2 iun. 2011

Omara Portuondo & Chucho Valdés - Omara & Chucho

Asteptari: Impreuna au 149 de ani! Pe Omara Portuendo (80 de ani) ar trebui s-o stiti din Buena Vista Social Club. Despre Chucho Valdes (69) e bine sa stiti ca e un geniu al jazz-ului cubanez. Desi cei doi s-au cunoscut inca din adolescenta, prima lor colaborare muzicala a aparut doar in 1997 in discul numit Desafios. Noul lor album intitulat simplu Omara  & Chucho contine 13 piese.

Rezultat: Coperta discului nu spune prea multe. Cei care vor avea curiozitatea sa vada si coperta din spate, cu siguranta isi vor creea o impresie. E o idee nastrusnica asta cu Omara si Chucho in patul nuptial, trebuie sa recunosc.
Daca nu prea esti la curent cu creatiile celor doua genii muzicale poti fi tentat sa etichetezi acest disc „muzica de pe vremea bunicii“. Daca cauti cu orice pret constructiile sonore moderne sau te astepti ca macar sa auzi ceva acid jazz, e mai bine sa nu-ti faci prea mari sperante cu acest disc. Daca cauti o muzica ce respira prin fiecare por al ei o naturalete aparte, ar fi bine sa asculti astea 13 piese pe repeat. Merita, poate fi o experienta bulversanta!

Primul minut al discului reprezinta o introducere cat se poate de exacta in atmosfera feerica a acestui disc, in care Omara canta singura piesa Noche Cubana. Deliciul continua mai apoi cu Claro de Luna, ce contine cateva portiuni din sonata Moonlight a lui Beethoven si Alma Mia de Rachmaninov.  Acompaniamentul sublim executat de Chucho Valdes este completat de vocea cat se poate de intima a solistei, astfel incat rezultatul este unul demential. Toate melodiile de aici pot fi incadrate in genul acela de muzica ce poate fi degustata intr-o seara perfecta in barul unui hotel de cinci stele. In care un el si o ea, isi marturisesc dragostea pentru muzica. Alaturi de cei doi, in piesa Esta Tarde Vi Llover melomanii se pot bucura de un solo fenomenal de trompeta executat de celebrul Wynton Marsalis. Omar & Chucho e un deliciu suprem pentru romanticii oldschool, care n-au ocolit capodopere de gen Casablanca sau Pe Aripile Vantului. CD-ul vine si cu o carticica de 36 de pagini care contine textele pieselor, iar mie nu-mi ramane decat sa inchei prin a declara acest disc unul din cele mai tulburatoare materiale discografice din categoria „romantism fara brizbriz”-uri din ultima vreme.


Recomandari: Pentru cei care au o afinitate pentru muzica cubaneza si nu le e frica sa se declare romantici intr-o lume cat se poate de salbatica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu