ceea ce e de partea cealalta e "the one". Fara exagerare personaje de genul WunderKind ne fac sa nu judecam obiectiv. Tot ce are ritm si constructie care aduce nitel a genul care ne repugna din adancul fiintei noastre este "naspa".

Unii s-au dezmeticit de ceva vreme. N-am sa uit reactia catorva concitadini atunci cand in clubul The Note, rezidentul de pe atunci Ben Boognar includea in setul sau o piesa extrasa dintr-o compilatie Budhha Bar care provoca reactii adverse pe fetele multora. Era vorba de Clockwork, piesa interpretata de Shantel vs. Mahala Rai Banda. O melodie blamata de multi, dar care a avut darul de a mai deschide niste minti. Si care a consfintit ideea ca intre muzica balcanica si interpretarea acesteia data de unele personaje dubioase de la noi din tara nu are cum sa existe un semn de egalitate. La daramarea prejudecatilor au contribuit din plin si festivalurile Plai si IRAF de la noi din oras. Am considerat necesara aceasta introducere poate prea stufoasa tocmai pentru a trage un semnal de alarma pentru cei care inca mai cred ca ritmurile balcanice sunt totuna cu genul caruia ne e si rusine sa-i pronuntam numele. Acela cu WunderKind.

Compilatia de fata are darul de a mai elimina din prejudecati, pentru cei care inca le mai au. BalkanBeats A night in Berlin este un disc pus la cale de un individ pe numele lui Robert Soko, considerat un adevarat promotor al acestui stil. Party-urile lui au inceput inca din 1993 cand facea evenimente pentru un club de punk dintr-un orasel german. Incet incet in playlist a intrat si Emil Kusturica si restul e istorie. Compilatia de fata este un melanj izbutit intre vechi si nou, intre traditionalismul  balcanic si modernismul occidental, o adevarata revolutie in "dancefloor" dupa cum o denumesc o serie de critici muzicali, observatie pertinenta dealtfel.

Evo me narode este prima piesa care defineste clar conceptul a ceea ce urmeaza sa ascultam. Boban I Marko Markovic si a lor Marushka duce spectrul sonor undeva in zona mai conservatoare a acestor ritmuri, dar reuseste sa se recomande ca o piesa cat se poate de energica. Cei care au participat anul trecut la IRAF-ul de la gradina Capitol sunt probabil familiarizati cu numele de Dunkelbunt. Piesa acestuia, Cinnamon Girl este o dovada vie ca jazz-ul si muzica balcanica pot fi inglobate intr-un mod armonios cu ritmuri moderne de discoteca, fiind cu adevarat un dancefloor killer. Ceva genul Gramophonzie dar cu iz puternic de Balcani. Un alt giuvaer este piesa lui Kal extrasa din albumul Radio Romanista. Ironic sau nu, piesa poarta titlul de Pour Enfants Et Personnes Sensibles. Avem aici si ritmuri grecesti cu Ahilea Durcovsk care in Monopolis (extrasa din albumul Cafe Svetlana) exploreaza o arie ceva mai complexa. Al Jawala nu puteau lipsi nici ei din aceasta enumerare. Trupa care a cantat doi ani consecutiv la festivalul Plai si care are un album discografic numit mai mult sau mai putin inspirat Lost in Manele (incercati sa judecati semnificatia titlului ca o gluma!) aduce latura jazz in ecuatie in piesa Poznash. Piesa cu cel mai mare carlig din aceasta compilatie e Disko Partizani. Care are un remix demential, numai bun de ascultat la maxim.

Categoric nu este o auditie placuta pentru oricine si oricand. Compilatia este recomandata tuturor acelora care au urechea deschisa pentru valuri de ritmuri traditionale amestecate cu ritmuri moderne intr-un conglomerat care emana prin toti porii bun gust. In ceea ce priveste momentul cand trebuie ascultata e foarte simplu: atunci cand se consuma slivo, palinka, rachiu sau tuica, dupa preferinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu