22 mar. 2011

The Liberators - The Liberators

Asteptari: The Liberators e o formatie australiana care cuprinde nu mai putin de zece instrumentisti, printre care se numara si cativa maestri ai unei alte trupe din aceeasi tara, Dojo Cuts. Albumul de debut al echipajului care „ataca” cu maiestrie ritmurile afro – funk cuprinde zece piese.
Rezultat: Avand in vedere ca printre „protectorii” noului super – grup australian se numara Amayo (liderul trupei americane Antibalas) si Gilles Peterson (BBC Radio One), e clar pentru toata lumea ca acest produs are toate sansele sa devina unul hot. Printre numele care apar ca invitati speciali la partea vocala se numara legendarul JoJo Kuo (care a mai colaborat printre altele cu Fela Kuti sau Daktaris), Roxie Ray (Dojo Cuts) si Afro Moses (Ghana). Ca si stil, discul asta se invarte in lumea  afrobeat si funky – jazz, fiind un soi de omagiu adus muzicii anilor 70.

Ceea ce face ca acest afro-funk pregatit in Australia sa fie un soi de cocktail Molotov este o sectiune de instrumente de suflat absolut terifianta. Care este sustinuta asa cum trebuie de chitari funky si niste percutii naucitoare. Oamenii astia suna ca un echipaj de veterani, desi esi sunt impreuna de mai putin de un an.
Alaturi de muzica, The Liberators se pot lauda cu unul din cele mai haioase videoclipuri vazute in ultima vreme, menit sa promoveze piesa Rags to riche.  De fapt, e un adevarat film de scurt metraj, cum rar ti-e dat sa mai vezi in zilele noastre, atunci cand vine vorba de muzica. E o capodopera in stilul celor de la Beastie Boys care contine toate cliseele imaginabile ale anilor 70, de la dialoguri cheesy la capete impuscate de pistoale Magnum! Filmul asta e din perioada cand masinile erau mari, armele erau si mai si iar eroul principal trebuie sa elimine patru personaje negative care poarta numele de The Boss, The Russian, The Pimp si The Kung Fu Master. Mai e nevoie sa spun ca se achita cu brio de sarcina?
Revenind la partea muzicala, n-am decat sa constat ca toate cele zece piese reusesc sa fie la-naltime. De la Multiculture,care deschide cat se poate de propice materialul, la ritmurile de film espionage din Rags To Riches sau la sound-ul jazz pur din Denga, unde la voce e prezent camerunezul Jojo Kuo, care a avut ocazia sa cante alaturi de regretatul nigerian Fela Kuti. Celelalte doua melodii care mai au parte de voce sunt Let it go (cu Roxie Ray) si Liberation (alaturi de Afro Moses, un muzician care e poreclit nu intamplator „James Brown al Africii”). Dupa aceasta auditie ai impresia ca ai asistat la un jam session cat se poate de lung, in care o sumedenie de artisti isi impartasesc  dragostea pentru afro funk.

Recomandari: Pentru aceia care aprecieaza subtilitatea muzicii afro – funk sau pentru cei care vor sa iasa din cotidian cu un produs suta la suta natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu