6 oct. 2010

Makunouchi Bento - Swime

Asteptari: Cei doi membri ai proiectului Makunouchi Bento, Qewza si Waka X se afla la cel de-al treilea material discografic, chiar daca pe langa acestea au mai scos o gramada de single-uri E.P.-uri si alte cele. Plaja sonora a acestui disc care poate fi ascultat si downloadat pe gratis de aici este Ambient / Electronica / Experimental. Era sa uit: e made in Timisoara!


Rezultat: Germanul Felix Kubin declara recent intr-un interviu acordat revistei Wire: „In loc sa fii un oponent al lucrurilor care nu-ti plac in aceasta lume, e mai bine sa fii un satelit. Zboara in jurul Pamantului, dar separa-te de el”. Am inceput cu acest citat fiindca el sintetizeaza cat se poate de exact „orbita” muzicala pe care se afla timisorenii de la Makunouchi Bento. Muzica lor e la mii de kilometri distanta de kitch-urile inglobate in muzica asa – numita „pop” de astazi, dar nu se adreseaza neaparat extraterestrilor. Cele opt piese incluse pe Swime constituie tot atatea excursii sonore in cotloane nebanuite ale muzicii. Desigur excursia sonora propusa de acest duo nu este una care se adreseaza acelora pentru care implinirea spirituala inseamna aruncatul de seminte pe stadion, cititul de ziare cu femei dezbracate care prezinta vremea sau cei care asculta „electronice” doar pentru ca e fain sa ai „un trip” pe ritmuri dubstep. Ceea ce nu inseamna defel ca exista o limita a IQ-ului pentru ca aceasta muzica sa poata fi consumata cu spor. Nici vorba. E pur si simplu „ceva” care te face sa visezi, care te deconecteaza de mizeriile intalnite la tot pasul, care te poate teleporta intr-o alta lume, nu neaparat mai buna dar cu siguranta „altfel”.

Chiar daca nu auzi nici o nota din piesele acestui album, iti dai seama din titluri ca ai de-a face cu un material discografic care invita ascultatorul sa intre intr-un univers aparte, unul dominat de creatie. Rain Dragon Hidden Genius, Men of Mathematics sau Languid Fogfish nu sunt „bucati” menite a fi fredonate pe buzele tuturor si implica o participare efectiva in procesul unei auditii.

In cazul in care am avea de-a face cu un album „conventional” as spune ca Languid Fogfish  este creme de la creme. Carevasazica avem parte de  o melodie care creeaza o tensiune ridicol de interesanta, cu niste sunete care la un moment dat par a fi sterpelite din laptopul unui O.Z.N. esuat pe planeta noastra. Rain Dragon, Hidden Genius, piesa de deschidere este totodata si cea mai „prietenoasa” melodie  din Swime, pregatind parca ascultatorul pentru „artileria grea” de dupa. Printre momentele cu adevarat remarcabile se numara si conglomeratul din 27 seconds on the Plank, piesa al carei mijloc este  pur si simplu psihotic. Deosebit de bine ancorate si surprinzatoare totodata sunt aplauzele pe finalul piesei Men of Mathematics, care ar fi meritat sa fie ultima piesa a discului. 

Indubitabil, daca inaintea unui act artistic ai parte de diverse informatii, e clar ca esti tentat sa judeci in functie de aceste circumstante. De aceea, unii avangardisti sustin concerte si anunta programul acestora doar dupa consumarea lor. Qewza si Waka X nu sunt prea darnici atunci cand vine vorba sa-si caracterizeze intr-un fel sau altul creatia. „Muzica noastra spune totul”, carevasazica. Unicul amanunt ”transpirat” este acela ca au pregatit acest album mai bine de doi ani. A meritat oare? Desigur, fiecare posesor de creier care stie sa il foloseasca va avea un raspuns in functie de diversi factori. Cert este ca Swime provoaca o reactie. Indiferent ca aceasta este de tipul love it sau hate it, orice carcotas trebuie sa recunoasca faptul ca Makunouchi Bento merita aplauze. Nu neaparat pentru ca muzica lor ar fi una care sa te dea pe spate. Ci pentru curajul de a propune „ceva” intr- lume in care tot mai multi se plang ca nu exista „nimic” dar nu intreprind nici o actiune de inot impotriva curentului, fiindca spun ei a trecut vremea lui Don Quijote.

Desigur, cea mai convenabila eticheta care i se poate lipi acestui disc este aceea de „experimental”. Ambiental, soundscape, categoric cu un sound cinematic. Notiuni care sunt percepute de multi ca fiind sinonime cu semnificatia de ciudat”. Da, muzica celor de la Makunouchi Bento poate fi ciudata atunci cand o compari cu ceea ce se difuzeaza la posturile de radio care-si momesc audienta cu bani dati cadou. Da, se prea poate ca in zilele noastre muzica izvorata de undeva din interiorul unei persoane sa fie catalogata ciudata fiindca nu respecta niste standarde etichetate de marea majoritate ca fiind normale. La urma urmei, nici nu conteaza eticheta pastrata de fiecare in raport cu Makunouchi Bento. Esentialul e ca e music from inside. Si acesta e doar unul din motivele pentru care merita sa ascultati – cu castile pe urechi – acest  Swime. 

Recomandari: Se poate asculta zilnic cel putin odata, fara limita de varsta. Se recomanda ascultarea la casti, iar daca apar manifestari neplacute, schimbati headphones-urile.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu