11 mai 2011

Hugh Laurie - Let them talk

Asteptari: Hugh Laurie este binecunoscut datorita rolului sau din serialul House unde a interpretat rolul irascibilului doctor Gregory House. Pe langa cariera sa ca actor, Hugh stie sa cante la pian, chitara, tobe si saxofon iar din cand in cand a aparut alaturi de trupa Band from TV si a cantat chiar si pe o piesa a albumului de anul trecut al lui MeatLoaf. Let them talk este albumul lui de debut, care contine 16 piese.

Rezultat: In mod normal albumele actorilor ar trebui evitate la fel de mult ca si proiectele cinematografice ale starurilor pop. Discul asta ar putea fi exceptia care confirma regula enuntata anterior, totusi. Si asta pentru ca melodiile acestui album reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor.
Fara indoiala, un aport considerabil la reusita acestui disc se datoreaza unei armate de colaboratori care si-au pus amprenta pe diverse parti ale albumului. Haideti sa fim seriosi, cine nu si-ar dori ca pe albumul de debut sa ii aibe ca invitati vocali pe Tom Jones, Irma Thomas sau Dr. John? Lista nu se opreste defel aici, fiindca Allen Toussaint – o figura legendara a muzicii din New Orleans – a capatat si el un rol in aceasta ecuatie. Nici trupa de acompaniament al doctorului nu e una de ici – colo, avand in vedere ca muzicienii respectivi au colaborat de-a lungul vremii cu Greg Allman, Solomon Burke, Robert Plant, kd lang, T-Bone Burnett, Alison Krauss sau John Legend.

Reteta succesului este asigurata si de faptul ca absolut toate piesele de aici sunt cover-uri. Dupa melodii demult uitate din repertoriul unor artisti de teapa lui Louis Armstrong, Memphis Slim, Robert Johnson, Bessie Smith sau Ray Charles. Daca n-ar fi fost de ajuns, pe langa aceste ingrediente de succes, avem parte si de o prestatie mai mult decat decenta a lui Hugh Laurie. N-am sa folosesc cuvinte mari: probabil ca exista multi altii care se ridica la acelasi nivel interpretativ ca si al cunoscutului actor, dar albumul acestuia iti da impresia de naturalete, fapt care nu are cum sa nu te unga la inima. Repet, o buna parte a eventualului succes de casa al acestui disc poate fi atribuit faimei actorului si a echipei care a contribuit la realizarea acestuia, dar la urma urmei produsul final este unul care merita inclus in liga A, iar acesta e cel mai important aspect pentru Let them Talk.

Piesele acestea fac parte din repertoriul old blues, de care actorul s-a indragostit zice-se inca din frageda pruncie. Inca de la prima piesa, St. James Infirmary (din repertoriul lui Louis Armstrong) urechea melomanului e cucerita de un groove de blues autentic. Una din piesele in care pe langa talentul muzical Hugh face apel si la talentul sau de actor este Buddy Bolden’s Blues, unde - exact ca si in varianta originala a piesei – interpreteaza trei personaje diferite, evident pe trei voci asijderea. La capitolul surprize, n-am cum sa omit piesa Joshua Fit the Battle of Jericho, o melodie care inspira valuri de melancolie. Tot la la acest capitol se inscriu si cele trei piese realizate cu Tom Jones, Irma Thomas si Dr. John. Si asta pentru ca Hugh Laurie ramane undeva „in spate” cantand la pian si facand pe alocuri backing – vocals. Cu siguranta, ar fi fost mult mai interesant ca melodiile astea sa fie cantate cu adevarat in duet, nu?
Dincolo de toate, gratie producatorului Joe Henry albumul asta e cat se poate de  intim. Si titlul acestuia e perfect ales: Let them talk. O dedicatie pentru comentatori, carevasazica. Orice s-ar putea comenta despre acest disc n-ai ce sa reprosezi nimic din punct de vedere muzical. Si la urma urmei, asta e tot ceea ce conteaza. Per ansamblu, o surpriza placuta, la care sincer sa va marturisesc, nu m-as fi asteptat. Unicul minus al acestui disc este faptul ca poate cei care nu sunt familiari cu blues-ul din New Orleans ar putea fi oleaca nedumeriti de selectia pieselor. Din cauza faptului ca melodiile nu fac parte neaparat din felia „good times“ a blues-ului.

Recomandari: Pentru cei care stiu sa aprecieze la adevarata sa valoare blues-ul oldschool.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu