18 oct. 2011

Movits! - Ut ur min skalle


Fa un exercitiu de sinceritate si aminteste-ti cand ai picat pe spate ultima data la auzul unei melodii pop cantata intr-o limba completamente necunoscuta urechilor tale. Movits! vin dintr-o tara de numai noua milioane de locuitori in care aerul e infestat cu un microb care face ravagii la capitolul inventivitate si originalitate. Cel putin in domeniul muzical. E marfa calitatea intai, e locul de unde au iesit la iveala nume de-alde Esbjörn Svensson Trio, Peter Bjorn and John , Sally Shapiro, Europe, Koop, Robyn, The Cardigans, Mando Diao, The Knife, Eagle Eye Cherry, Clawfinger, Abba, Roxette, Army of Lovers si lista poate continua.  Cei trei suedezi care amesteca la marea arta bucatele de swing cu hip hop au debutat acum trei ani printr-un material discografic numit Äppelknyckarjazz, iar in primavara lui 2011 au recidivat cu un  disc care poarta numele de Ut Ur Min Skalle (Out of my head, in internationala limba engleza), ce contine 12 piese. Dar oare, ce e asa de special la trupa asta compusa din Anders Rensfeldt, Joakim Nilsson si solistul Johan Rensfeldt?

Din bagajul instrumentelor care-si fac aparitia pe melodii nu lipsesc trombonul, saxofonul, clarinetul sau acordeonul. Plus niscaiva efecte electronice. Iar ceea ce iese din aceasta combinatie este un soi de hip hop combinat cu swing, portiuni de jazz si chiar arome de big band. Fara indoiala, unul din momentele de varf ale acestui material discografic este single-ul Sammy Davis Jr. Nu doar pentru ca e o explozie de energie care se dezlantuie cu o furie neobisnuita, ci si pentru ca banuiesti ca are un text cat se poate de cool iar rimele ti se par mega – fluente. OK, exista si text in engleza pentru minunatia asta, dar e mult mai fain s-o asculti „natural” in suedeza, are un farmec aparte la fel ca in cazul Sigur Ros, de exemplu. Si chiar si asa mai prinzi cateva englezisme ca Ladies and Gentlemen, Oldschool baby...sau Rolling Stones.

In ciuda titlului ei destul de siropos Na, na, nah! are un vibe la fel de pozitiv si adorabil, iar aparitia rapperului Timbuktu este cat se poate de bun augur. Dealtfel in ultima piesa a albumului, alaturi de el isi face aparitia si Promoe din Looptroop Rockers, iar pentru cei care dau importanta detaliilor am sa va marturisesc ca piesa cu pricina se numeste Balaclavaboogie. Unica piesa „linistita” a discului, I Andrahand, straluceste printr-un aer retro care te face sa te teleportezi in anii 40, iar Marching Band cu al ei ritm boogie – woogie reuseste si ea sa te prinda din prima, in ciuda barierei lingvistice. Unicul lucru enervant este ca nu e un dublu – disc, categoric nimeni nu s-ar fi plictisit. A spune ca acest disc nu seamana cu nimic altceva e o exagerare, dar nu prea mare. Movits! e un mariaj perfect intre swing si hip – hop, e unul din cele mai misto albume pop ale anului 2011. Aur curat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu