1 mai 2011

Swing Republic - Electro Swing Republic

Asteptari: Prea multe lucruri despre Swing Republic nu ar fi de zis. Conform descrierii proprii e un proiect de electro swing cu jazz vechi si cu un vibe pozitiv. Electro Swing Republic este albumul de debut pentru acest proiect localizat in Danemarca.

Rezultat: Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca o buna parte a muzicii de astazi se „reimprospateaza” ciclic din epoci de mult apuse. Printre tonele de remixuri si variante reinterpretate ale unor slagare uitate sau nu, din cand in cand mai apar la suprafata si cateva proiecte cu adevarat remarcabile, acesta fiind unul dintre ele. Dupa cum e evident din titlu, melodiile prezente pe acest disc apartin epocii numite swing.
Din fericire, remake-urile astea sunt executate cat se poate de „cu bun gust”, iar rezultatul e unul care nu are cum sa nu fie apreciat de adevaratii melomani. Productia este adaptata cat se poate de potrivit sunetelor secolului 21 iar piesele sunt bine alese.  Cel mai misto este insa faptul ca atunci cand asculti cele 11 piese de aici iti dai seama ca producatorul care se ascunde sub numele de Swing Republic a pastrat cat se poate de intact feeling-ul pe care il emana melodiile cu pricina, iar beat-urile adaugate fac parte din categoria aceea etichetata cu „chestii decente”. Printre momentele de gratie ale discului se numara aerul profund de jazz si big band orchestra emanat de I am leaving, dupa Woody Herman sau Oh what you do to me, care pastreaza in buna parte orchestratia originala a interpretarii realizate de Patti Page. Cea pe care subsemnatul o cunoastea mai ales datorita hitului ei How much is the doggie in the window, o alta piesa memorabila din visteria celebrei soliste americane. Ca sa ramanem la chestii trendy, Patti Page a cantat varianta originala a piesei Why don't you do right, care recent a fost facuta „actuala“ de Gramophonedzie. Punctul de atractie al acestui disc este insa On the Downbeat, o piesa care dealtfel a fost inclusa si in compilatia White Mink : Black Cotton 2. Incredibil cat de bine poate sa sune versiunea asta a hitului interpretat in original de Bing Crosby. Categoric, nu e un album de ascultat atunci cand esti intr-un mood de rock sau cand esti avid de creatii sonore noi. Dar e mai mult decat de decent pentru momentele in care intentionezi sa-ti demonstrezi cunostintele in ale dansului, pe un ring improvizat sau chiar pe bar! E un soi de Jive Bunny & The Mastermixers, dar mult mai bine slefuit....

Recomandari: Pentru toata lumea, fara limita de varsta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu