6 oct. 2010

Chucho Valdes & The Afro - Cuban Messengers - Chucho s Steps

Asteptari: Chucho Valdez e unil din cei mai faimosi pianisti cubanezi, care se poate lauda cu vreo sapte premii Grammy la activ, ultimul din acestea dobandit pentru albumul lui din 2003 Live at the Village Vanguard. Albumul de fata este primul proiect solo dupa New Conceptions, disc aparut tot in 2003.


Rezultat: Muzicianul care a pus bazele trupei de latin jazz Urakere are la activ peste 80 de discuri inregistrate in diferite formule si a cantat de-a lungul timpului cu nume ca Herbie Hancock, Dizzy Gillespie, Wynton Marsalis sau Chick Corea. Pentru orice amator de jazz, aceasta carte de vizita este una care nu mai are nevoie de nici o alta prezentare. Pentru cele opt piese ale acestui disc muzicianul este acompaniat de Afro-Cuban Messengers.

Alaturi de o serie de linii muzicale proprii, cateva din melodii fac parte din categoria tribut. Cea care da titlul acestui disc este un tribut adus lui John Coltrane si al lui Giant Steps. Mai avem aici si Zawinul’s Mambo, dedicat celebrului compozitor austriac Joe Zawinul. Las dos caras" ("Both Sides”) este o piesa care pret de aproape noua minute evoca cat se poate de exact imbinarea traditiilor muzicale americane cu cele afro – cubaneze. New Orleans este un tribut adus familiei Marsalis in special si scenei muzicale a acestui oras in general iar Julian este un blues dedicat celui mai tanar fiu al muzicianului.

De remarcat este faptul ca Chucho merge pe linia compozitiilor „stabile” in detrimentul imporvizatiei. Sau ca spre deosebire de multi altii, Chucho pastreaza foarte adanc radacinile cubaneze in compozitiile sale. Dupa auditia acestui disc, fara indoiala stai si te intrebi cum poate un om care anul viitor implineste 70 de ani sa scoata asa ceva. Ei bine, respirati adanc: acum doi ani Chucho a inregistrat un album alaturi de tatal sau Bebo, care are aproape 90 de ani!

Recomandari: Pentru orice meloman caruia cuvantul jazz ii provoaca o stare de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu