23 mai 2011

Harcsa Veronika - Lámpafény

Asteptari: Harcsa Veronika e o cantareata de jazz din Ungaria care a debutat in 2005 cu albumul Speak Low, un disc care doi ani mai tarziu a ajuns pe prima pozitie a topului de vocal jazz din Japonia. Noul ei album, Lámpafény, este al 4-lea album din cariera.

Rezultat: Primul disc cantat in limba maghiara de catre Harcsa Veronika e unul cat se poate de special daca nu de altceva fiindca textele acestuia reprezinta poezii din visteria unor poeti celebri din tara vecina, printre care se numara József Attila, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos si Karinthy Frigyes. Cei care isi inchipuie ca niste pozeii celebre din secolul trecut au nevoie de un fundal sonor conservator se inseala profund, acesta fiind cat se poate de iesit din tipare.
Ei bine, nu va asteptati ca aromele astea de jazz sa fie combinate cu trip hop, la fel ca in proiectul Bin – Jip (in care canta tot Harcsa Veronika), despre care puteti citi aici. Ceea ce razbate din aceasta excursie sonora este un jazz modern, presarat cu o interpretare de exceptie a solistei, iar membrii formatiei Harcsa Veronika Quartet sunt si ei la inaltime. 

Din fericire, oamenii acestia prezinta o paleta cat se poate de larga a jazz-ului, care adeseori „aluneca” voit sau nu in domeniul „rezolvarilor” din zona muzicii pompos denumite „alternative”. Nu lipsesc armoniile specifice jazz-ului clasic, dar din loc in loc – exact unde e nevoie – trupa de acompaniament se avanta pe taramuri mai apropiate zilelor noastre, iar felul in care canta solista te duce cu gandul la Joni Mitchell, PJ Harvey sau chiar Diana Krall, pe alocuri. Initial solista a intentionat sa compuna texte proprii iar pentru asta s-a apucat sa se documenteze din opera unor mari poeti din Ungaria. Doar ca, unele din aceste poezii au „prins” atat de bine incat solista a hotarat sa le foloseasca chiar pe acestea. Cat se poate de ciudat este faptul ca acest album -  primul cantat de Harcsa Veronika in maghiara - a aparut si in Japonia (evident, cu aceleasi poezii cantate in maghiara). Explicatia e simpla: tipa asta chiar are un nume in Tara Soarelui Rasare, loc unde a editat mai multe discuri in trecut. Evident, pentru acei care nu stiu limba maghiara, o buna parte a sarmului cu care este inzestrat acest Lámpafény e de neperceput. Chiar si asa, e o muzica cat se poate de placuta, care vine din suflet si se adreseaza acelora care stiu sa asculte notele muzicale cu acesta.


Recomandari: Daca sunteti curiosi de o portie de jazz misto, exotic chiar pentru aceia care nu stiu ce inseamna titulatura discului.....

3 comentarii:

  1. Ador jazz-ul și-mi place vocea tipei, dar... mă deranjează limba (maghiară)... :|
    Păcat ! :|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păcat că te deranjează limba maghiară.
      Te mai deranjează vreo limbă?
      Dacă răspunsul e „nu”, înseamnă că nu e vorba decât de o cumplită prejudecată, adică de o limită mentală nefirească.Cine ți-a parcelat creierul în halul ăsta?
      Abia asta e păcat.

      Ștergere
  2. @Luca
    Daca ar fi cantat in japoneza sau rusa sau malgasa te-ar fi ”deranjat”?
    Ti-a spalat nationalismul creierul de tot, neted ti l-a facut! Snobul pwulii! Auzi la el, ”adora jazz-ul” dar ii pute limba! Daca iti zic altii ca-ti pute gura te superi, nu?

    RăspundețiȘtergere