7 iun. 2011

Seasick Steve - You Can t teach an old dog new tricks

Asteptari: Seasick Steve este un muzician american de blues nascut in 1941, care si-a petrecut o buna bucata din viata “pe drumuri”, printre altele cantand chiar si in metroul parizian. Albumul lui de debut a aparut in 2004 sub numele de Cheap. Noul lui disc este al 5-lea material discografic si vine la doi ani dupa precedentul Man from another time.

Rezultat: De cand lumea si Pamantul au existat cele sapte note. Ordonate sau folosite alandala, sunetele au dat nastere unor capodopere, care reusesc si astazi sa delecteze urechiusele melomanilor. Cliseul care spune ca un caine batran nu poate invata trucuri noi este cat se poate de bine ales pentru titulatura acestui disc.
Frumusetea acestuia consta tocmai in farmecul emanat de trucurile oldschool. Chiar daca le stii pe de rost, ele suna bine, in context. Te simti ca pe vremea aceea cand ascultai Europa Libera cu sarma legata de calorifer si pierdeai doua din sapte cuvinte rostite din cauza parazitilor. Si totusi, operatiunea avea un sarm aparte, care nu poate fi egalat nici de FLAC nici de MP3. 

Muzicianul care in buletin este trecut sub numele de Steven Gene Wold si-a facut un obicei din a canta pe chitari home-made. Se spune ca in colectia sa au intrat recent si cateva instrumente care au poze cu tractoare pe ele! Ce poate fi mai fain decat sa-l auzi pe un nene american de 70 de ani cantand „We gonna have a party” in piesa Party?  Alaturi de Steve „cel cu rau de mare“ pentru cateva piese aici mai apar tobarul Dan Magnusson si celebrul basist John Paul Jones. Ceea ce se scurge din cele 13 piese este blues suta la suta, nealterat, cu termenul de garantie cat se poate de valabil. Fie ca e vorba de atmosfera intima ce razbate din Treasures sau mirificul banjo care isi face aparitia in Underneath A Blue And Cloudless Sky, atmosfera pe care o emana acest disc este una magica. Alaturi de virtuozitati, melomanul poa sa descopere un usor aer de Bob Dylan in balada Long Long Way, iar balada dedicata special  whiskey-ului te teleporteaza instanaeu intr-un pub american in care te astepti sa vezi chiar si cativa cowboy. Una peste alta, albumul lui Seasick Steve e de neratat pentru oricine rezoneaza in vreun fel pe muzica blues. 


Recomandari: For those blues lovers….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu