5 oct. 2011

Charles Aznavour - Aznavour Toujours

Aznavour Toujours este mai mult decat un simplu titlu de disc: e un auto – portret al legendarului solist francez care a implinit frumoasa varsta de 87 de ani in luna mai. Dupa ce si-a incercat norocul ca muzician de acompaniament (fiind cooptat printre altele si in trupa de scena a nu mai putin celebrei Edith Piaf), cantaretul de origine armeana a cunoscut faima datorita faptului ca a repurtat succes ca actor intr-o serie de filme. Pentru amatorii de cifre, domnul acesta a compus peste o mie de cantece, a jucat in 60 de filme si se poate lauda ca a vandut peste 100 de milioane de albume. Despre „bunicul” se pot scrie romane – fluvii, dar am sa ma rezum la faptul ca Bob Dylan l-a numit pe Charles Azanvour unul cei mai mari performeri live pe care i-a vazut. Revenind la prezent, Aznavour a socotit ca e de bon ton sa-si promoveze acest album printr-un turneu care se desfasoara in aceasta toamna.

Printre cei care si-au adus aportul la desavarsirea acestui disc de colectie care cuprinde 12 melodii se numara pianistul Jacky Terrasson, basistii Laurent Vernerey si Jean-Claude Ghrenassia, tobarul Loic Ponthieux, accordionistul  Lionel Suarez si chitaristul Pedro Xavier Gonzales. Una din piese, Elle a fost pusa la cale alaturi de solistul Thomas Dutronc. , Aranjamentele instrumentale i-au fost incredintate lui Eumir Deodato (care a mai colaborat cu nume ca Frank Sinatra, Aretha Franklin, Astrud Gilberto sau Bjork) si  lui Yvan Cassar (colaborator cu nume ca Mylene Farmer, Johnny Hallyday sau Nusrat Fateh Ali Khan). 

Primul single extras din acest disc poarta numele de Va si reflecta pe deplin atmosfera sonora cu care este imbibat acest album discografic: melodii de suflet care ataca sentimente cat se poate de nobile. Ce printemps-la are story-ul ancorat in timpul revolutiei studentesti din mai 1968 din Paris, Que j'aime j'aime ca pulseaza in frumoasa zona a dragostei iar Les Jours… descrie cat se poate de elocvent existenta umana, vazuta din perspectiva unui muzician si actor care a trecut prin multe. Chiar daca majoritatea pieselor merg pe o linie cat se poate de previzibila, exista si mici surprize, cum ar fi J’ai connu , care suna cat se poate de happy si are un aer dansabil. Poate ar mai fi interesant de adaugat ca pentru coperta noului sau album Charles Aznavour a fost fotografiat de un alt monstru sacru pe numele lui Karl Legenfeld. Piesele lui Aznavour sunt cat se poate de atemporale si iti dau senzatia ca tocmai asculti niste creatii puse la cale de un adevarat mit. Chiar daca surprizele nu se regasesc defel, e un material discografic bine realizat, care ofera o perspectiva interesanta asupra uneia din cele mai mari figuri ale muzicii franceze contemporane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu