30 mar. 2011

Van der Graaf Generator - A Grounding in Numbers

Asteptari: Van der Graaf Generator face parte din acea gasca de art – rock – prog britanic ce a inclus odinioara si nume ca Pink Floyd, Yes, Genesis, King Crimson sau Emerson Lake and Palmer. Trupa formata in 1967 a avut mai multe perioade de activitate, iar in 2005 a revenit in atentia melomanilor. A grounding in numbers contine 13 melodii.

Rezultat: N-ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni: acest material sonor reda cat se poate de exact atmosfera prog - art – rock a anilor 70. Cei familiarizati cu Van der Graaf Generator vor remarca indubitabil absenta jazz – fusion – ului din melodii, lucru dealtfel cat se poate de normal, avand in vedere ca saxofonistul David Jackson a parasit trupa in luna septembrie a anului 2006.
Sound-ul acestui disc este marcat de legendarul producator Hugh Padgham, care se poate mandri cu albume de exceptie realizate pentru XTC, Peter Gabriel, Phil Collins, The Police sau Paul McCartney. Gratie lui, urechea merita sa fie cat se poate de atenta nu numai la prestatia liderului Peter Hammill. Tobarul Guy Evans are parte de ritmuri mult mai complexe iar basistul Hugh Banton a capatat si el un rol mai proeminant in produsul final. Se prea poate ca cei care n-au ascultat niciodata un album intreg din visteria unor Pink Floyd sau King Crimson sa nu gaseasca nimic interesant aici. Aparent poate fi incadrat in categoria acelor discuri „grele” in care vocea lui Peter Hamill e pe alocuri mult prea teatrala iar rezultatul e cat se poate de oldschool. Sa fim bine intelesi: departe de mine ideea conform careia Van der Graaf Generator ar aduce ceva nou pe piata prog – rock. E old style, pentru cunoscatori, un disc care nu cred ca le va aduce noi fani.  Cel mai reusit moment al acestui disc este piesa Smoke, care are parte de un groove aproape funky si care are o naturalete aparte. Desigur, unii vor aprecia complexitatea unor piese ca Your Time Starts Now, Highly Strung sau All Over the Place. Materialul acesta nu e din categoria aceea care naste diverse single-uri, fiind un tot unitar, care trebuie luat ca atare. E un album – concept, cum rar se mai face in zilele noastre, care te face sa te simti ca la teatru: cu atentia sporita pentru fiecare detaliu.

Recomandari: Doar pentru cei care stiu ce e aia prog – rock fara sa caute pe Wikipedia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu