Postări

Se afișează postări din 2010

The Soft Moon - The Soft Moon

Imagine
Asteptari: The Soft Moon este un one – man – show al americanului Luis Vasquez, care sub acest pseudonim si-a scos in luna martie primul single intitulat Breathe the fire. Materialul de debut al acestui proicet contine 11 piese. Rezultat: Albumele discografice sunt de doua feluri: cele care reprezinta o colectie obscura de cantece care declanseaza din varii motive stari „conventionale“ si cele care te fac sa exclami din start „asta e ceva abstract“. The Soft Moon face parte din aceasta categorie din urma si se recomanda a fi un material dark si cat se poate de sinistru, dar care „straluceste” prin felul in care este construit.

Chicago Underground Duo - Boca Negra

Imagine
Asteptari: Boca Negra este cel de-al 5-lea album de studio pentru Rob Mazurek si Chad Taylor, doi membri ai Chicago Underground Orchestra. Primul este trompetist iar al doilea tobar, dar amandoi contribuie si cu chestii electronice la plaja sonora a acestui album in care se aude free jazz cat cuprinde. Rezultat: Cei doi muzicieni americani pot fi considerati cu adevarat niste turisti, care isi trag seva din jazz, dar reusesc sa-l imbogateasca cu o serie de retete sonore din alte genuri muzicale. Chiar daca e vorba de Chicago, discul acesta n-are a face nimic u house-ul, dar e cat se poate de underground totusi.

The Black Eyed Peas - The Beginning

Imagine
Asteptari: Se spune ca The Black Eyed Peas e cel mai de succes grup de hip hop la ora actuala, cu vreo 47 de milioane de discuri vandute. Albumul de fata vine dupa ce precedentul The E.N.D. aparut anul trecut s-a vandut in 11 milioane de exemplare. Rezultat: E competitie stransa in clasamentul celor mai plictisitoare albume ale anului 2010, dar Begining-ul celor de la The Black Eyed Peas merita un loc de frunte. Mai rar ti-e dat sa asculti laolalta o asa adunare de beat-uri de gradinita si auto – tune „la kilogram”, iar textele sunt si ele cat se poate de ucigatoare.

Buddy Guy - Living Proof

Imagine
Asteptari: La cei 74 de ani ai sai, Buddy Guy este socotit pe buna dreptate un pionier al blues-ului de Chicago, iar muzica lui a servit ca izvor de inspiratie pentru o sumedenie de artisti. Living proof este albumul cu numarul 26 din cariera legendarului artist. Rezultat: Discul asta e unul cat se poate de spectaculos, daca nu prin altceva, macar prin simplul fapt ca incepe intr-o nota autobiografica cu o piesa care ne spune ca muzicianul are „74 Years Young“. Mai rar ti-e dat sa plonjezi intr-unn asemenea disc iar faptul ca Buddy Guy e o legenda vie se simte inca de la primele acorduri ale piesei cu pricina.

Virgo - Virgo

Imagine
Asteptari: Atunci cand se vorbeste despre Chicago House, pe buzele tuturor se afla nume ca Frankie Knuckles, Marshall Jefferson sau Farley "Jackmaster" Funk. Pentru adevaratii cunoscatori exista insa si Eric Lewis si Merwyn Sanders. E.P-ul lor de debut scos sub umbrela Virgo Four la celebra casa de discuri Trax contine adevarate diamante. Unicul L.P. al celor doi americani, aparut initial pe doua E.P.-uri a fost reeditat de casa de discuri olandeza Rush Hour. Rezultat: Daca numele nu va spune nimic, stati chill: se spune adesea ca Virgo e cel mai fain disc house de care n-ai auzit in viata ta.

Motorhead - The World Is Yours

Imagine
Asteptari: Legendara formatie care anul acesta a implinit 35 de ani de existenta a editat de-a lungul anilor o sumedenie de albume care n-au cum sa lipseasca din colectia niciunui rocker serios ca Overkill, Bomber, Ace of Spades, sau No Sleep 'til Hammersmith,. The World is yours este al 20/lea album de studio pentru trupa lui Lemmy si vine la doi ani de pauza dupa Motorizer. Rezultat: Ce se poate spune despre un nou album Motorhead? Ca stilul de cantat al fostului roadie al lui Hendrix, nimeni altul decat Lemmy s-a schimbat pe parcursul anilor? Nope. Cat de mult si-au schimbat oamenii aranjamentele de-a lungul carierei? In mare parte, deloc! S-o fi schimbat mesajele pieselor? Da de unde!

Mylene Farmer - Bleu Noir

Imagine
Asteptari: Are peste 25 de milioane de discuri vandute de-a lungul anilor si un nume “strong” in scena franceza. Madames et messieurs, le jeux sant fait! Avem de-a face cu al 8-lea album de studio al celei care ne-a vrajit cu melodii memorabile din categoria  Désenchantée, Libertine, California, Rêver, sau Les Mots, adica Mylene Farmer, cea care implineste anul viitor 50 de ani si care a revenit dupa doi ani de pauza de la precedentul Point de Suture. Rezultat: Pathétique! Nu stiu ce-o fi fost in capul solistei cand s-a hotarat sa renunte la serviciile lui Laurent Boutonnat, cel care a fost alaturi de ea inca de la primul ei single, Maman a tort, din 1984.

Michael Jackson - Michael

Imagine
Asteptari: Daca nu stiati, zvonurile din targ spun ca Michael Jackson a lasat cel putin 100 de melodii „noi“ la moartea sa, iar casa de discuri care se ocupa cu comercializarea acestora are de gand sa ne fericeasca cativa ani de acum incolo cu niste albume.  Primele zece din acestea si-au gasit locul pe materialul botezat simplu Michael. Alaturi de vocea lui Michael Jackson, discul cuprinde si colaborari cu Akon, 50 Cent iar una din melodii ((I Can't Make It) Another Day) il are la tobe pe Dave Grohl (Nirvana) si la chitara pe nimeni altul decat Lenny Kravitz. Rezultat: E usor sa profiti de Michael, la 18 luni de la trecerea in nefiinta a acestuia. Mai exact, e foarte profitabil. Iar pentru a fi si mai “de impact”, e bine sa creezi si niste controverse.

Magashegyi Underground - Ezer erdő

Imagine
Asteptari Magashegyi Underground e o formatie maghiara cu o solista vocala nascuta in judetul Hargita care activeaza in tara vecina de vreo patru anisori si care a devenit cunoscuta gratie unor slagare ca Szeplős váll sau Anglia. Ezer Ezer erdő (O mie de paduri) este primul disc „oficial“ al formatiei care vine alaturi de un DVD. Rezultat: Unul din elementele pentru care muzica poate avea un sarm deosebit este diferenta pe care o constati adeseori intre un concert si albumul trupei respective. Am avut ocazia sa asist la un concert al formatiei Magashegyi Underground in aceasta vara, in cadrul festivalului Peninsula de la Targu – Mures, unde trebuie sa recunosc ca am fost pur si simplu vrajit de curcubeul sonor pe care l-au etalat vecinii nostri.

Kanye West - My beautiful dark twisted fantasy

Imagine
Asteptari: Dominatia mondiala a rapperului Kanye Omari West a inceput acum sase ani cu albumul de debut The College Dropout. De atunci, americanul care are la activ nu mai putin de 12 premii Grammy a facut o figura frumoasa in hip – hop, si dupa albumul de mare succes 808s & Heartbreakde acum doi ani, a revenit cu acest material care este al 5-lea din visteria muzicianului. Rezultat: Adevarata fantezie a lui Kanye este aceea de a fi mai mult decat este in realitate. Drept e ca omul a avansat nitel de la statutul de producator talentat la cel de „entertainer“ de succes, adulat deopotriva de critici si de „mase”. Dar oare dincolo de controverse si imaginea de „bad boy“ pe care o propaga, Kanye are ceva de spus in muzica?

Les Elephants Bizarres - Hello

Imagine
Asteptari: In ciuda numelui, Les Elephants Bizarres e o gasca pur romaneasca care activeaza de vreo trei anisori prin breasla, si care in 2010 a cantat la festivalul Exit, a scos un videoclip si chiar si un album de debut care poarta neinspiratul nume de Hello. Rezultat: Ma vad nevoit sa ma raliez la perceptia generala: elefantii constituie o aparitie interesanta pe scena muzicala autohtona. Motivul  e cat se poate de simplu: tinerii elefantei practica un rock destul de modern pentru plaiurile noastre.

Bruce Springsteen - The Promise

Imagine
Asteptari: Exista doua metode de a te apropia de acest album: cel cinic ar fi acela ca piesele de aici n-au fost destul de bune pentru a-si gasi locul pe discul editat in 1978 de Bruce Sprinsgteen care poarta numele de Darkness on the edge of town. Pentru cine nu il cunoaste inca pe domnul care e poreclit The Boss, ar trebui sa isi noteze doar doua amanunte: omul acesta a vandut peste 120 de milioane de discuri si are la activ 20 de premii Grammy.

Renato Zero - Segreto Amore

Imagine
Asteptari: Poate putini stiu ca Renato Zero este unicul muzician italian care a ajuns pe prima pozitie a topurilor din tara sa in patru decenii diferite: incepand din anii 70 si pana in zilele noastre. Primul sau single editat in 1967, Non basta sai/In mezzo ai guai s-a vandut in numai 20(!) de exemplare, iar porecla de „zero” i se trage de la faptul ca in tinerete multi ii spuneau „sei un zero“.

Daft Punk - Tron Legacy

Imagine
Asteptari: Pentru aceia care n-au nici in clin nici in maneca cu asa – numita miscare “electronica“, Daft Punk este numele unui duet francez, compus din Guy-Manuel de Homem-Christo si Thomas Bangalter, care a revolutionat muzica moderna, prin albumul de debut Homework. Acesta a fost urmat de alte doua materiale, ultimul dintre ele fiind Human after all, aparut in luna martie a anului 2005. Dupa cinci ani de pauza, francezii s-au intors in atentia opiniei publice cu soundtrack-ul filmului care se vrea a fi continuarea Tron-ului din 1982.

Cassandra Wilson - Silver Pony

Imagine
Asteptari: Blagoslovita de la Sfanta Natura cu un timbru vocal usor de recunoscut de la mare distanta, Cassandra Wilson e o cantareata care a castigat doua premii Grammy, care a debutat pe plan solo acum 25 de ani printr-un album care purta numele de Point of view. Dupa ce anul trecut solista a editat un album care a continut preluari dupa Bob Dylan, Van Morrison, Sting sau Cyndi Lauper (Closer to You: The Pop Side), de aceasta data solista s-a intors mai mult spre jazz si blues.

Deadmau5 - 4X4=12

Imagine
Asteptari: Se prea poate ca pentru cei care nu urmaresc scena electronica indeaproape numele de Joel Zimmerman sa nu le zica nimic. Sub pseudonimul Deadmau5, omul acesta a reusit in scurt timp sa devina un superstar in aria muzicii electronice, editand acum doi ani Random Album Title, iar anul trecut For Lack of a Better Name.

Iris - 12 porti

Imagine
Asteptari: Pentru cine inca nu stie, Iris e trupa care are 33 de ani de existenta la activ, timp in care au trecut prin formatie o serie de muzicieni. Albumul de debut omonim a aparut in 1984 si este considerat printre primele discuri de heavy metal din Romania, iar acest 12 porti vine la trei ani dupa Cei ce vor fi. Rezultat: Asa cum e musai ca orice cronica ce aminteste de I Blame Coco sa mentioneze faptul ca solista e fiica lui Sting, si la Iris n-ai cum sa nu subliniezi inca din start rolul de legenda pe care l-a dobandit trupa de-a lungul anilor.  Dincolo de aceasta stima si respect pentru ceea ce au realizat, avem un material care in niciun caz nu e „un disc care aduce un suflu nou in rock-ul romanesc actual“, dupa cum ar zice unii.

Simian Mobile Disco - Delicacies

Imagine
Asteptari: Chiar daca au trecut doar trei ani de cand cei de la Simian Mobile Disco au scos albumul de debut Attack Decay Sustain Release, oamenii astia au reusit sa faca multe valuri in randul muzicii electronice actuale. Temporary Pleasure, discul aparut anul trecut a avut darul de a consolida pozitia castigata, iar Delicacies e un dublu album care cuprinde un disc nemixat si celalalt „amestecat”.

Alphaville - Catching Rays on Giant

Imagine
Asteptari: E un pleonasm sa spui ca Alphaville a fost una din cele mai de succes trupe ale anilor 80 pe taramurile noastre. Chiar daca n-au vandut “numai” 6 milioane de discuri, o cifra relativ micuta daca e sa o comparam cu alte nume, Alphaville, a intrat in constiinta melomanilor cu memorabilele Sounds like a melody, Big in Japan sau Forever Young, iar albumul de fata este primul material de studio al germanilor dupa Salvation, disc aparut acum 13 ani.

Budapest Bár - Volume 3 Zene

Imagine
Asteptari: Proiectul Budapest Bár a fost inventat acum trei ani de catre Farkas Robert, un muzician din Ungaria care a facut parte si din trupa Kistehén Tánczenekar, cu scopul declarat de a da un nou imbold muzicii „tiganesti de cafenea“. Pentru primul lor album, oamenii au invitat cateva din cele mai mari nume ale muzicii maghiare pop (printre care s-au numarat membri ai trupelor Hiperkarma, Colorstar, Quimby, Kispál és a Borz si au reusit sa darame absolut toate barierele, avand concerte cu sali pline atat in locuri unde se canta muzica simfonica, cat si in cluburi, chiar si-n celebrul A 38 Hajo din Budapesta. Anul trecut, oamenii au recidivat cu un dublu – album care a purtat subtitlul Tanc (Dans), iar acest Zene (Muzica), cuprinde 24 de piese diverse si extrem de colorate.

Susan Boyle - The Gift

Imagine
Asteptari: In cazul in care pe parcursul anului trecut ati fost plecati pe o alta planeta, probabil ati ratat nasterea unei vedete: Susan Boyle s-a facut remarcata la 48 de ani cantand intr-un spectacol numit Britain s Got Talent. Albumul ei de debut I dreamed a dream s-a vandut in peste 9 milioane de exemplare.

The Jolly Boys - Great Expectation

Imagine
Asteptari: The Jolly Boys e o formatie din Jamaica ce activeaza de prin 1955, care a trecut printr-o serie dfe schimbari de componenta si interpreteaza asa numita muzica mento.

My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys

Imagine
Asteptari: Avem o formatie americana din New Jersey, care a scos trei albume de succes. E acea trupa care a avut parte de valva en – gros dupa ce o fetita de 13 ani din Marea Britanie s-a sinucis in 2008 iar Daily Mail a insinuat ca vina morala pentru aceasta tragedie o purtau My Chemical Romance, pentru ca ar fi promovat curentul “emo”.  Rezultat: Probabil ca daca acest al 4-lea album discografic al trupei ar fi aparut in vremurile in care Green Day cucerea lumea prin punk-ul lor de gen “guma de mestecat”, intr-adevar ar fi fost o chestie care sa te dea pe spate. Ceea ce nu inseamna defel ca discul acesta poate fi aruncat undeva la sertarul cu rebuturi. Are deopotriva momente interesante dar si portiuni in care efectiv ai impresia ca ceea ce suna din difuzoare e o gluma proasta.

Norah Jones - Featuring

Imagine
Asteptari: Acum opt ani de zile, lumea muzicala a fost bulversata de un adevarat fenomen: o cantareata aflata la debut a castigat cinci premii Grammy si a vandut 20 de milioane de discuri dintr-un singur disc. De debut, sa nu uitam! Vorbim desigur de Come away with me si de Norah Jones, care intre timp a mai castigat niste premii Grammy si a scos inaintea acestui Featuring, patru albume.

Swans - My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky

Imagine
Asteptari: Cand spui Swans te referi la acea trupa americana care a activat intre 1982 si 1997 in apele post – punk – ului, condusa de carismaticul Michael Gira. Desi liderul trupei a urmat o cariera solo si a pus bazele Angels of Lights, dupa 14 ani de pauza acesta a hotarat ca lumea mai are nevoie de Swans. In paranteza fie spus, bine a facut! Rezultat: Cei care au apreciat vreodata stilul interesant si eclectic de a amesteca diverse feliute muzicale executat de Michael Gira, vor devora fiecare secunda a acestui My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky, un disc care e exact asa cum te-ai fi asteptat. Vocea dark si melanjul de rock cu parti acustice, folk si world creeaza un Univers aparte, apasator pe alocuri, care te face sa iesi din rutina si sa analizezi chestiuni care demult nu ti-au mai fost pe lista de prioritati. 

Shakira - Sale el sol

Imagine
Asteptari: Avand la activ peste 60 de milioane de discuri vandute in lumea intreaga, o caruta de premii si distinctii si chiar si o stea pe Hollywoof Walk of Fame, columbianca Shakira nu e taman un nume care mai are nevoie de prezentari. Discul Sale El Sol este al 7-lea material discografic din cariera. Rezultat: Sincer, nu stiu daca intoarcerea Shakirei la radacinile ei latino – dupa pasul spre electro facut cu precedentul She Wolf – ii va fi de folos pe viitor sau nu. Din nefericire, pentru aceia care nu iubesc muzica latino, discul asta curprinde si cateva experimente din alte zone muzicale. Chestiuni care in opinia zecilor de milioane de fani ai micutei columbiene din lumea intreaga ar putea defini acest album ca fiind „eclectic”. Ei bine, din fericire, deraierile de la muzica latino nu au darul de a atrage noi fani.

Take That - Progress

Imagine
Asteptari: Baietii care-si spun Take That au reusit printre altele sa vanda vreo 25 de milioane de discuri in decurs de cinci ani, intre 91 si 96, in perioada lor de glorie. Acum cinci ani baietii au revenit pe piata, iar Progress este cel de-al saselea disc din cariera muzicienilor. Si primul in formula originala, cu mister Robbie Williams, de la Nobody Else incoace. Rezultat: Niciodata n-am fost adeptul spiritului de turma. Dar nici n-am cazut in cealalta extrema, de a dispretui ceva cu tot dinadinsul, doar din cauza faptului ca “acel ceva“ e extrem de popular si e pe buzele tuturor. N-am sa fac pe ipocritul, categoric exista si farame de subiectivism, dar acestea sunt atat de insignifiante incat sunt greu de descoperit la prima vedere. Marturisesc, Take That n-au ocupat un loc prea special niciodata in preferintele mele. Fiindca cosurile specifice adolescentei mi-au disparut demult, n-am prea gustat eterna lamentare despre iubire etalata in baladele baietilor care subliniau de pr...

Brian Eno - Small Craft On A Milk Sea

Imagine
Asteptari: Chiar daca publicul larg il stie in principal datorita muncii sale de producator (pentru nume ca Genesis, Talking Heads, David Bowie, U2, Coldplay, Depeche Mode sau Ultravox), Brian Eno este omul care a definit cat se poate de exact notiunea de muzica ambientala, primul sau album fiind datat 1974. Small Craft on a Milk Sea a fost precedat de Everything that happens will happen today (realizat cu David Byrne), de aceasta data alaturi de Brian Eno aflandu-se chitaristul Leo Abrahams si percutionistul Jon Hopkins. Rezultat: Se stie, Brian Eno e omul care in 1978 a inventat termenul de ambiental cu discul sau Ambient 1: Music for Airports. Carevasazica, vorba celor de la Radiohead, No Surprises, avem de-a face parte cu un muzician din categoria aceea de la care stii exact la ce sa te astepti. Desi in ultimii ani muzica ambient e exploatata in fel si chip, ceea ce realizeaza britanicul e mult diferit, in primul rand datorita conceptiei. Asadar Small craft on a milk sea nu stral...

The Phantom Band - The Wants

Imagine
Asteptari: The Phantom Band e o trupa scotiana ce a facut ceva valuri in randul criricilor muzicali datorita albumului lor de debut Checkmate Savage, aparut in luna ianuarie a anului trecut. Interesant este ca inaintea albumului de debut trupa a concertat sub diverse nume, schimbandu-si practic titulatura la fiecare cateva luni. Rezultat: Unele albume sunt create pentru a-ti induce o stare de reverie, altele pentru a-ti inocula un plus de energie. Dar tot mai putine materiale discografice din zilele noastre reusesc sa te bulverseze din prima. Mi s-a intamplat cu acest The Wants: a fost dragoste la prima vedere. Cine ar fi crezut?....Dupa auditia materialului am facut din nou un research, convins fiind de faptul ca muzica asta n-are cum sa fie inventata in Scotia. Si totusi da! Baietii astia provin din Glasgow dar ceea ce rasuna din compozitii nu e defel scottish. Poate doar accentul solistului, dar asta numai in cazul in care aveti certificate peste certificate de cunoastere a limbii...

Lance Lopez - Salvation from sundown

Imagine
Asteptari: Fac parte din melomanii care au avut ocazia sa-l vada live pe acest maestru al blues-ului, cu ocazia concertului pe care acesta l-a sustinut in luna mai a anului 2009 in clubul timisorean The Note. Omul vine din Texas si si-a lansat primul disc de studio in 1999 sub numele de Things First, care mai apoi a fost urmat de Wall of Soul, Simplify your vision si Higher Ground. Rezultat: Oamenii care se asteapta ca texanul Lance Lopez sa reinventeze funky blues-ul, ar trebui sa stea la distanta de acest disc. Daca lumea ar astepta numai CD-uri care sa aduca ceva complet nou in muzica, multi artisti ar ramane neascultati. Cati oameni reusesc sa aduca ceva cu adevarat proaspat in stilul in care activeaza? Pe de alta parte, faptul ca Lance Lopez nu reinventeaza blues-ul n-ar trebui sa fie o problema pentru nimeni, muzica sa ramane mai mult decat adorabila pentru aceia care servesc pe paine Stevie Ray Vaughan sau Jimi Hendrix. Desi a fost criticat de multe ori in trecut pentru faptu...

Vunk - Ca pe vremuri

Imagine
Asteptari: Pe vremea cand Atomic TV-ul era in floare, printre piesele de acolo s-a strecurat si Independent cu Vank. La putin timp, exact acum 11 ani sa fim mai exacti trupa si-a lansat discul Voyeur, urmat mai apoi de 6 piese de 5 stele (2001) si In haine noi (2002) si un best – of prin 2004. Dupa o pauza serioasa si cat se poate de sanatoasa, baietii au revenit cu doi membri noi si un U in loc de A  in titulatura. Ah, si era sa uit, plus un material discografic Ca pe vremuri. Rezultat: A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi fost nu v-as povesti...un concert pe la mijlocul anilor 90 unde Vank a cantat pentru prima oara la Timisoara alaturi de trupa Zob. De atunci s-au schimbat destul de multe in bucataria interna a formatiei. Recent, cu ocazia lansarii acestui disc la Timisoara, Cornel Ilie, solistul formatiei, imi marturisea ca ei niciodata n-au fost punk si nici alternative. „E drept ca am fost perceputi asa, dar noi n-am fost niciodata asa ceva, n-am avut mesaje de revolt...

ESG – Dance To The Best Of ESG

Imagine
Asteptari : ESG (Emerald, Sapphire & Gold) e numele inventat de trei surori din Bronx care si-au inceput cariera in jam – session-uri tinute in depozite din Bronx. Primul lor E.P. a aparut in 1981, iar doi ani mai tarziu fetele au editat si discul de debut. De-a lungul anilor, trupa s-a destramat si a revenit de vreo doua ori si a editat doar patru discuri, ultimul material de studio fiind Keep on Moving, acum patru ani. Rezultat : Indiferent ca esti familiarizat sau nu cu ESG, compilatia asta de greatest hits ar trebui sa te dea pe spate. Desigur, afirmatia e valabila mai ales in cazul profanilor in care ma numar si eu, care au ocolit din varii motive istorioara scrisa de surorile Scroggins. Orice sursa serioasa ar trebui sa va dumireasca ca avem de-a face cu unul din grupurile muzicale care a influentat o gramada de lume iar piesele lor au stat la baza multor sample-uri ale unor nume cunoscute. Si cu toate acestea piesele semnate ESG sunt mult mai putin cunoscute decat ale al...

Easy Star All - Stars - Dubber side of the moon

Imagine
Asteptari: Easy Star All-Stars e un colectiv de muzicieni din zona reggae, care a colaborat ca backing – band cu o serie de artisti, dar din cand in cand a mai scos si albume sub nume propriu. In 2003 echipajul acesta a reinterpretat celebrul disc Dark Side of the Moon, dandu-i titlul de Dub Side of the moon. Acum patru ani, trupa a realizat Radiodread, un album dupa piesele de pe OK Computer de Radiohead, iar anul trecut altul dupa Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band de The Beatles. Rezultat:Nu e o treaba tocmai usoara sa realizezi un album in varianta dub si dubstep dupa cel de-al 8-lea disc al celor de la Pink Floyd. Iar dupa sapte ani sa faci un cover dupa cover pare si mai ciudat, la prima vedere. Dubber side of the moon e un material de remixuri realizat dupa cover-uri. Suna ridicol, nu-i asa? Chiar daca accentele reggae ale pieselor s-au pastrat intr-o masura mai mica sau mai mare, de aceasta data stilistic curcubeul e unul mult mai cuprinzator. Trebuie sa marturisesc f...

Kid Cudi - Man on the Moon II: The Legend of Mr. Rager

Imagine
Asteptari: Desi a devenit cunoscut pentru o anumita parte a publicului gratie unui mixtape numit A Kid Named Cudi, Scott Ramon Seguro Mescudi (numele real al lui Kud Cudi) a ajuns pe buzele tuturor datorita hitului Day and night, inclus pe albumul sau de debut Man on the Moon: The End of Day. Rezultat: Daca pe albumul de debut al muzicianului punctul forte a fost tocmai faptul ca accentul era pus pe diversele imbinari intre electro si hip – hop, de data aceasta in prim plan avem exact opusul: flow-ul lui Kid Cudi. Bogata arhitectura a sunetelor datorata in special momentelor de reala invovatie la capitolul instrumentatie a disparut cu desavarsire, accentul fiind pus pe mesaj. Cu alte cuvinte, Kid Cudi incearca sa ne prezinte lumea reala, cu cele bune si cele rele, lucru care ii iese doar partial. Se prea poate ca cei care l-au apreciat pentru rimele din primul album sa fie mai mult decat extaziati de mesajele acestor melodii. Cu siguranta insa ca din cei peste 20 de milioane de oam...

Agnes Obel - Philharmonics

Imagine
Asteptari: Agnes Obel este o compozitoare si solista daneza care a devenit cunoscuta in Germania gratie piesei Just so, melodia fiind inclusa in campania de promovare a unei binecunoscute firme. Philharmonics este albumul ei de debut. Rezultat: Probabil nu sunt singurul de pe aceasta Planeta care a observat faptul ca marea majoritate a copertilor actuale de discuri incep sa se incadreze intr-o banalitate apasatoare. Ei bine, nu e cazul cu acest disc care este unul iesit din comun din mai multe privinte. Inclusiv si din prsima faptului ca artwork-ul ne prezinta o poza cu adevarat magnifica, care nu are cum sa-ti fie indiferenta. Tonul auster al fotografiei e o introducere cum nu se poate mai adecvata in lumea acestui Philharmonics. Desi majoritatea pieselor sunt centrate in jurul unui pian „light”, muzica inventata de Agnes Obel e una care te cucereste prin simplitate si te face sa te scufunzi intr-un Univers paralel. Influentele declarate ale tinerei soliste care traieste in German...

Zuccherro - Chocabeck

Imagine
Asteptari: Dincolo de cifre, premii sau distinctii, Zucchero e un muzician italian care a reusit sa fie apreciat de catre colegii de breasla, chestiune dealtfel destul de anevoioasa atunci cand ne referim la industria plina de orgolii a muzicii. Zucchero Fornaciari a colaborat printre altii cu Joe Cocker, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Miles Davis sau Paul Young, iar noul sau disc Chocabeck vine la patru ani dupa precedentul Fly. Rezultat: Am avut dintotdeauna un respect deosebit pentru muzica creata de Zucherro. Desi, acum trei ani muzicianul italian a reusit sa dea cu bata-n balta, cand a pus la cale un cover dupa Wonderful Life-ul lui Black. Nu neaparat fiindca n-am auzit si alte variante mai natange ale piesei cu pricina, ci pentru simplul motiv ca Wonderful Life e o piesa de care nu te atingi in nici un fel, capisci? Anyway, nimeni nu e perfect, chiar daca acest nou material discografic semnat Zucherro e cat se poate de aproape de a defini perfectiunea in pop. Plus rock si...

John Legend & The Roots - Wake Up!

Imagine
Asteptari: La doar cateva luni dupa ce au scos cel de-al 9-lea album numit How I got over, cei de la The Roots s-au reintors in atentia melomanilor pentru un disc in care au colaborat cu John Legend, alaturi de care dealtfel au realizat si doua piese din albumul precedent, Doin’ It Again si The Fire. Discul cuprinde o sumedenie de cover-uri din zona soul a anilor 60 sau 70 si are parte de alti colaboratori mai mult sau mai putin cunoscuti. Rezultat: Buchetul de soul, funk, jazz, blues, gospel, reggae si putintel hip – hop din care e alcatuit acest material e unul mirific si face ca Wake Up sa fie una din cele mai frumoase aparitii ale anului in curs. Ca si in alte dati, hip – hop – ul practicat de cei de la The Roots este cat se poate de elegant si subtil, iar atunci cand spun ca oamenii acestia reinventeaza genul nu gresesc defel. Un alt motiv pentru care albumul acesta merita sa-si gaseasca loc in discografia oricarui meloman este acela ca marea majoritate a melodiilor au daru...

I Blame Coco - The Constant

Imagine
Asteptari: Atunci cand toata lumea stie ca esti fiica lui Sting, e clar ca debutul nu poate fi decat unul anevoios. Carevasazica, asteptarile sunt cat se poate de mari. Coco are 20 de ani si numele de Eliot Paulina Sumner in cartea de identitate, iar The Constant e albumul de debut, care a fost promovat si printr-un concert unic in Europa de Est, care a avut loc in Bucuresti, chiar inaintea aparitiei oficiale a acestuia. Rezultat: Oricat ai vrea sa ocolesti subiectul, n-ai cum sa ignori faptul ca ceea ce rasuna din boxe e o muzica inventata de fata lui Sting. Pe de o parte, un lucru e cat se poate de sigur: exista multe momente aici in care Coco iti aduce aminte de celebrul sau tatic. Pe de alta parte, daca e sa arunci o privire asupra compozitiilor, e greu de crezut ca vei gasi ceva de genul Roxanne, Message in a bottle sau poate chiar English Man In N.Y.. Desigur, la 20 de ani nici Sting n-a fost defel un geniu muzical. Primul sau album de succes cu The Police, Oulandos d Amour a f...

Yazoo - Reconnected Live

Imagine
Asteptari : Desi au avut parte de doar doua albume, grupul synthpop alcatuit din Vince Clark (ex – Depeche Mode) si Alison Moyet a lasat o urma cat se poate de adanca in muzica moderna, compozitiile lor fiind considerate o influenta majora pentru nume ca LCD Soundsystem, Hercules and Love Affair sau La Roux, ca sa amintim doar cateva. Reconnected Live este un album inregistrat in timpul turneului lor de acum doi ani si cuprinde 20 de melodii. Rezultat: Yazoo ramane unul din paradoxurile muzicii moderne. N-am sa intru acum in scurta istorie a trupei care a „activat“ doar 18 luni timp in care a sustinut 24 de concerte, insa nu am cum sa nu remarc faptul ca mostenirea muzicala pe care au lasat-o Vince Clark si Alison Moyet cu albumele lor Upstairs at Erics si You and me both este subapreciata in zilele noastre. Din pacate, inca inaintea de aparitia celui de-al doilea album al lor, cei doi au anuntat ca pun capat proiectului. Din fericire, Alison si-a continuat cariera ...

James Blunt - Some kind of trouble

Imagine
Asteptari: James Blunt e un tip care-si trage seva din compozitorii anilor 70 si face un adult – oriented pop de moda veche. Muzicianul a debutat acum cinci ani cu Back to Bedlam, un disc care a inclus una din cele mai mediatizate balade ale anului, You re beutiful. Fostul soldat britanic care a participat la operatiunile din Kosovo in 1999, a mai editat un disc in anul 2007 sub numele de All the last souls. Rezultat: Vocea pitigaiata a lui Blunt e una care n-are cum sa te lase indiferent: fie fredonezi alaturi de el si ii recunosti talentul, fie te gandesti cat de bine ar fi fost ca aceste melodii sa fi fost cantate undeva intr-un buncar al armarei britanice. Poate nu e deloc intamplator faptul ca intr-un clasament realizat de o publicatie britanica melodia You re beautiful a castigat lejer titlul de cea mai iritanta melodie a tuturor timpurilor, reusind sa intreaca pana si piesa Crazy Fog! Si de aceasta data, trademark-ul vocii plangacioase reuseste sa irite pana si cele mai calme ...

Omega - Rhapsody

E o treaba destul de riscanta sa prelucrezi simfonic niste piese rock intrate in visteria sertarului pe care sta scris “clasic”. Noul disc al legendarei trupe maghiare (realizat in formula János Kóbor "Mecky"- solist, Ferenc Debreceni „Ciki" – tobe si László Benkő "Laci" – keyboards si voce), cuprinde o sumedenie de hituri reorchestrate in maniera clasica, dar in mod surprinzator nu include doua dintre cele mai mari hituri ale formatiei, Gyöngyhajú lány si Petróleum lámpa. Avand in vedere ca discul Rhapsody a aparut la casa de discuri germana Edel, muzicienii au inclus atat piese cantate in maghiara cat si melodii in engleza. Asteptari : Omega este una din cele mai legendare formatii maghiare, care a luat fiinta in 1962 si a avut succes si pe plan international, una din piesele lor Gyöngyhajú lány (aparuta initial in 1969) fiind preluata printre altele si de Scorpions. Cel de-al 16-lea disc al lor Égi jel: Omega a aparut acum patru ani, ...

Ghostland Observatory - Codename: Rondo

Atunci cand creatia unui artist este destul de greu de incadrat intr-un gen anume, „specialistii“ se intrec in a descoperi genuri numai de ei stiute, care dincolo de stupizenia unor particule alaturate alandala nu reusesc sa transmita nici o informatie ascultatorului. Cei de la Ghostland Observatory fac parte cu siguranta din categoria „greu de definit“, fiind practic o imbarligatura adesea ciudata intre sound-ul emanat de suntetizatoarele analogice si nebunia rock-ului psyhadelic. Chiar daca albumul de fata este listat printre pozitiile fruntase ale clasamentului celor mai bune albume dance din Statele Unite ale Americii, ar fi o greseala de neiertat sa comparam muzica aceasta cu sound-urile unor David Guetta sau Swedish House Mafia. E unul din cele mai intrigante discuri care mi-a fost dat sa ascult in ultima vreme. E pe alocuri Sonic Youth, in altele Chemical Brothers dar nu-i lipseste nici doza de nebunie practicata mai demultisor de Daft Punk. Asteptar...

Charlie Haden - Sophisticated Ladies

Avem de-a face cu un super – album in primul rand fiindca alaturi de celebrul basist si compozitor intalnim vocile celebrelor Melody Gardot, Diana Krall, Norah Jones, Cassandra Wilson, Ruth Cameron sau Renée Fleming. Melodiile de aici sunt standarde ale jazz-ului. Desigur, atunci cand aduni pe un singur disc cele mai apreciate voci ale jazz-ului modern e clar ca albumul nu are cum sa treaca neobservat. Sophisticated Ladies e aproape ca o compilatie cu „whos who” in jazz-ul modern. Dincolo de incontestabilul talent al lui Charlie Haden si trupa sa Quartet West, e cat se poate de misto faptul ca albumul readuce in memorie „oldies but goldies” din perioada filmelor alb – negru. Asteptari: Charlie Haden face parte din seria figurilor legendare ale jazz-ului, fiind cunoscut in buna parte gratie asocierii lui cu saxofonistul Ornette Coleman, fiind considerat unul din cei mai respectati basisti si compozitori de jazz din zilele noastre. A editat numeroase albume atat...