9 oct. 2010

Pet Shop Boys - Pandemonium

Variantele live suna intotdeauna diferit fata de cele din studio. Pe acest disc sound-ul are prea multe inalte, iar atmosfera creata de public nu este creionata indeajuns de producatorii acestuia. In ciuda acestor minusuri e un disc bun spre foarte, pentru cei care au crescut cu clipurile difuzate de Treci Kanal...
Localizati undeva intre New Order si The Smiths, cu puternice radacini in muzica britanica, pop - ul celor de la Pet Shop Boys a fost dintotdeauna unul situat la mijlocul distantei dintre underground si mainstream. Cris Lowe si Neil Tennant sunt considerati prea "cheesy" de catre cei indragostiti de experimente si prea "ciudati" pentru marea armata a ascultatorilor de pop - music, in ciuda faptului ca in cei 25 de ani de cariera au vandut peste 50 de milioane de discuri. Albumul de fata a fost inregistrat in data de 21 decembrie cu ocazia concertului lor de la O2 Arena din Londra si cuprinde un CD si un DVD, acesta din urma avand si senzationalul lor medley interpretat la premiile Brit de anul trecut, in care alaturi de ei apar Lady Gaga si Brandon Flowers din trupa Killers.

Interesanta combinatie intre More than a dream si mega - succesul Heart confera acestui material discografic o deschidere maiestuoasa. Piesa Heart - editata in original acum 22 ani - isi merita si astazi statutul de "slagar evergreen" iar pentru cine a vazut videoclipul acesteia, inspirat din celebrul film Nosferatu, categoric este un remember cat se poate de placut al unei perioade in care muzica mai avea cat de cat de-a face cu arta. Chiar si cea pop. Did you see me coming este o alta piesa "de zece" a celor doi baieti, care graviteaza in teritoriul muzicii Hi- NRG. Asa cum era de asteptat, cateva melodii sunt extrase din cel mai recent disc de studio al lor, Yes, aparut anul trecut, din care nu putea lipsi Love Etc. Chiar daca in topurile actuale Chris Tennant si Neil Lowe nu mai au acelasi carlig ca-n trecut, e clar pentru oricine ca influenta lor asupra multor nume aparute in ultima vreme este una de netagaduit.

O interpretare aparte se simte in Go West, al carei inceput iti da senzatia ca urmeaza „un comunicat important catre tara“.Surprinzator, beat-ul dance al piesei este schimbat cu unul care iese mai putin in evidenta, permitand astfel corul din refren sa fie iesit "mult mai in fata". Este o abordare interesanta, chiar daca originalul are ceva-n plus, parca. Influentele lor mai underground (spre Yello) se fac simtite din plin pe Two Divided By Zero, iar una din surprize este includerea piesei Why dont we live together (cea care inchide discul lor de debut Please). New York City Boy din 1999 n-are energia altor piese dar Always on my mind straluceste. Piesa country cantata in original de Brenda Lee are o istorioara tare interesanta. Se stie desigur ca una din cele mai faimoase interpretari ale acesteia a fost realizata de Elvis Presley. Cei de la Pet Shop Boys au cantat aceasta melodie ca un "cover" in cadrul unui program televizat care comemora zece ani de la moartea lui Elvis Presley. Feedback-ul publicului a fost atat de bun incat baietii au hotarat s-o inregistreze ca single in 1987, piesa devenind intre timp una din cele mai cunoscute hituri semnate Pet Shop Boys.

Mash up - ul dintre Closer to Heaven si Left to my own devices poate fi inclus si el in momentele bunicele, dar includerea melodiei Do I have to este o alegere tare curioasa. Si asta pentru ca piesa a fost editata doar ca partea B a altui single. In Suburbia porneste greu, dar suna acceptabil iar fara indoiala cel mai interesant medley de aici este Se la Vida e - Discoteca - Domino Dancing - Viva la Vida. Suna pe alocuri a un medley a la Gypsy Kings datorita beat-ului latino, dar care evolueaza mai apoi si prinde energia acordurilor create de synth-uri.  Evident din nici o colectie Pet Shop Boys n-are cum sa lipseasca Its a sin sau West End Girls, iar una din cele mai superbe compozitii din trecut ale baietilor, Being Boring isi gaseste si ea locul pe acest disc.

Albumul de fata se adreseaza in special acelora care au prins intr-un fel sau altul nebunia anilor '80, pe cand pop -ul suna mult mai diferit decat cel din zilele noastre. Nu l-as recomanda nici pentru cei care dintr-un motiv sau altul vor sa ia contact pentru prima data cu muzica celor de la Pet Shop Boys. Si asta pentru ca dupa cum se stie variantele live suna arareori la fel de bine ca cele realizate in studio. Pe acest disc exista prea multe inalte, iar atmosfera creata de public nu este subliniata indeajuns de catre producatorii acestuia. In ciuda acestor minusuri, e un disc bun spre foarte pentru cei care au crescut cu clipurile difuzate de Treci Kanal si n-au oroare de muzica pop.

Un comentariu:

  1. Salutt !
    Blogul oficial al fanilor Elvis Presley din intreaga lume te invita sa lasi un link pe blogul oficial al REGELUI MUZICII ROK'N ROLL
    http://elvis-presley-fanclub.blogspot.com/
    pentru a trimite fanii din Romania la tine pe blog.
    De asemea poti citi secrete de ale marelui CANTARET.
    Va multumim

    RăspundețiȘtergere