4 mai 2011

Tamikrest - Toumastin

Asteptari: Tamikrest e o trupa tuarega originara din Sahara maliana, care a debutat in 2010 cu albumul Adagh. La fel ca si mai cunoscutii Tinariwen, Tamikrest imbina intr-un mod cat se poate de original influentele africane traditionale cu muzica de factura blues – rock. Cel de-al doilea material discografic al trupei, Toumastin, contine 11 track-uri.

Rezultat: Spectrul sonor in care se invart compozitiile acestor africani face ca ascultatorul sa aibe parte de niste sound-uri clare si simple, de o prospetime cat se poate de invigoranta. E un soi de rock n roll cat se poate de original, in care vechiul si noul se intrepatrund la marea arta iar piesele sunt definite de o percutie cat se poate de cristalina si bass-uri cat se poate de patrunzatoare.
Inevitabilele paralele intre Tamikrest si Tinariwen sunt cat se poate justificate (dealtfel liderul trupei Tamikrest Ousmane Ag Mossa a recunoscut ca Tinariwen sunt o sursa de inspiratie pentru ei), insa acest fapt nu stirbeste cu nimic din frumusetea compozitiilor care reusesc sa alunece cat se poate de elegant intre diverse culturi.

Atunci cand vine vorba de muzica etichetata pe larg in categoria „world” e oarecum aiurea sa cauti cu obstinenta „hituri” sau „momentele cele mai reusite”. Si totusi, printre cele mai interesante rezolvari „tehnice” ale albumului merita mentionata piesa Aldjan Adaky, care are parte de o percutie „intarziata” care confera melodiei un aer de mister profund. Chiar daca majoritatea pieselor au acel „ceva” care le face diferite fata de majoritatea produselor de gen aflate pe piata, cel mai intens punct al albumului este atins la final, odata cu Dihad Tedoun Itran. Chitara acustica de aici reuseste sa confere un sound oarecum diferit de restul albumului, aceasta fiind piesa „cea mai apropiata” de sunetele occidentale. E o balada mirifica, care n-are cum sa nu te atinga in adancul sufletului, asta in cazul in care urechile tale nu sunt surde. Pline de mister si eleganta sunt si Fassous Tarahnet si Aratan N Tinariwen, iar intreg discul se recomanda a fi o auditie cat se poate de interesanta, care merita repetata cat se poate de des posibil. Daca reusesti sa asculti acest album deconectat de la tentatiile lumii in care traim (cu mobilul deconectat si draperiile trase), exista sansa ca minutele petrecute in compania celor de la Tamikrest sa-ti creeze impresia ca tocmai te-ai teleportat in desertul Sahara si ai dat peste un trib care isi spune of-ul in limba natala. Esti doar tu si stelele, iar magia pluteste in aer. E o excursie superba, merita experimentata, pe cuvant!


Recomandari: De ascultat cu mare atentie de orice meloman, de orice culoare. N-are contraindicatii, dar poate face minuni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu